eenzaamheid
21 November 2017

Als het simpel was, was het geen probleem

De raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft onderzocht of de overheid iets moet met eenzaamheid. Het advies was dit niet te doen. Iedereen moet maar voor zichzelf zorgen en eigenlijk preventief zorgen dat je later als je oud bent genoeg vrienden en kennissen hebt, om je niet eenzaam te voelen. Maar als het zo simpel was, dan was het geen probleem.

Preventief werken aan eenzaamheid

Vroeg in het leven beginnen met het maken van vrienden, dat gaat veel mensen gelukkig vanzelf goed af. Er zijn echter ook mensen die door hun omstandigheden deze gewoonte niet voorgedaan kregen door hun ouders of door hun omgeving.  Dus het zal je maar overkomen, grote eenzaamheid, omdat niemand je er op gewezen heeft om er op tijd mee te beginnen. Preventief werken aan eenzaamheid, dat is goed.

Taal belangrijker dan zelfkennis

De kinderen van nu worden vooral opgeleid om deel uit te gaan maken van de economie. Het leren van een vreemde taal wordt bijvoorbeeld nog steeds als belangrijker gezien dan zelfkennis. Hoe je zinvol samen met anderen leeft en een bijdrage kan leveren aan een groot geheel, daar is geen oog voor bij het onderwijs. Dan is het toch niet gek dat van de mensen 40% aangeeft eenzaamheid te kennen. Tot we structureel een bijdrage via het onderwijs gaan richten op “Samen” verandert er niets. De hoop is dat dit wel gaat gebeuren, ooit.

Als het simpel was, was het geen probleem

Eenzaamheid heeft tot gevolg dat er slechtere gezondheid is, minder kansen in het leven en een dood die te vroeg komt. Wil je helpen dan kun je in je eentje niet alle eenzamen aan de hand nemen. Maar samen kunnen we er wel voor zorgen dat er meer kennis komt, meer bewustwording en meer hulp, die ook beter is. Eenzaamheid aanpakken is lastig. Als het niet lastig was hadden we dit enorme probleem niet. Maar je kunt er wel degelijk veel aan doen. Voor ouderen, voor jongeren, voor je eigen familie. Voor jezelf, voor later.

Leer mensen wat ze waard zijn

Hoe kun je het probleem van eenzaam zijn aanpakken? Door mensen te leren wat ze waard zijn, wat hun sterke kanten zijn, hoe je dat “eenzame brein” het best aanpakt. Door mensen te helpen hun hersenen weer goed te laten werken. Van de overheid moeten we het niet hebben. Er is geen Big Brother die onze eenzaamheid aanpakt. We zullen zelf moeten opkomen voor onze gezondheid en ons welzijn. Steek je handen uit je mouwen. Zorg preventief voor jezelf maar ook voor anderen die wat moeilijker contact maken.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Eenzaam als single tijdens de feestdagen: 10 tips!

Mensen die wel een partner of gezin hebben, kiezen er vaker...

Eenzaamheid in coronatijd: praatje over het weer belangrijker dan gedacht

Een kopje koffie bij de buurman, een spontane ontmoeting in de...

1 op de 2 singles verliest de hoop om nog iemand nieuw te leren kennen

Of je nu single, pril verliefd of jaren getrouwd bent. Sinds...

Zo ga je van vriendschap naar relatie

Ben je al jaren bevriend met iemand, maar voel je stiekem...

Hoe het zit met huidhonger

Wat niet meer in woorden kan worden gezegd en verstaan, wordt...

singlessite gidsen

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

advertentie