partnergeweld

Als jaloezie jullie relatie verpest

Er is vrijwel nooit opzet in het spel, maar of het nu vanuit jezelf komt of vanuit je vriend: jaloezie kan jullie relatie behoorlijk verpesten. Hoe zorg je ervoor dat dit groene monster jullie niet uit elkaar drijft?

Jaloezie is een emotie die al vroeg om de hoek kan komen kijken. Je kent het vast wel: als jong meisje keek je iedere dag naar je buurmeisje die buiten met haar nieuwe Barbiepoppen speelde. Of op haar nieuwe skeelers de straat overstak. En je voelde het: de jaloezie. Het groene monster, zoals we ‘m ook wel noemen. Want een monster, dat is het. Vaak groeien we over deze emotie heen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan komen door je verleden óf uit het niets opzetten, en misschien wel veel heftiger dan voorheen.

Want wat als je je Mr. Perfect ziet met een ander meisje? Als je vriend steeds verlekkerd kijkt naar iemand anders? Wat als hij zelfs is vreemdgegaan? En wat als je nog steeds niet goed weet hoe je hiermee om moet gaan, en als jaloezie misschien wel iets is dat jullie écht uit elkaar zou kunnen drijven?

Dat jaloezie echt een probleem kan zijn binnen een relatie, beaamt Louisa (23). Zij had anderhalf jaar een relatie die voor een groot deel beïnvloed werd door haar jaloezie. “Ik denk dat het begon met het feit dat ik vrij onzeker was van mezelf”, zegt ze. “Als mijn vriend alleen maar goed kon lachen met een ander meisje, vrat ik mezelf van binnen al helemaal op.”

Verbieden

Op een gegeven moment ging het zelfs zo ver dat Louisa haar vriend dingen ging verbieden. “Dat was natuurlijk helemaal foute boel, het begin van het einde. Maar ik deed het en ik was er zelf bij. Het was meer een soort emotionele chantage: ik deelde hem mee dat ik verdrietig werd van zijn acties en legde de verantwoordelijkheid bij hem neer. Als hij er dan voor koos om dingen tóch te doen, werd ik boos. Dat resulteerde erin dat hij stiekem werd. Hij ging tegen me liegen, dat soort dingen. Het ging van kwaad tot erger en uiteindelijk is het ook uitgegaan omdat hij vreemdgegaan was. Nu zie ik wel in dat de relatie die we hadden gedoemd was om te mislukken. Ik heb hier heel veel van geleerd.”

Typen jaloezie

Drs. R.E. Klein, psychologe bij Max Ernst GGZ onderscheidt drie typen jaloezie. “Zo is er rationele jaloezie, waarbij er echt een reden is, waardoor men jaloers is. Iemand krijgt een baan die jij wilde hebben of je partner gaat vreemd. Ook is er irrationele jaloezie, waarbij men door eigen onzekerheid jaloers wordt. Dan denkt iemand dat de ander vreemdgaat, terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Tot slot kan er sprake zijn van ziekelijke jaloezie. Het gaat om extreme, continue jaloezie, waar je de hele dag last van kunt hebben.”

Als je zelf erg jaloers bent, is het belangrijk om na te gaan welk type je bent. “Wanneer er sprake is van irrationele jaloezie, dan is het vooral zaak om aan je zelfvertrouwen te gaan werken”, vertelt Klein. “Zo nodig met behulp van een coach of therapeut. Daarnaast is het zinvol om te begrijpen waarom je jaloers wordt. Het kan je namelijk laten zien, wat voor jou belangrijk is. Als je je hier bewust van bent, kun je stappen ondernemen om ook dat daadwerkelijk te bereiken. Daarnaast is het zinvol om je gevoelens te delen met de ander. Doe dit vanuit de ik-boodschap, door te vertellen wat je voelt, wat het met je doet en waar je bang voor bent. Waak ervoor dat je de ander de schuld geeft en aangeeft hoe hij of zij moet veranderen.”

Maar jaloezie kan ook andersom werken: jouw vriend die ontzettend jaloers is en commentaar heeft op alles wat jij doet. Hoe frustrerend dat kan zijn, weet Mariëlle (28). Haar vriend is ontzettend jaloers. “Ik vind het soms best moeilijk, omdat het mij een beetje belemmert af en toe”, zegt ze. “Als we bijvoorbeeld uitgaan met vrienden en ik kom een bekende tegen, een man, weet ik al hoe het afloopt. Als ik dan terugkom bij mijn vriend,  word ik meteen onderworpen aan een compleet kruisverhoor. ‘Wie was dat, waar ken je hem van, waarom praatte je zo lang met hem?’”

“De jaloezie van mijn vriend gaat zelfs zo ver dat ik soms tegen hem lieg. Ik heb een aantal mannelijke vrienden met wie ik weleens afspreek, maar het staat me dan zo tegen om dat aan mijn vriend te vertellen”, zegt Mariëlle. “Hij staat het wel toe, maar ik krijg daarna allerlei vragen om mijn oren. Soms zeg ik dan weleens dat ik met iemand anders heb afgesproken, of met meerdere vrienden en vriendinnen. Hij weet wel dat hij dit bij me doet, maar er verandert nooit iets. Ik vind het heel moeilijk om hiermee om te gaan.”

Extreem

Hét advies volgens psychologe Klein is in dit geval praten. “Mariëlle verzwijgt al dingen en dat kan nooit een goed teken binnen een relatie zijn. Het is dus zaak om extreme jaloezie niet te lang voort te laten bestaan, maar er op tijd over te praten met elkaar. Benoem wat je bemerkt, waar je moeite mee hebt en stel vragen. Waarom is haar partner zo jaloers? Is hij bang haar te verliezen? Heeft hij eerdere verlieservaringen? Het is goed om samen te ontdekken waar de jaloezie vandaan komt”, zegt Klein. “Mogelijk spelen er traumatische ervaringen en/of heeft haar partner last van verlatingsangst. Zo nodig kan een psycholoog hierbij helpen. Ga zelf niet mee in het jaloerse gedrag, door dingen achter te houden.”

Bron: Ze.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.