scheiden en kinderen

Basisschool moet meer doen voor kinderen van gescheiden ouders

Gedragsproblemen, concentratieverlies en slechtere prestaties. Kinderen van wie de ouders gaan scheiden kunnen daar veel last van hebben, maar scholen besteden daar te weinig aandacht aan. Dat vindt leraar Pieter Stoop: “Scholen denken te vaak: dit speelt thuis, het is niet onze taak.”

Angst en verdriet

Als leraar op een basisschool in Breda zag Stoop hoe ernstig kinderen onder de scheiding van hun ouders konden lijden. “De thuissituatie van die leerlingen was compleet overhoop gehaald. Dat brengt veel angst en verdriet met zich mee, en dat is ook voelbaar in de klas.”

Onvoldoende kennis

Volgens Stoop moeten scholen meer verantwoordelijkheid nemen. “De basisschool moet een plek zijn waar kinderen zich veilig en vertrouwd moeten voelen, maar op dit moment is er niet voldoende kennis om de kinderen goed te begeleiden”, zegt hij.

Cursus

Daarom besloot hij zelf een cursus op te zetten. “Leraren, begeleiders en schooldirecteuren leren tijdens de cursus hoe ze een kind het beste kunnen opvangen als verteld wordt dat de ouders uit elkaar gaan. Belangrijk is dat het kind weet dat er oog is voor zijn of haar situatie, en dat de leerkracht laat merken dat hij of zij weet wat er in het leven van het kind speelt.”

‘Niet gaan bemiddelen’

Ook leren ze hoe ze signalen kunnen herkennen dat het niet goed gaat. “Als het kind concentratieproblemen krijgt, of problemen met vriendjes of vriendinnetjes, moet de leraar aan de bel trekken en het gesprek aangaan met de ouders.” Volgens Stoop zijn veel basisscholen daar huiverig voor: “Vaak proberen de ouders de leraar in hun kamp te trekken, en je moet weten hoe je daar mee om moet gaan. Het is absoluut niet de bedoeling dat je als leraar gaat bemiddelen in hun conflict, je moet je puur richten op de zorg rond het kind.”

Dit artikel verder lezen doe je hier.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.