AMC verlaagt terugplaatsen eicel tot 45 jaar

Het AMC in Amsterdam verlaagt de leeftijd waarop vrouwen die geen partner kunnen vinden ingevroren eicellen kunnen laten terugplaatsen. Eerst konden vrouwen dat tot hun vijftigste jaar, dat wordt 45 jaar.

Dat zegt Fulco van der Veen, hoofd van het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC, op antwoorden van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) na Kamervragen. Zij geeft de voorkeur aan 45 jaar. „Wij vinden 50 jaar een acceptabele leeftijd”, zegt Van der Veen. „Maar we passen ons aan aan de 45 jaar.”

Vertraging centrum

Ook wacht AMC het advies af van een landelijke wetenschappelijke commissie. De beroepsgroep buigt zich over sociale en medische aspecten van de behandeling, die vrouwen die nog geen partner hebben de kans geeft om later kinderen te krijgen. De bouw van het nieuwe centrum loopt vertraging op, zodat Van der Veen verwacht pas in mei te beginnen met het invriezen van eicellen.

Grens naar 45 jaar

Bussemaker vindt dat de grens van 45 jaar reëel, omdat die geldt voor een gewone ivf-behandeling met gedoneerde eicellen. De Tweede Kamer had afgelopen zomer bezwaren bij het plan van het AMC om eicellen in te vriezen. Bussemaker heeft gisteren de Kamer laten weten dat het invriezen van eicellen zonder dat de vrouw ziek is niet strijdig is met de Embryowet. Nu kunnen vrouwen eicellen alleen invriezen als ze bij bijvoorbeeld kanker onvruchtbaar dreigen te raken. Lees verder op NRC.nl.

Singles onderzoek

Online magazine Singlessite.nl deed onderzoek onder 218 single vrouwen en ondervroeg hen over de mogelijkheid hun eicellen in te laten vriezen. Een kwart van hen liet weten hier zeker gebruik van te willen maken. Nog eens 51 procent zei deze mogelijkheid serieus te overwegen. Uit het onderzoek bleek ook dat 63 procent van de ondervraagde singles het onnatuurlijk zouden vinden om tussen de 45 en 50 jaar nog een kind te krijgen. Lees verder..

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
25 mei 2022

De 5 nieuwste trends voor in de slaapkamer

By Linda ·
20 mei 2022

Discreet een seksspeeltje kopen

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
By Tijmen ·
13 mei 2022

Mei is Masturbatiemaand: LELO zet de clitoris in het zonnetje

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

lezen in bed
By Tijmen ·
19 januari 2022

Wat is een twinbed?