Anticonceptiepil maakt vrouwen jaloerser

Vrouwen met een vaste relatie die de anticonceptiepil gebruiken zijn jaloerser. De pil kan de jaloezie aanzienlijk beïnvloeden en verergeren. 

Dat blijkt uit onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Evolutionair psycholoog Kelly Cobey bestudeerde de effecten van het gebruik van de pil op jaloeziegevoelens en op de onderlinge competitie tussen vrouwen. De negatieve effecten van de pil blijven niet beperkt tot de vrouwelijke gebruikers: mannelijke partners vinden vrouwen aantrekkelijker als ze een natuurlijke cyclus hebben en relatief gezien minder aantrekkelijk als ze de pil gebruiken.

Tijdens een natuurlijke cyclus zijn vrouwen grotendeels niet-vruchtbaar: alleen midden in de cyclus zijn ze korte tijd vruchtbaar. Bekend is dat vrouwen tijdens deze periode een andere partnervoorkeur of ander gedrag kunnen vertonen. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de schommeling in hormonen. De hormonale anticonceptiepil onderdrukt dit mechanisme.

Cobey maakte echo’s in de vagina om de exacte verandering van niet-vruchtbaar naar vruchtbaar vast te stellen. De deelnemers vulden tijdens een bepaalde periode van hun cyclus vragenlijsten in over gedrag en jaloezie. Verder volgde de onderzoeker de vrouwen zowel tijdens het gebruik van de pil als wanneer ze de pil niet gebruikten, in zowel de niet-vruchtbare als de vruchtbare periode.

Jaloezie

Ook de mannelijke partners werd gevraagd hun gedrag en het verloop van de relatie in de gaten te houden, om de effecten te testen van zowel de menstruatiecyclus als het pilgebruik op de perceptie van hun relatie.

Uit de resultaten blijkt dat vrouwen die de pil niet gebruiken, alleen meer jaloezie ervaren tijdens de periode van vruchtbaarheid midden in de cyclus.

Vrouwen die de pil wél gebruiken, ervaren die jaloezie in dezelfde mate als tijdens de vruchtbaarheidsperiode in de natuurlijke cyclus. Bij anticonceptiepillen met een hoge dosis oestrogeen vond de onderzoeker meer jaloezie. Vooral deze pillen lijken dus van invloed op intieme relaties door veranderingen in het gedrag als gevolg van jaloezie.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?

By Tijmen ·
29 november 2021

Wat je moet weten over Nederlandse vrouwen daten