samen blijven

Balans tussen solo en samen

Als je een tijdje als single door het leven stapt, dan heb je geleerd jezelf te prima te vermaken. Je weet dat er op vrijdagavond niemand spontaan aan je deur staat te kloppen om eens de bloemetjes buiten te zetten. Of die luie zondag gezellig met je op de bank ploft om een paar uurtjes te Netflixen. Nee, als jij vermaak wilt, dan zal je dat zelf moeten regelen.

Eigen leven

Dat is je ook prima gelukt. Je hebt naast je baan inmiddels een druk sociaal leven, nieuwe vrienden gemaakt, oude vrienden behouden, spendeert tijd aan je sport, familie en hobby’s. En dan opeens… ontmoet je die leuke man of vrouw waar je toch iets meer voor voelt dan alleen maar vriendschap. Voordat je het weet zitten jullie in een prille relatie. En hoe leuk, lief en geweldig je hem of haar ook vindt, het betekent ook dat je moet schipperen qua tijd en bezigheden. Want om iemand beter te leren kennen moet je tijd maken. Tijd die je anders aan hele andere zaken zou besteden.

Nieuwe balans

Ondanks je verliefdheid kan daarom het best een uitdaging zijn om een nieuwe balans te vinden in je leven. Zeker als je al wat ouder bent. Spring je op je 25e nog relatief snel in een nieuwe relatie, op je veertigste of vijftigste doe je het doorgaans iets rustiger aan. Je bent door schade en schande wijs geworden en kent ook de keerzijde. Impulsiviteit is een groot goed, maar niet ten koste van alles. Je hebt geleerd dat je ook prima alleen kunt zijn en je wilt je zorgvuldig opgebouwde sociale leven niet zomaar opzij schuiven. Heel begrijpelijk. Maar wanneer die ander er ook zo’n drukbezet eigen leven op nahoudt, dan is ‘tijd samen’ makkelijker gezegd dan gedaan.

Belemmerende factoren

Behalve de natuurlijke behoefte om het rustig aan te willen doen kunnen er ook tal van praktische factoren meespelen die een belemmering opwerpen in het samenzijn. Jullie wonen bijvoorbeeld niet dicht bij elkaar in de buurt met als gevolg data er telkens heel wat kilometers moeten worden afgelegd om samen te kunnen zijn. Of jullie hebben beiden nog kinderen thuis en een afwijkend schema met beiden exen zodat privé tijd samen moeilijk te realiseren is. Iedere situatie is anders. Hoe kom je nou tot een fijne balans die je in staat stelt om je ‘eigen leven’ te behouden maar je nieuwe lief beter te leren kennen en hopelijk tot een serieuze relatie te komen?

Tips

1# Blijf te allen tijden open en eerlijk. Als jij vindt dat jullie elkaar echt te weinig zien moet je dit kunnen zeggen zonder ‘claimend’ over te komen. Iemand claimen is iets heel anders dan de wens uitspreken elkaar wat vaker te zien om hem of haar beter te leren kennen. Als de ander niets aan zijn of haar drukke schema wil veranderen om jou wat vaker te zien dan moet je je afvragen of deze partner wel bij jou past.

2# Kijk eens kritisch naar je sociale agenda. Tuurlijk is het leuk om én bij de sportvereniging te blijven, én bij de wijnclub, én je vaste stapavond met je vriend(in)en te behouden én die cursus te volgen, én… maar met een potentiele nieuwe levenspartner is het niet meer dan logisch dat hij of zij ook graag tijd met jou doorbrengt. Bedenk daarom wat een tandje minder kan, om de week in plaats van iedere week is al een aardig begin.

3# Vrienden heb je voor het leven, dus die mag je zeer zeker niet verwaarlozen. Toch zullen ze vrijwel allemaal begrijpen dat je op dit moment jouw tijd, energie en aandacht ook aan iemand anders wilt besteden. Wees kritiek voor en leg uit dat je hen beslist graag wil blijven zien maar dat het misschien iets minder vaak is als ze nu van je gewend zijn.

4# Samen uit! Voordat je elkaar blootstelt aan elkaars vriendengroep is het in het prille begin leuk en fijn om er samen op uit te gaan. Ontdek of jullie samen lekker kunnen dansen, of je van hetzelfde type restaurantjes houdt, welke muzieksmaak jullie hebben. Geniet in alle rust van elkaars gezelschap en kijk of het uitgroeit tot iets moois. Daar moet je beiden dan wel tijd voor inruimen.. 😉

5# Probeer vooral niet te denken in beperkingen maar in oplossingen. Als je merkt dat je het extreem moeilijk vindt om jouw vrijheid op te geven, probeer dan eens te achterhalen waar die ‘angst’ vandaan komt en hoe je dit kunt verhelpen. Want als het met deze nieuwe liefde niet lukt, dan is de kans groot dat hetzelfde euvel zich voordoet bij een volgende relatie kandidaat.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis activiteiten singles
By Moniek ·
11 oktober 2021

Gratis activiteiten voor singles in vijf stappen

Uitgaan is leuk. Andere singles ontmoeten ook. Maar vrijwel iedere activiteit, feest of ander event voor singles kost geld. Wat als je nou tijdelijk (of permanent) wat krap bij kas zit?
By Moniek ·
12 juni 2021

Wat je kunt doen als jouw date uiteindelijk toch heeft afgezegd

By Tijmen ·
3 juni 2021

Kom goed voor de dag op je eerste date na corona

terras
By Moniek ·
1 mei 2021

Single Nederland plant massaal eerste date op terras na heropening

Samen dingen ondernemen wordt straks, nu het ook weer mag, dé focus voor singles.
seksspeeltjes
By Moniek ·
10 april 2021

Temple of Love, het eerste virtuele pleasure festival van Nederland

Op zaterdagavond 1 mei wordt het eerste virtuele pleasure festival van Nederland gelanceerd, Temple of Love.
By Moniek ·
15 maart 2021

Singles ontmoeten singles tijdens deze Paaswandeling

Ben je single en ben je het beu? De 2e editie van de Hike for Love staat gepland! Op Tweede Paasdag