seksverslaving

Als seks een verslaving wordt

Heb je een vaste relatie, of ben je single, of ben je alleenstaande ouder? Hoe en wat voor relaties we ook hebben, iedereen heeft behoefte aan seks. Wanneer je echter bovenmatige behoefte aan seks blijkt te hebben dan heb je mogelijk een seksverslaving. Een verslaving betekent altijd te veel van iets willen. Verslaving gaat je normaal functioneren in de weg zitten.

Sexaholics Anonymous

De Belgische site Het Laatste Nieuws berichtte dat de zelfhulpgroep met de naam Sexaholics Anonymous, gedurende de laatste maanden ineens door 40% meer mensen benaderd is. Wanneer je seksverslaafd bent, is niet helemaal duidelijk, omdat er nog geen definitieve test voor bestaat. Bij het zoeken of er in Nederland ook een dergelijke hulpgroep is, zag ik dat dit naadloos op elkaar aansluit.

Zowel de Belgische als de Nederlands site SA hebben een vragenlijst met een twintigtal vragen, die geen uitsluitsel geven maar die je wel meer inzicht in jezelf kunnen verschaffen. Heb je 5 of meer vragen positief beantwoordt, dan raden ze je aan eens langs te komen. Heb je meer dan 10 keer  met een ja geantwoord, dan is er bijna geen twijfel meer mogelijk.

Test jezelf met twintig vragen:

1. Heb je ooit gedacht dat je hulp nodig had voor je seksuele denken of gedrag?
2. Heb je ooit gedacht dat je beter af zou zijn als je er niet aan zou blijven ‘toegeven’?
3. Heb je ooit gedacht dat seks of seksuele prikkels je in hun macht hebben?
4. Heb je ooit geprobeerd met datgene in je seksuele gedrag waarvan je voelde dat het verkeerd was, te stoppen of te minderen?
5. Neem je je toevlucht tot seks om te ontsnappen, angst te verlichten of omdat je het leven niet aankan?
6. Voel je je achteraf schuldig, berouwvol of depressief?
7. Is het najagen van seks bij jou dwangmatiger geworden?
8. Verstoort het de relatie met je huwelijkspartner?
9. Moet je je toevlucht nemen tot beelden of herinneringen tijdens seks?
10. Krijg je een onweerstaanbare aandrang als de andere partij avances maakt of seks aanbiedt?
11. Ga je steeds van de ene relatie of geliefde over op de andere?
12. Heb je het gevoel dat de juiste relatie je zou helpen te stoppen met lusten, masturberen of zo promiscue te zijn?
13. Heb je een destructieve behoefte – een wanhopig seksuele of emotionele behoefte aan iemand?
14. Maakt het najagen van seks je onverschillig tegenover jezelf of het welzijn van je gezin of anderen?
15. Is je prestatie- of concentratievermogen minder geworden naarmate seks dwangmatiger werd?
16. Gaat er werktijd aan verloren?
17. Ga je naar plaatsen van lager allooi bij het zoeken naar seks?
18. Wil je na de daad je sekspartner zo snel mogelijk verlaten?
19. Masturbeer je nog steeds of heb je nog steeds seks met anderen, ook al past je huwelijkspartner seksueel bij je?
20. Ben je ooit gearresteerd voor een seks-gerelateerd misdrijf?

Wat kan SA voor je betekenen?

Wanneer je denkt dat je seksverslaafd bent dan is het een goede keuze om ook eens op hun site een kijkje te nemen. Daar wordt op een vriendelijke en duidelijke manier uitgelegd wat SA is en welke mensen er lid zijn.

Seksuele nuchterheid

Er wordt verteld dat er gewerkt gaat worden aan seksuele nuchterheid. Dit betekent in het kort geen seks met jezelf en geen seks met enige partner ander dan de huwelijkspartner. Het betekent ook bevrijd worden  van de vele vormen van seksueel denken, die contstant binnen komen en je leven gaan overheersen. Het bereiken van seksuele nuchterheid zal de betrokkene bevrijden van de dwangmatige behoefte om seksueel te zijn.

Geen groepstherapie

SA is geen vorm van sekstherapie of groepstherapie. Er is nooit een professionele begeleider aanwezig. De bijeenkomsten zijn gebasseerd op het principe van Anonieme Alcoholisten. Eén van de aanwezige gooit zijn probleem in de groep, samen wordt er gezocht naar een oplossing die eigenlijk voor alle aanwezigen de oplossing is, door hun gemeenschappelijke problematiek.

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.
trouwen
By Francien ·
22 oktober 2021

De toekomst van het huwelijk

Het huwelijk is een verband dat al duizenden jaren wordt aangegaan. Het zal niet verdwijnen, maar wel een andere invulling krijgen.