tips autorijden winter

Autorijden in winters weer zonder angst

Misschien ben jij vanochtend ook met een bonkend hart in de auto gestapt. Sneeuw, ijzel en dus gladde wegen zorgen ervoor dat heel wat mensen (vooral vrouwen) bang zijn om in de auto te stappen en weg te rijden volgens onderzoek van Goodyear. Omdat de temperaturen voorlopig nog wel even onder nul blijven, helpen we je om die stress onder controle te houden.

Bang in de auto

Bandenfabrikant Goodyear ondervroeg 1.000 vrouwen naar hoe ze zich voelen in de wagen bij winterweer en vriestemperaturen. Een opvallende 84% verklaart bang te zijn bij winterse toestanden zoals sneeuw of ijzel, en meer dan de helft geeft aan liever thuis te blijven dan de auto te pakken bij winterweer. Omdat thuisblijven nu eenmaal niet altijd een optie is, komt het BIVV met wat tips om de gladde wegen stresloos te trotseren.

Mijd de auto niet
Ook al boezemt het gladde wegdek je angst in, laat dat je niet beletten om toch de weg op te gaan. Hoe meer je rijdt in dit soort situaties, hoe meer zelfzekerheid en vertrouwen je wint bij een volgende winterse rit. Door niet in de auto te stappen creëer je een nog groter (én overbodig) angstgevoel.

Start ontspannen aan de rit
Stress en spanning in de auto zorgen voor een verkrampte houding en een slechtere rijstijl. Blijf rustig en maak je niet druk. Een goede balans tussen alert zijn en kalm blijven is noodzakelijk om goed te anticiperen in het verkeer.

Goede voorbereiding
Schaf indien mogelijk winterbanden aan, en zorg voor een optimale bandenspanning. Controleer ook of je ruitenwisservloeistof bestand is tegen vrieskou, en lees deze tips om een bevroren ruit te voorkomen.

Plan je autorit
Hoeveel extra tijd zal je autoritje in beslag nemen door het winterweer? Stel de gps op voorhand in, en zorg ervoor dat je flink wat extra tijd incalculeert.

Hou afstand en pas je snelheid aan
Rustig rijden is de boodschap. Overdreven snelheid is nu volstrekt uit den boze. Winterbanden zijn overigens geen excuus om je rijstijl niet aan te passen. Hou ook meer afstand dan gewoonlijk met andere auto’s.

Rijden, remmen en sturen
Bij gladde wegen is het aan te raden om op een laag toerenaantal te rijden en voorzichtig gas te geven. Maak geen bruuske bewegingen met je stuur, maar stuur rustig en vlot. Ook abrupt remmen mag je nooit doen bij een glad wegdek. Probeer in plaats daarvan zoveel mogelijk op de motor te remmen.

Mistlampen en een zonnebril
Vergeet niet om je mistlampen aan te zetten bij mist of sneeuwval. Verder is een zonnebril tegen weerkaatsend zonlicht onmisbaar in de auto.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!