Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
mentale fitheid
25 januari 2018

Avondje werken aan je mentale fitheid

Wie een sterke mentale conditie heeft kan veel makkelijker goede voornemens volhouden. Januari is nog niet voorbij maar veel van ons zullen hun goede voornemens al hebben laten varen. Vind je dit eigenlijk erg zwak van jezelf en wil je wel volhouden, dan moet je  eens overwegen aan mindgym te gaan doen, een avondje sportschool voor je geest.

Gevaar-, jaag- en zorgsysteem lossen elkaar af

Wetenschappelijk bewijs laat zien dat mentaal sporten tot een zinvoller en plezieriger leven leidt. Met een mentaal sterke conditie kunnen goede voornemens makkelijker waargemaakt worden.  Dat is prettig te weten want als  drukbezette mensen gaan we vaak op de automatische piloot. Vanuit de evolutie hebben we drie systemen overgehouden die onze gedachten vaak bepalen. Te weten ons gevaarsysteem, ons jaagsysteem en ons zorgsysteem. Hiermee overleven we, zijn we ook zoek naar beloningen en kunnen we herstellen. We hebben ze alle drie nodig, maar balans hierin te houden kan stressvol zijn. Een stappenplan kan je hierbij helpen.

1. Aandacht?

Je moet je afvragen of je wel genoeg aandacht hebt voor welk systeem op een bepaald moment de overhand heeft. Weet je vanuit welk systeem je handelt, dan kun je terugschakelen. Schrijf het woord “aandacht” op je hand. Dan ontkom je er niet aan.

2. Taalgebruik

De werkwoorden die je vaak gebruikt geven aan in welk systeem jij vaak bent. Bij het gevaarsysteem horen moeten, horen, dienen, eisen, vermijden en dreigen. Het jaagsysteem heeft van doen met  streven willen, bereiken, verwachten en presenteren. Het kalmerende zorgsysteem gaat richting gunnen, hoeven, geven, bieden, rusten en helpen.

3. Interne stem

Hoe praat je tegen jezelf? Dit is alles bepalend voor je motivatie. Op een positieve manier jezelf aansporen werkt stukken beter dan bestraffende woorden gebruiken.

4. Heb compassie

Compassie is niet voor watjes, wat vaak gedacht wordt. Je compassie trainen maakt je sterker naar jezelf en naar anderen. Ze presteren beter. Je leert namelijk naar je zelf te kijken en dat hoe je bent, goed is. Het zorgsysteem is constant actief.

5. Verwoord je dank

Dankbaarheid is een van de effectiefste en krachtigste geluksstrategieën. Het roept namelijk een gigantisch hoeveelheid positieve emoties op. Verwoord waarom je dankbaar bent richting een persoon. Stuur een gratitext, een Whatsapp of sms met woorden van dank. Zelf wordt je daar ook blij van.

Avondje werken aan je mentale fitheid

Meer technieken leren kennen die je in 12 weken meer focus, rust en energie geven? lees dan het boek Mindgym: Sportschool voor je geest van Wouter de Jong. In plaats ‘s avonds naar de sportschool kun je thuis werken aan je mentale fitheid.

Bron: 5 manieren om mentaat fit te worden (en te blijven) BN DeStem Hart&Ziel.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Met deze voornemens kun je zomaar de liefde van je leven vinden

Ben jij ook als single 2020 in gegaan en hoop je...

De beste keus voor een eerste date

Je bent al een tijd met iemand aan het praten, mailen,...

Mentaal fit blijven dat doe je zo!

Wanneer we het over fitheid hebben, denken we meestal meteen aan...

Zo herken je mensen die minder aardig zijn dan ze zich voordoen

Heb je ooit het gevoel gekregen dat iemand met wie je...

Ben jij nog gezond bezig met je social media?

Soms kan je leven online de bovenhand nemen en in een...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

advertentie