onzeker zijn
8 March 2016

Angst beperking in relatie

Mensen die onzeker en jaloers zijn, willen hun partners vaker klein houden. Daarmee camoufleren ze hun lage zelfbeeld.  Uit een studie die gepubliceerd is in the Journal of Interpersonal Violence, kwam dit naar voren. Hoe kun je signaleren dat je partner onzeker is of zich te onzeker voelt?

Signalen van onzekere partners

Wanneer je onzeker bent van jezelf kun je dat uitspreken. Dit gebeurt vaak niet. Mensen die onzeker zijn gaan wel bepaald gedrag vertonen. Dit lijkt jaloezie, maar eigenlijk is het gewoon angst. Het geeft in ieder geval op de geliefde een beklemmend gevoel.

1. Afhankelijk

Een onzekere partner vreest dat hij overbodig is, dat jij hem niet nodig hebt. Het ervaren van jouw afhankelijkheid naar hem geeft hem het gevoel dat je niet weggaat. Een geliefde die emotioneel afhankelijk is, is lastig. Jij kunt namelijk niet bijdragen aan diens gevoel voor eigenwaarde. Dat gevoel moet bij die geliefde van binnen uit komen.

2. Wantrouwen

Iedereen die jij ontmoet is een potentiele minnaar, iemand die moet worden verjaagd. Bijvoorbeeld die collega die zomaar twee keer achter elkaar belt, dat wordt snel gevoeld als een bedreiging van jullie relatie. Wanneer jij positieve aandacht hebt voor een ander, dan gaat de onzekere partner nog meer wankelen.

3. Controle houden

Waar jij ook bent, een onzekere partner wil op elk moment op de hoogte gehouden worden van wat je aan het doen bent. Je mailtjes en sms’jes worden gecheckt. Jij wordt zelfs gevolgd. Die onzekere partner denkt zo grip op de liefdesrelatie te houden, maar het is allemaal gemis aan controle. De grip wordt schijnbaar.

4. Angst

Het teken dat er angst is, wordt zichtbaar wanneer emoties domineren.  Dit uit zich in het zwijgen voor straf, woedend reageren of zich terugtrekken. Achter deze houding schuilt de angst om je te verliezen.  Voor jou geldt dat de kunst is je niet te laten mee zuigen. De ander aan het praten krijgen over zijn diepste gevoelens, alleen daarmee is de ander  te helpen.

Bron: BN DeStem rubriek Hart &Ziel

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Deze signalen vertellen je dat een nieuwe relatie in de problemen zit

Als je probeert te achterhalen of je bent waar je moet...

Een op vijf werkenden verlinkt collega bij baas

Maar liefst negentien procent van de werkende Nederlanders heeft fouten van...

Ga je vliegfobie te lijf tijdens het vliegangstfestival

Heb je als goede voornemen om in het nieuwe jaar de...

Deze 10 signalen wijzen erop dat je in een onveilig relatie zit

Wanneer weet je wanneer je in een ongezonde of zelfs onveilige...

Wanneer ben je gezond jaloers en wanneer niet

Wanneer je pas een nieuwe relatie hebt kan je overvallen worden...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

50+ uitgaan gids

Het leven begint bij vijftig zeggen...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie