daten miljonairs

Arm of rijk: het is aan je gezicht af te zien

Moet je alle eindjes aan elkaar knopen om het einde van de maand te halen, of leef je juist in behoorlijke welstand en wil je dat niet altijd laten merken? Bespaar je de moeite. Anderen kunnen aan je gezicht zien of je rijk bent of arm.  Zelfs (of juist vooral) als je neutraal kijkt zonder uitdrukking.

Rijk gezicht

Dat concluderen sociale psychologen in een artikel in het ‘Journal of Personality and Social Psychology’. Het leidt tot vooroordelen op allerlei gebieden. Werkgevers kiezen bijvoorbeeld eerder voor ‘rijke’ gezichten dan voor ‘arme’, zeggen onderzoekers Nicholas Rule en Thora Bjornsdottir.

Verschil

“Zo’n subtiel verschil in gezicht kan grote gevolgen hebben,” aldus Bjornsdottir. “Het heeft invloed op je interactie met anderen en de kansen die je hebt.” Opvallend is dat sociale klasse alleen is af te lezen van een neutraal gezicht. Als iemand lacht, verdwijnt het verschil.

Ingesleten gezichtsuitdrukking

De onderzoekers concluderen dat een lach of een andere emotie ingesleten gezichtsuitdrukkingen maskeert. “Na vele jaren reflecteert je gezicht je ervaringen in het leven,” zegt Rule. “Zelfs als we denken dat we neutraal kijken, zijn er overblijfselen van eerdere emoties te zien.” Zo is een langdurige periode van geluk, die in verband wordt gebracht met rijkdom, in je gezicht waar te nemen.

Neutraal

De onderzoekers verdeelden een groep studenten in tweeën: een van wie de ouders samen minder verdienden dan 60.000 dollar en een groep die uit een gezin kwam dat meer dan 100.000 dollar te besteden had. Een aparte groep werd vervolgens gevraagd om de neutrale, uitdrukkingsloze foto’s van hun gezichten te beoordelen. Het lukte ze om vaker dan je op basis van toeval zou verwachten de rijkeren van de armeren te onderscheiden.

Gezichten

“Er zijn neuronen in de hersenen gespecialiseerd in gezichtsherkenning. Het gezicht is het eerste dat we zien,” zegt Rule. “We zien gezichten in wolken, in bergen of boterhammen. We zijn voorgeprogrammeerd om gezichten te bestuderen,” geeft hij als verklaring.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!