Wat de een zeer aantrekkelijk en appetijtelijk exemplaar vindt, daar loopt de ander totaal niet warm voor. Iemand aantrekkelijk vinden is daarom nogal subjectief. Toch is er één eigenschap die vrijwel alle vrouwen aantrekkelijk vinden in een man. En nee, dat is niet zijn knappe koppie, intelligentie of zijn weergaloze gevoel voor humor. Een man met een onbaatzuchtig karakter en altruïstische trekjes; daar vallen ze als een blok voor.

Handelen boven uiterlijk

Dat blijkt uit een nieuwe psychologische studie waarbij vrouwen foto’s van mannen te zien kregen met daarbij een omschrijving van hoe die mannen handelen (altruïstisch of niet) in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld of ze al dan niet voor een dakloze een broodje zouden kopen of tijdens een koude winterdag zonder pardon in het water zouden springen om een kind van de verdrinkingsdood te redden.

Aantrekkelijk en altruïstisch op lange termijn

Vrouwen bleken altruïstische mannen te verkiezen, in het bijzonder als het op een lange termijn relatie aankomt. Aantrekkelijk én altruïstisch zijn, bleek een man begeerlijker te maken dan “de som van beide begeerlijke delen”.

Waardevolle eigenschap

Hoewel de ideale man dus zowel aantrekkelijk als onbaatzuchtig is, toonde de studie dat vrouwen voor lange termijn relaties mannen die enkel altruïstisch zijn verkiezen boven mannen die enkel aantrekkelijk zijn. Altruïsme is dus een waardevollere eigenschap dan fysieke aantrekkelijkheid.

Korte relatie

Voor korte termijn relatie scoorden aantrekkelijke, niet-altruïstische mannen ietsjes beter dan onaantrekkelijke altruïstische mannen. Maar de populairste man is toch diegene die die beide eigenschappen heeft.