Je weet het zeker. Jij gaat de komende zomer alleen op vakantie. Je hebt het een paar keer om je heen gezien en het lijkt jou zo prettig om echt eens je eigen gang te gaan. Wanneer je alleen al bij het idee blij wordt, dan moet je er voor gaan.  Je moet niet verwachten dat je familie, je vriendinnen of collega’s meteen enthousiast zullen reageren. Andere mensen snappen niet dat je er aan toe bent om op eigen benen te staan en om in je eentje onbekende situaties het hoofd te bieden.

Ga genieten

Natuurlijk blijf je een kind van je ouders en zullen zij, ook al ben je wat ouder, gewoon uit bezorgdheid niet meteen kunnen meegaan in jouw enthousiasme. Zie dat als liefde. Wanneer vriendinnen en collega’s  je van alles proberen aan te praten, dan moet je je in allerlei bochten wringen met verontschuldigingen, verklaringen of excuses. Laat je ook geen schuldgevoelens aanpraten. Het is jouw vakantie en jij gaat daarvan genieten. Vanaf het moment dat je in het vliegtuig (trein, bus of auto) stapt, begint het feest. Zet gedachten aan thuis en aan je werk van je af, maar zorg er wel voor dat men weet waar je te bereiken bent. Dat geldt vooral nu je alleen reist.

Enkele praktische tips

1. Bagage

Neem niet teveel bagage mee. Ten eerste omdat je alles zelf moet dragen  en ten tweede omdat je dan een extra excuus hebt om aankopen ter plekke te doen.

2. Regel uitstapjes

Zorg ervoor dat je, voordat je vertrekt, al een paar uitstapjes hebt georganiseerd om de kleine dip, die zich net na aankomst kan voordoen, het hoofd te bieden. Plan de uitstapjes daarom bij voorkeur in de eerste dagen van je vakantie, maar laat de rest van de tijd vrij zodat je in alle rust van de omgeving en misschien wel van nieuw opgedane vrienden kunt genieten.

3. Kies een mooi appartement

Het is de eerste keer dat je alleen reist, dus verwen jezelf. Kies het mooiste hotel of appartement dat je je kunt permitteren en reis – als het budget het toelaat – eerste klas. Niet alleen omdat je het verdient, maar ook omdat een zielig hotelletje of een ongezellige hotelkamer je eerste vakantie alleen er niet gemakkelijker op maakt. Maak het gezellig voor jezelf en doe dat vanaf het allereerste begin.

4. Kleed je charmant

Kleed je niet al te veel als toerist. Een charmant voorkomen bevordert het contact met de plaatselijke bevolking die de toeristen gewoonlijk met open armen ontvangt (business) maar verder iedere diepere kennismaking met de ‘doorsnee toerist’ maar al te graag mijdt.

5. Jij bepaalt hoe en waar je eet

Vind je het vervelend om alleen te lunchen of dineren, dwing jezelf er dan niet toe. Koop in de plaatselijk supermarkt wat lekkers   en geniet ervan op een bankje in de zon of op een plekje waar je rustig kunt genieten van de mooie omgeving (en van je lunch of diner). Eenmaal een beetje aan de omgeving gewend, kun je de stap wagen en alleen aan dat tafeltje gaan zitten. Zorg wel dat je iets te lezen bij je hebt. Dat geeft afleiding.

6. Maak nieuwe contacten

Sta open voor nieuwe kennissen, maar kies ze wel met zorg uit. Beter alleen dan in slecht gezelschap.

7. Schrik niet van je emoties

Er kunnen momenten zijn dat je je alleen voelt. Omdat je op jezelf aangewezen bent en geen verplichtingen hebt die je gedachten in beslag nemen, word je tijdens een reis alleen met jezelf geconfronteerd. Het is een goed moment om een nader kennis met jezelf te maken. Schrik er niet van als je het af en toe niet naar je zin hebt of dingen moet verwerken. Laat alles op je afkomen. Sta jezelf emoties toe… maar vergeet vooral niet om de zon en de mooie dingen in je vakantieomgeving op te zoeken!

8. Avances wel of niet

Kies je als vakantiebestemming een ressort in een toeristisch plaatsje, wees je er dan wel van bewust dat je je ‘blootstelt’ aan de avances van het mannelijk schoon. Wens je deze toenaderingen liever te voorkomen, denk dan eens aan een stedentrip (niet in groepsverband) of een culturele reis. Maak je keuze in ieder geval bewust.

9. Bereikbaar in noodgevallen

Vertel vrienden en kennissen van tevoren dat je in noodgevallen op je mobiele telefoonnummer te bereiken bent, maar laat ze ook weten dat je daarbuiten niets van je zult laten horen. Anders riskeer je dat je de hele vakantie aan het sms’en bent naar nieuwsgierige vrienden die graag willen weten hoe je het maakt (om van lastige collega’s met vragen nog maar niet te spreken) en dat is nu juist niet de bedoeling van vakantie. Loslaten en relaxen is het motto.