verliefd
19 November 2017

Aseksueel: wel verliefd maar geen zin in seks

Breng jij – wanneer je hevig verliefd bent – het liefst je tijd in bed door samen met je lief? Dan is het voor jou misschien moeilijk te begrijpen dat er ook mensen zijn die geen seksuele aantrekkingskracht voelen. Dit wordt aseksualiteit genoemd.

Aseksueel

Voor 2004 werd de term ‘aseksualiteit’ hoofdzakelijk in de biologie gebruikt om organismes die zichzelf kunnen voorplanten – zichzelf als het ware kunnen klonen – te omschrijven. Sindsdien is de wetenschap zich meer op de menselijke seksualiteit gaan concentreren en is men de term ‘aseksualiteit’ gaan bezigen voor mensen die geen seksuele aantrekkingskracht voor anderen voelen, die geen behoefte aan seks hebben.

Begrip vragen

De aandacht en bewustwording rond dit verschijnsel hebben geleid tot associaties van aseksuele personen, vooral ook op internet, die uitleg geven over en begrip vragen voor aseksualiteit.

Aseksualiteit geen gebrek

Zoals gezegd, worden met ‘aseksuelen’ die personen aangeduid die totaal geen of bijna geen behoefte aan seks hebben. Bijna 1% van de bevolking zou zich zo definiëren. Belangrijk is wel om te weten dat aseksualiteit absoluut niets met het lichamelijk functioneren te maken heeft, dat het niets met de geestelijke gezondheid te maken heeft, dat het geen lichamelijk gebrek is en dat er ook geen gevaar voor de gezondheid is. Lori Brotto van de University of British Columbia (Vancouver) onderstreept dit in een publicatie in de Journal of Sexual Medicine.

Gemis aan seksuele fantasieën

Anthony Bogaert benadrukt bovendien in een recente publicatie (Personality and Sexual Orientation: Extension to Asexuality and the HEXACO Model – The Journal of Sex Research, 2017) dat de definitie van aseksualiteit ook niets te maken heeft met een stoornis als Hypoactive Sexual Desire Disorder waarin het gemis aan seksuele fantasieën of het gebrek aan ‘lust’ ook daadwerkelijk als een gemis wordt ervaren.

Geen interesse in seks – wel verliefd

Kortom, er is niets mis met aseksuele personen. Ze zijn gewoon niet geïnteresseerd in seks. Dat neemt overigens niet weg dat een aseksueel persoon als elk persoon verliefd kan zijn en emotionele behoeften heeft. De aseksuele persoon gaat ook gewoon liefdesrelaties aan maar dan bij voorkeur wel zonder seks.

4  x de verschillen

Overigens worden aseksuele personen niet allemaal over één kam geschoren. Er zijn wel degelijk gradaties en verschillen in te vinden:

1# A-romantische aseksuelen ervaren geen romantische en seksuele aantrekkingskracht maar geven de voorkeur aan diepgaande vriendschappelijke relaties.

2# Romantische aseksuelen ervaren romantische aantrekkingskracht maar voelen daarbij geen behoefte aan seks.

3# Halfseksuelen voelen alleen seksuele aantrekkingskracht voor personen waarmee ze een diepgaande relatie hebben.

4# Grijze A’s zijn personen die zich in een intermediaire (grijze) zone tussen seksualiteit en aseksualiteit bewegen, maar die over het algemeen een laag libido hebben en niet veel behoefte hebben aan seksualiteit.

Seksuele geaardheid

Aseksualiteit wordt wel gezien als een seksuele geaardheid, net zoals heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit. Het wordt wel gezien als een vierde en volwaardige geaardheid. Er is ook een datingsite voor aseksuele mensen.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Wil je met me slapen? Voulez vous coucher avec moi, ce soir?

"Voulez-vous coucher avec moi?" Dat is de vraag die Brian uit...

Wat vinden we erger? Emotioneel of seksueel vreemdgaan

Wat zou je erger vinden: als je partner seks heeft met...

Verliefde man weer baard in de keel

Als er een baby (of puppy) in de buurt is, krijgt...

De meest gemaakte fouten tussen de lakens

We merken dat wij vrouwen eerder geneigd zijn de bedprestaties van...

Ware liefde, bestaat die eigenlijk wel?

Als single kan je er van dromen, die ene ware liefde...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

Speciale dating gids

Daten maar dan anders? Of liever...

advertentie