mentale fitheid

Avondje werken aan je mentale fitheid

Wie een sterke mentale conditie heeft kan veel makkelijker goede voornemens volhouden. Januari is nog niet voorbij maar veel van ons zullen hun goede voornemens al hebben laten varen. Vind je dit eigenlijk erg zwak van jezelf en wil je wel volhouden, dan moet je  eens overwegen aan mindgym te gaan doen, een avondje sportschool voor je geest.

Gevaar-, jaag- en zorgsysteem lossen elkaar af

Wetenschappelijk bewijs laat zien dat mentaal sporten tot een zinvoller en plezieriger leven leidt. Met een mentaal sterke conditie kunnen goede voornemens makkelijker waargemaakt worden.  Dat is prettig te weten want als  drukbezette mensen gaan we vaak op de automatische piloot. Vanuit de evolutie hebben we drie systemen overgehouden die onze gedachten vaak bepalen. Te weten ons gevaarsysteem, ons jaagsysteem en ons zorgsysteem. Hiermee overleven we, zijn we ook zoek naar beloningen en kunnen we herstellen. We hebben ze alle drie nodig, maar balans hierin te houden kan stressvol zijn. Een stappenplan kan je hierbij helpen.

1. Aandacht?

Je moet je afvragen of je wel genoeg aandacht hebt voor welk systeem op een bepaald moment de overhand heeft. Weet je vanuit welk systeem je handelt, dan kun je terugschakelen. Schrijf het woord “aandacht” op je hand. Dan ontkom je er niet aan.

2. Taalgebruik

De werkwoorden die je vaak gebruikt geven aan in welk systeem jij vaak bent. Bij het gevaarsysteem horen moeten, horen, dienen, eisen, vermijden en dreigen. Het jaagsysteem heeft van doen met  streven willen, bereiken, verwachten en presenteren. Het kalmerende zorgsysteem gaat richting gunnen, hoeven, geven, bieden, rusten en helpen.

3. Interne stem

Hoe praat je tegen jezelf? Dit is alles bepalend voor je motivatie. Op een positieve manier jezelf aansporen werkt stukken beter dan bestraffende woorden gebruiken.

4. Heb compassie

Compassie is niet voor watjes, wat vaak gedacht wordt. Je compassie trainen maakt je sterker naar jezelf en naar anderen. Ze presteren beter. Je leert namelijk naar je zelf te kijken en dat hoe je bent, goed is. Het zorgsysteem is constant actief.

5. Verwoord je dank

Dankbaarheid is een van de effectiefste en krachtigste geluksstrategieën. Het roept namelijk een gigantisch hoeveelheid positieve emoties op. Verwoord waarom je dankbaar bent richting een persoon. Stuur een gratitext, een Whatsapp of sms met woorden van dank. Zelf wordt je daar ook blij van.

Avondje werken aan je mentale fitheid

Meer technieken leren kennen die je in 12 weken meer focus, rust en energie geven? lees dan het boek Mindgym: Sportschool voor je geest van Wouter de Jong. In plaats ‘s avonds naar de sportschool kun je thuis werken aan je mentale fitheid.

Bron: 5 manieren om mentaat fit te worden (en te blijven) BN DeStem Hart&Ziel.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.