verliefd

Aseksueel: wel verliefd maar geen zin in seks

Breng jij – wanneer je hevig verliefd bent – het liefst je tijd in bed door samen met je lief? Dan is het voor jou misschien moeilijk te begrijpen dat er ook mensen zijn die geen seksuele aantrekkingskracht voelen. Dit wordt aseksualiteit genoemd.

Aseksueel

Voor 2004 werd de term ‘aseksualiteit’ hoofdzakelijk in de biologie gebruikt om organismes die zichzelf kunnen voorplanten – zichzelf als het ware kunnen klonen – te omschrijven. Sindsdien is de wetenschap zich meer op de menselijke seksualiteit gaan concentreren en is men de term ‘aseksualiteit’ gaan bezigen voor mensen die geen seksuele aantrekkingskracht voor anderen voelen, die geen behoefte aan seks hebben.

Begrip vragen

De aandacht en bewustwording rond dit verschijnsel hebben geleid tot associaties van aseksuele personen, vooral ook op internet, die uitleg geven over en begrip vragen voor aseksualiteit.

Aseksualiteit geen gebrek

Zoals gezegd, worden met ‘aseksuelen’ die personen aangeduid die totaal geen of bijna geen behoefte aan seks hebben. Bijna 1% van de bevolking zou zich zo definiëren. Belangrijk is wel om te weten dat aseksualiteit absoluut niets met het lichamelijk functioneren te maken heeft, dat het niets met de geestelijke gezondheid te maken heeft, dat het geen lichamelijk gebrek is en dat er ook geen gevaar voor de gezondheid is. Lori Brotto van de University of British Columbia (Vancouver) onderstreept dit in een publicatie in de Journal of Sexual Medicine.

Gemis aan seksuele fantasieën

Anthony Bogaert benadrukt bovendien in een recente publicatie (Personality and Sexual Orientation: Extension to Asexuality and the HEXACO Model – The Journal of Sex Research, 2017) dat de definitie van aseksualiteit ook niets te maken heeft met een stoornis als Hypoactive Sexual Desire Disorder waarin het gemis aan seksuele fantasieën of het gebrek aan ‘lust’ ook daadwerkelijk als een gemis wordt ervaren.

Geen interesse in seks – wel verliefd

Kortom, er is niets mis met aseksuele personen. Ze zijn gewoon niet geïnteresseerd in seks. Dat neemt overigens niet weg dat een aseksueel persoon als elk persoon verliefd kan zijn en emotionele behoeften heeft. De aseksuele persoon gaat ook gewoon liefdesrelaties aan maar dan bij voorkeur wel zonder seks.

4  x de verschillen

Overigens worden aseksuele personen niet allemaal over één kam geschoren. Er zijn wel degelijk gradaties en verschillen in te vinden:

1# A-romantische aseksuelen ervaren geen romantische en seksuele aantrekkingskracht maar geven de voorkeur aan diepgaande vriendschappelijke relaties.

2# Romantische aseksuelen ervaren romantische aantrekkingskracht maar voelen daarbij geen behoefte aan seks.

3# Halfseksuelen voelen alleen seksuele aantrekkingskracht voor personen waarmee ze een diepgaande relatie hebben.

4# Grijze A’s zijn personen die zich in een intermediaire (grijze) zone tussen seksualiteit en aseksualiteit bewegen, maar die over het algemeen een laag libido hebben en niet veel behoefte hebben aan seksualiteit.

Seksuele geaardheid

Aseksualiteit wordt wel gezien als een seksuele geaardheid, net zoals heteroseksualiteit, homoseksualiteit en biseksualiteit. Het wordt wel gezien als een vierde en volwaardige geaardheid. Er is ook een datingsite voor aseksuele mensen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.