eenzaamheid

Als het simpel was, was het geen probleem

De raad voor Volksgezondheid en Samenleving heeft onderzocht of de overheid iets moet met eenzaamheid. Het advies was dit niet te doen. Iedereen moet maar voor zichzelf zorgen en eigenlijk preventief zorgen dat je later als je oud bent genoeg vrienden en kennissen hebt, om je niet eenzaam te voelen. Maar als het zo simpel was, dan was het geen probleem.

Preventief werken aan eenzaamheid

Vroeg in het leven beginnen met het maken van vrienden, dat gaat veel mensen gelukkig vanzelf goed af. Er zijn echter ook mensen die door hun omstandigheden deze gewoonte niet voorgedaan kregen door hun ouders of door hun omgeving.  Dus het zal je maar overkomen, grote eenzaamheid, omdat niemand je er op gewezen heeft om er op tijd mee te beginnen. Preventief werken aan eenzaamheid, dat is goed.

Taal belangrijker dan zelfkennis

De kinderen van nu worden vooral opgeleid om deel uit te gaan maken van de economie. Het leren van een vreemde taal wordt bijvoorbeeld nog steeds als belangrijker gezien dan zelfkennis. Hoe je zinvol samen met anderen leeft en een bijdrage kan leveren aan een groot geheel, daar is geen oog voor bij het onderwijs. Dan is het toch niet gek dat van de mensen 40% aangeeft eenzaamheid te kennen. Tot we structureel een bijdrage via het onderwijs gaan richten op “Samen” verandert er niets. De hoop is dat dit wel gaat gebeuren, ooit.

Als het simpel was, was het geen probleem

Eenzaamheid heeft tot gevolg dat er slechtere gezondheid is, minder kansen in het leven en een dood die te vroeg komt. Wil je helpen dan kun je in je eentje niet alle eenzamen aan de hand nemen. Maar samen kunnen we er wel voor zorgen dat er meer kennis komt, meer bewustwording en meer hulp, die ook beter is. Eenzaamheid aanpakken is lastig. Als het niet lastig was hadden we dit enorme probleem niet. Maar je kunt er wel degelijk veel aan doen. Voor ouderen, voor jongeren, voor je eigen familie. Voor jezelf, voor later.

Leer mensen wat ze waard zijn

Hoe kun je het probleem van eenzaam zijn aanpakken? Door mensen te leren wat ze waard zijn, wat hun sterke kanten zijn, hoe je dat “eenzame brein” het best aanpakt. Door mensen te helpen hun hersenen weer goed te laten werken. Van de overheid moeten we het niet hebben. Er is geen Big Brother die onze eenzaamheid aanpakt. We zullen zelf moeten opkomen voor onze gezondheid en ons welzijn. Steek je handen uit je mouwen. Zorg preventief voor jezelf maar ook voor anderen die wat moeilijker contact maken.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.