angst

Angst voor overgave aan de liefde

In Volkskrant Magazine staat ieder weekend een interview over liefde door Corine Koole. Deze keer ging het om een vrouw die angst had zich over te geven aan de liefde van haar leven. Wanneer je in zo’n proces zit, heb je mogelijk niet door wat er speelt of wat er met je gebeurt. Vaak dat je na jaren van het leven te leven, kunt terugkijken, hoe jammer het is dat zaken gelopen zijn, zoals ze gelopen zijn.

Liefhebben is niet eenvoudig

De naam van de vrouw is Puck. Puck heeft een geschiedenis waardoor voor haar liefhebben niet eenvoudig was. Ze was verkracht door haar vriendje toen ze jong was. Ze heeft daar toen met niemand over gesproken, zeker geen aangifte van gedaan en vooral voor zichzelf gehouden. Het weggestopt met de stempel van onprettige eerste seksuele ervaring. Door weg te stoppen dacht ze dat het wel zou wegebben. Het was zeker deze ervaring die er de reden voor was dat ze moeite had zich over te geven aan een man.

Voor angst kun je niet vluchten

Toen Puck 22 was werd ze echt verliefd op een man, die heel lief was en haar voor het eerst echt seksueel kon laten genieten. Maar hoe blij ze ook van hem werd, tegelijk bleef ze wantrouwend. Wantrouwend dat met deze lieve jongen niet het zelfde zou gebeuren als vroeger met die jongen die ze toen ook lief vond. Omdat ze hier niet mee kon omgaan, besloot ze hem te ontvluchten en niet de angst. Ze ging weg voor een half jaar naar Nicaragua. Ze hield contact met hem, want op afstand was dat veilig.

Toen ze bij thuiskomt deze liefdevolle man weer terugzag, bekroop die angst haar weer even hard. Blijkbaar kun je voor angst niet weglopen, die zit in jou en die neem je mee. Ze heeft nog even geprobeerd bij hem te blijven, maar het ongemak dat ze voelde kon ze niet handelen. Ze hield zielsveel van hem, maar ze wist niet hoe ze weerstand kon bieden tegen dat wantrouwen dat bij deze jongen nergens op gebaseerd was.

Overgave aan de liefde

Weer vertrok Puck en deze keer koos de jongen waar voor zijn geld en vond een ander meisje. Puck had dit zelf in de hand gewerkt maar toch was ze heel erg verbitterd hierdoor en ze voelde het als een bevestiging dat mannen niet te vertrouwen zijn. Ze heeft hem uit zijn leven laten lopen. De angst om zich volledig over te geven aan de liefde is haar leven blijven bepalen. Ze vond wel een man om op veilige afstand haar leven mee te delen.

Vijftien jaar later sprak ze die lieve jongen weer, toevallig. Toen heeft ze hem verteld over de verkrachting. Hij was niet verbaasd, hij had al wel aangevoeld dat er iets moest zijn, buiten hem om, wat haar in de weg zat. Ondertussen hadden ze allebei al een relatie, maar de liefde tussen hun werd sterker dan ooit. Drie jaar later waren ze allebei gescheiden. Eindelijk na al die jaren kon zij zich volledig overgeven aan een man. Ze wonen ieder in hun eigen huis met hun eigen kinderen, maar ze zijn meer samen dan ooit. De liefde smaakt zoet, maar zeker ook bitter. Het smaakt ook naar spijt, spijt van het leven dat niet samen gedeeld is en spijt van de kinderen die zij samen niet gekregen hebben.

Moraal van het verhaal

Liefde overwint alles. Maar de overwinning levert naast blijdschap ook zeker pijn en verdriet op. De levensles is eigenlijk dat wanneer je iets overkomen is,  dat je een manier vindt om hier los van te komen. Door in eerste instantie in jezelf te blijven geloven en niet jezelf de schuld te geven. Wanneer je niemand in je omgeving hebt om je verhaal mee te delen of om hulp te vragen, bedenk dan dat je dit niet alleen hoeft op te lossen. Er zijn altijd mensen die kunnen helpen. Instanties voor hulpverlening, of een buurvrouw, of een mentor op school. Blijf niet lopen met je angsten, die namelijk nooit van zelf oplossen, die worden alleen maar groter.

Probeer het leven te leven zonder zo weinig mogelijk spijt. Probeer daar in te grijpen waar kan. Terugkijken op een prettig leven, doet de dag van vandaag al mooi beginnen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.