Samen een doel hebben

Begeleiding bij het daten

Daten, hoe pak je dat aan? Dat is al een vraag waard in het gewone leven. Maar stel dat je een verstandelijke beperking hebt of een vorm van autisme. Het zou dan handig zijn wanneer er begeleiding is bij het daten. Deze vorm groeit ongekend snel.

Contact maken is lastig

Zelf contact maken is vaak lastig. Zeker wanneer je een lichamelijke of verstandelijke beperking hebt, valt dit niet mee. Ongeveer 142.000 Nederlanders leven met een beperking, met een IQ onder 70. Deze mensen krijgen bijna allemaal een vorm van langdurige hulp. Thuis, op school, via dagbesteding of in een instelling. Daarnaast zijn er in ons land circa 2,2 miljoen Nederlanders met zwakbegaafdheid, met een IQ tussen 70 en 85.

Begeleiding bij het daten

Ook voor deze laatst genoemde doelgroep is een relatie heel belangrijk. Ilse Renders en Amy de Waal zien dit in hun directe omgeving en richtten Lofjoe op, nu twee jaar geleden.  Zij zagen dat mensen met een verstandelijke beperking graag anderen willen ontmoeten maar daarbij hulp nodig hebben. Iedereen verlangt naar het normale, ideale plaatje. Ook mensen met een beperking willen een partner die hen warmte en veiligheid biedt. Zij zien dat hun broers en zussen dat ook hebben, waarom zij dan niet. Ze willen graag maar redden het niet zonder begeleiding bij het daten.

Klein sociaal netwerk

Amy merkt op dat mensen met een verstandelijke beperking vaak een klein sociaal netwerk hebben. Het zijn vaak dezelfde mensen die ze tegen komen. Daarbij zijn ze vaker afhankelijk van hun omgeving en hebben ondersteuning nodig en toestemming om een relatie aan te gaan of te onderhouden.  Van belang is hierbij ook dat deze groep vaak weinig financiële middelen heeft om specifieke hulp te betalen.

Vaststellen wensen en grenzen

Wensen en grenzen vaststellen, loopt als een rode draad door het datingwerk van Ilse en Amy voor Lofjoe. Ze hebben een stappenmethode ontwikkeld om te ontdekken hoe ver een client is en hoe ver hij wil gaan. Het uitgangspunt is rustig een vrijwillige en gelijkwaardige relatie op te bouwen. De methode werkt met kaarten met afbeeldingen. Handen vasthouden, elkaar voorstellen aan anderen, elkaar kussen. Er is op deze manier een goede inschatting te maken wat iemand al weet en van wat iemand juist graag wil of helemaal niet.

Meer bijzonder datingsites

ABCDate.nl : Voor volwassenen met een verstandelijke beperking, 300 leden, gaat via zorgorganisaties.
Datetoo.com: Voor mensen met een gehoor, verstandelijke, motorische of visuele beperking.
Durfjijmetmij.nl: Contactsite voor kwetsbare mensen, ingeschreven bij gesloten organisatie, 5530 leden.
Downcontact.nl: Voor mensen vanaf 18 jaar met Downsyndroom, 100 leden .
Eenbeejteanders.nl: Voor mensen met een aandoening op het autisme-spectrum, (licht) verstandelijke beperking, psychische stoornissen of lichamelijke beperking.
G-date.nl: Voor singles met een beperking, ook om vrienden te maken.
Laikjoe.nl: Voor mensen met een verstandelijke beperking uit omgeving van Kempen.
Uniekdating.nl: Voor mensen met een licht verstandelijke beperking of een vorm van autisme, 675 leden.

Bron: 19 december 2017 Hart&Ziel, BN DeStem ‘Gelukkig, een liefje’ door Jeanette van Haasen

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam