Angst voor Sociale fobie

Angst voor sociale fobie

Angst voor een afspraak buiten de deur, daar hebben 1 op de 10 mensen last van. Wanneer je dit hebt, dan heb je last van sociale fobie. Een sociale angst kan voort komen uit de opvoeding, de drang perfect te zijn of door een verleden met pesten. Het wil niet zeggen dat je er niet van af kunt komen. Maar hulp zoeken is nodig, zeker als je ooit wilt gaan daten.

Mensen met sociale angst snel veroordeeld

Ergens met iemand afspreken. Op sollicitatie gesprek. Op een verjaardagsfeestje uitgenodigd zijn. Allemaal zaken waar veel mensen het Spaans benauwd van krijgen. De angst dan weer om het op feestjes of bij een ontmoeting echt benauwd te worden, maakt alles van kwaad tot erger. Wanneer je geen hulp zoekt, dan kom je hier niet zomaar los van omdat mensen met een sociale angst al snel aanstellers genoemd worden en veroordeeld.

“Wat als je het huis niet uit durft?”

In BN DeStem staat op 2 mei een artikel over sociale fobie “Wat als je het huis niet uit durft?” van Onno Lakeman. Aan het woord is Florian Hiele, een man die van zijn 11e tot zijn 20e last had van sociale fobie. Spreekbeurten vond hij een ramp, winkels durfde hij niet in. Toen hij zijn angst een onder ogen zag is hij hulp gaan zoeken bij een coach. Nu heeft hij zelf al zo’n 250 deelnemers van zijn training geholpen om hun fobie aan te pakken, met als resultaat meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld.

Zelfbeeld en acceptatie

Florian heeft een website socialevrijheid.nl die bedoeld is om angstige mensen uit hun isolement te bevrijden. De manier die hij zelf leerde past hij nu ook toe. Het gaat erom je eigen fobie en negatieve gedachten te accepteren en te begrijpen. Voorheen kon hij geen waardering opbrengen voor zijn eigen ideeen, zodat zijn zelfbeeld inzakte en hij zich niet geaccepteerd voelde. Hij leerde om zijn angst voor afkeuring om te zetten in zich zelf goedkeuren.

Daten onmogelijk met angst

Mensen met een social angst laten anderen bepalen wat ze moeten aantrekken, wat ze moeten studeren, wat hun vakantiebestemming moet worden. Ze kunnen dan zelf namelijk niets fout doen. Je kunt je in zo’n periode heel opgesloten en alleen voelen. Het is een serieus probleem. Mensen lopen het risico zich af te zonderen met het idee zich veilig te wanen. Vrienden zoeken ze niet op. Relaties en huwelijken lopen stuk. Hoe kun je gaan daten als je angst hebt. Onmogelijk zou ik denken.

Angst voor sociale fobie

Je kunt van een sociale fobie afkomen volgens Florian. Hij heeft op zijn site 14 manieren staan om los te komen van sociale angst. Enkele daarvan zijn terug kijken en proberen te ontdekken waar jouw angst vandaan komt. Herken je iets, dan geeft dat al ontspanning. Vergelijk je zelf niet met anderen. Jij bent uniek en zij zijn uniek. Laat het idee los dat je bij alles wat je doet beoordeeld wordt door een ander. Ga je bezig houden met wat je leuk en fijn vindt, maak daar ruimte voor in je leven. Kijk eens op socialevrijheid.nl om te zien hoe je jouw angst voor je sociale fobie kunt verminderen om ooit helemaal van je fobie af te komen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam