Ben je gescheiden en heb je kinderen tussen de 0 en 14 jaar? Dan is er nu een app voor kinderen en hun gescheiden ouders: Heppee.

Heel wat kinderen zitten in de situatie dat ze met gescheiden ouders te maken hebben. De ene keer zijn ze bij papa, de nadere keer bij mama. In Nederland overkomt het 45.000 kinderen per jaar, die in de leeftijd tussen 0 en 14 jaar zijn.

Heppee app

Om te zorgen dat de communicatie soepel verloopt is er binnenkort de Heppee-app. Met Heppee kunnen gescheiden ouders activiteiten beter plannen, bijvoorbeeld met een todo-list die irritaties voorkomt (“jij zou toch met ze naar de tandarts gaan?”). Ook kun je met Heppee makkelijker allerlei gegevens delen, zoals kledingmaten, medische gegevens en allergieën. Co-ouderschap verloopt dan een stuk soepeler.

App voor co-ouderschap

Bij gescheiden gezinnen zijn er drie aspecten die extra aandacht moeten krijgen: organisatie, communicatie en emoties. Voor kinderen is een scheiding een heftige ervaring. Hun veilige en georganiseerde leven is ineens verdwenen. Ze moeten op twee plaatsen gaan wonen, komen in een loyaliteitsconflict en krijgen in het ergste geval ook nog te maken met ruziënde ouders.

Not happy button

Met Heppee kunnen kinderen aangeven als ze niet lekker in hun vel zitten. Dat doen ze via een moodbutton in de app. Want soms is het nou eenmaal makkelijker om met een knopje aan te geven hoe je je voelt, dan een gesprek aan te knopen met een gestresste ouder. Daarbij speelt ook mee dat kinderen vaak te kort bij hun ouders zijn om te laten merken wat er mis is. Als je als ouder weet dat het niet lekker gaat, kun je daarop inspelen met een gesprekje.

Organisatie en communicatie

Heppee zorgt ervoor dat de organisatie en communicatie van twee huishoudens beter op elkaar worden afgestemd. Vraag je je af welke kleding er moet worden meegegeven in verband met een sportdag of andere activiteiten van het kind, dan kan je dat regelen via de app. Je kunt er ook een schema mee bijhouden wanneer het kind bij welke ouder is en op welke momenten er van het schema moet worden afgeweken.

Je kunt er ook foto’s en video’s mee opslaan, bijvoorbeeld van het eerste tandje of het eerste ritje op de fiets. De Heppee-app was een van de zes winnaars van de Mobiles for Good Challenge en was ook genomineerd voor de Accenture Innovation Awards. Met het gewonnen prijzengeld van Mobiles for Good wordt momenteel een app ontwikkeld, die al bij testgezinnen in gebruik is. Later komt de app beschikbaar voor iedereen.

Toegevoegde waarde

Wat denk jij? Is deze app echt een toegvoegde waarde voor kinderen en hun gescheiden ouders of gaat het juist de directe communicatie handig uit de weg. Iets wat voor vele gescheiden ouders een lastig iets blijkt te zijn. Wij zijn benieuwd naar jouw mening.