In 2010 ben ik in Tsjechië geweest op een camping met alleenstaande ouders. Er was een veld gereserveerd met ingerichte tenten, bedoeld voor alleenstaande ouders en hun kinderen. Daarnaast kon je meedoen aan allerlei activiteiten, die je in je eentje met je kinderen niet zo snel zou ondernemen. Het was een hele positieve ervaring. Eén van de activiteiten was een dagje Praag met een rondleiding.

Praag (voor) groot en klein

Praag is een stad die zeer geschikt is als stedentrip voor volwassenen maar ook voor ouders met kinderen. Het is een gemoedelijke stad, natuurlijk zou je er als kind kunnen verdwalen, maar het is erg overzichtelijk en toch werelds.

Bij een stedentrip in Praag zul je dan ook steeds weer verrast worden.  Prachtige gebouwen, monumenten, musea en andere sfeervolle plekken volgen elkaar op. Je kunt tijdens je bezoek rekenen op een overweldigende hoeveelheid aan kunst, cultuur, geschiedenis en schoonheid. Sinds 1992 staat Praag vanwege haar unieke karakter op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat betreft bezienswaardigheden heeft de Tsjechische hoofdstad dan ook een zeer sterke reputatie. Het is ook niet voor niets dat Praag gekwalificeerd wordt als ‘stad van de honderd torens’ en de ‘Gouden Stad’. De sfeervolle stad trekt vele toeristen met haar prachtige historische gebouwen, nauwe straatjes en gezellige pleinen omgeven door indrukwekkende gebouwen. Je raakt er gewoon niet uitgekeken!

Uitgaan in Praag

Ik bezocht Praag met mijn kinderen. “Uitgaan” gebeurde alleen op de camping in de kantine, waar de kinderen na 10 uur opgehaald mochten worden van de Karaoke avond. Dan ontstond er vaak een spontane gezelligheid tussen de ouders. De opzet van Ouder-Alleen kamperen was vooral gericht op het ontzien van de ouders gedurende de dag door het organiseren van allerlei activiteiten. De poging om ook nog ouders aan elkaar te koppelen, was duidelijk bijzaak.  Niet dat dacht niet zou mogen natuurlijk. In Praag hebben we wel overdag wat gegeten en gedronken en de prijzen zijn zeker plezierig te noemen.

Niet belemmerd door kinderen, kun je wel het nachtelijk vertier gaan zoeken. Of je nu op zoek bent naar een hippe cocktailbar of een intiem jazz-kroegje Praag heeft het allemaal! Het bruisende nachtleven van de stad uit zich in verschillende vormen, er zijn veel discotheken die de moeite waard zijn maar ook gezellige wijnbarretjes en authentieke Tsjechische pubs vind je hier in overvloed. Hoe je je avond ook wilt besteden, een geslaagde avond is gegarandeerd door het grote aanbod uitgaansgelegenheden. Daarbij zijn de gunstige prijzen erg aantrekkelijk aan een avondje stappen in Praag.

Winterse sferen

Het was zomer toen mijn bezoek aan Praag plaats vond. De omgeving was er erg groen, we kwamen er na een paar dagen wel achter wat daar de reden van was. Brak de zon af en toe door, dan was dat een cadeautje. We zitten nu natuurlijk in een ander jaargetij. De winter. De kerstsfeer begint in Praag al ruim een maand voor de kerst. Sneeuw begint te vallen, de kerstbomen worden verlicht, op pleintjes hangt de gezellige sfeer van kerstmarkten en in de Praagse straten hoor je kerstmuziek. Ben je een beetje romantisch aangelegd, dan is dit helemaal een goede tijd voor jou om Praag te bezoeken!

Kerstmarkten in Tsjechië, groots en sfeervol

De kerstmarkten in Praag behoren tot de beste in Europa bekend. Het oude centrum en het Havel-plein in het oude centrum, het Wenceslasplein en het Plein van de Republiek, het Vredesplein en het beursterrein Holesovice – dat zijn de plaatsen waar Praag Advent en Kerstmis viert . Laat je verleiden tot de traditie, een rijk cultureel programma, schitterende sfeer en typische gastronomische kerstspecialiteiten. Overal vind je tal van kraampjes met kerstversiering en ornamenten, kaarsen, snoep, koek en kleine cadeautjes. En als je wilt genieten van het beste moment, kom dan naar het Oude Stadsplein op zaterdag 29 november. Dan wordt de grote kerstboom voor de eerste keer verlicht!