sngles day China

Als single kun je het schudden in China

China viert vandaag Singles Day. Voor degenen die dit niet kennen, het is de tegenhanger van Valentijnsdag. Deze anti-Valentijdsdag  is in het land van de vele vrijgezellen uitgegroeid tot grootste uitverkoopfeest ter wereld. Kopen door met je smartphone te schudden.

Dolle Dwaze Dagen vallen in het niet

Singles Day, de feestdag die Alibaba oprichter Jack Ma claimde als kapstokje voor een online uitverkoop, staat in geen verhouding tot bijvoorbeeld de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf. Het Chinese uitverkoopfeest is ook al groter dan de Amerikaanse Koopdagen Black Friday en Cyber Monday bij elkaar.

Maserati’s als broodjes over de toonbank

Wat het dit jaar gaat worden weten ze niet, maar vorig jaar werd er binnen 24 uur alleen al door de Chinese webgigant Alibaba net zoveel verkocht als door alle Nederlandse webshops samen in een heel jaar. Dit jaar wordt verwacht dat alle records gebroken gaan worden met een omzet tussen de 15 tot 20 miljard. Aan wat voor artikelen moet je dan denken? Naast tablets, nieuwe sneakers en telefoonhoesjes, gaan ook auto’s vlot over de toonbank. Hoe decadent klinkt het wanneer de eerste honderd aangeboden Maserati’s in 18 seconden verkocht zijn.

Succesformule gebasseerd op sentiment

Het succes van Singles Day zit hem niet alleen in de kortingen die hoog zijn. Alibaba speelt vooral slim in op het sentiment van de tientallen miljoenen vrijgezelle mannen in China. Er is door het eenkindpolitiek een overschot aan mannen. Gebasseerd op dit gegeven is in de jaren 90 door 4 studenten een soort anti-Valentijnsdag bedacht. Als datum werd 11e van de 11e gekozen, vanwege de 4 enen. Oorspronkelijk werd 11 november de dag waarop Chinese vrijgezellen hun onafhankelijk gingen vieren door met hun vrienden karaokebars in te duiken.

Koop als single iets moois voor jezelf

Zeven jaar geleden bedacht Alibaba de aanvulling dat deze vrijgezellen zich zelf mochten trakteren op cadeaus. Wanneer een ander jou niets geeft, dan geef je jezelf tot zeker iets moois. De timing hiervoor was voor de webreus en zijn concurrenten perfect. In China wordt geen Sinterklaas en Kerstmis gevierd. November was eigenlijk een koopluwe maand. Maar daar is duidelijk verandering in gekomen.

Singles Day in Nederland?

Tot nu toe was Singles Day in Nederland onbekend. Wat Alibaba betreft gaat hier verandering in komen. Zij willen de naam wijzigen in Global Shopping Festival, omdat dat internationaler klinkt. Vorig jaar hadden ze ook al klanten uit 232 landen. Ook Nederlandse klanten krijgen al aanbiedingen. Nederlandse webwinkels kijken met enige jaloezie naar het megaprijzencircus aan de andere kant van de wereld. In Nederland zijn de retailers wat huiverig voor zo’n uitverkoopfestival. Mensen stellen hun bestellingen uit om op zo’n dag koopjes te scoren. Vooral zo vlak voor Sinterklaas zitten de retailers daar niet op te wachten. Enorme drukte zou het gevolg zijn.

Je kunt het wel schudden

Of Singles Day ooit op deze manier in Nederland van de grond gaat komen, blijft de vraag. Of het dan ook zo groots zal worden aangepakt als in China, dat is bijna onmogelijk. Nu lokt Alibaba zijn klanten met technische snufjes en entertainment. Singles Day werd gisteren afgetrapt met een 4 uur durend live gala met pogroep OneRepublic en David Beckham. Vervolgens kregen de kijkers via de livestream honderden miljoenen aanbiedingen in beeld, die ze kunnen kopen door met hun smartphone te schudden. Dan zal de muziek vast nog meespelen op de achtergrond.

Bron: BN DeStem, 11-11-2016.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker
By danny@db-online-marketing.nl ·
25 oktober 2022

Hoe maak je singlesreizen nog iets leuker?

culinair amerika
By Moniek ·
19 juni 2022

Culinaire vakanties steeds populairder

Als reizigers het over één ding eens zijn, dan is het wel dat eten een belangrijke rol speelt bij het kiezen van een reisbestemming.
zonnen bruine tint behouden
By Francien ·
17 juni 2022

Zo lang duurt de perfecte vakantie

Is een lang weekend weg voldoende om weer energie te krijgen? Misschien voor jou wel, maar voor de meeste mensen kennelijk niet.
duurzaam groen groepsreizen singles
By Francien ·
27 mei 2022

Duurzamer reizen doe je met deze 10 tips

Met onderstaande 10 tips reis je duurzamer en dragen we samen een steentje bij.
wellness portugal
By Moniek ·
25 mei 2022

De ideale wellness vakantie vind je in Portugal

Ben jij ook toe aan pure ontspanning in een prachtige omgeving? Bel snel je beste vriendin en boek samen een overheerlijk tripje naar wellness land Portugal!
By Linda ·
13 april 2022

Plekken waar je je nieuwe liefde kunt tegenkomen!