tekst op de muur

Alles is relatief, ook relaties

Een spreuk op een poster blijkt de nieuwe tegeltjeswijsheid. Als bron van inspiratie voor het vinden van geluk maken we er veelvuldig gebruik van. Als goed voorbeeld Loesje met haar spreuken. Wij kunnen nog zo’n goed artikel plaatsten op Facebook, het aantal likers dat je binnenhaalt door Loesjes spreuk te promoten, staat niet in verhouding. Kort maar krachtig, voor in boekjes maar ook voor in het interieur.

Zoals het klokje thuis tikt, tikt…..

Jij bent niet de enige die in een fotolijstje op het toilet een spreuk heeft, in de keuken op het krijtbord weer een andere levenswijsheid geschreven heeft en boven de bank een poster heeft opgehangen met de Engelse woorden dat je thuis daar is waar je hart is. En als we BN DeStem in hun &magazine van afgelopen zaterdag moeten geloven die vervolgens weer de geïnterviewde stylisten moeten geloven, dan blijft dit verlangen naar inspirerende spreuken in ons interieur nog wel even duren.

Spreuken niet enkel zweverig

Worden we dat niet een keer beu, zou je denken, zo’n uitspraak van bijvoorbeeld Albert Einstein over dat alles relatief is. Nee, zeggen stylisten, omdat het iets is waar iedereen op zijn eigen manier iets mee kan. Wat wel verandert, is de soort spreuken. Waren die in beginsel nog wel eens zweverig en yoga achtig en werden die  vooral gedeeld via sociale media. Tegenwoordig zien we ze in iedere ruimte. Het blijkt een heel toegankelijke maar ook heel persoonlijke trend.

We zijn op zoek naar geluk

Volgens psycholoog Ap Dijksterhuis zit de verandering daarin dat we klaar zijn in denken in geld en materiaal  en dat we nu vooral op zoek zijn naar geluk. De spreuken refereren aan die behoefte. In zijn onlangs verschenen boek Op naar geluk ging Ap op zoek in wereldliteratuur hoe mensen gelukkig worden. In zijn zoektocht stuitte hij op heel wat spreuken die zo op die muur boven de bank kunnen. Iedereen kiest voor zich zelf een andere spreuk omdat die hem aanspreekt, of omdat ze iets zeggen over hoe we graag hopen te zijn.

Met respect toon je ware liefde

“Respect is one of the greatest expressions of love”, zou ook zo in een fotolijstje kunnen. Door dit uit te dragen laat je zien dat je respect belangrijk vindt, dat je zelf in ieder geval je best doet om een respectvol en liefdevol mens probeert te zijn. De tijd van de spreuken op Delfst Blauwe tegeltjes is verleden tijd, hoewel ze die zeker nog verkopen aan buitenlandse toeristen, die enkel de letters zien, maar niet zullen begrijpen. Hoe zijn die spreuken dan toch weer het huis binnengeslopen?

Ansichtkaarten met teksten hebben langzaam de kaarten rekken gevuld in de boekwinkels en kiosken. Een kaartje kopen met een tekst die jou bevalt en deze thuis met een punaise opprikken, is een kleine moeite en een groot geluk. Niet alleen de spreuk zelf kan een inspiratie bron zijn voor inspiratie, ook wat je ermee doet. Soms wordt het zo mooi dat je er gewoon het woord kunst op moet plakken.

Spreuk ophangen is 1 en uitvoeren is 2

Ook dit fenomeen is als een gat in de markt opgepakt. Er zijn workshops te volgen om eigen tekst bordjes te maken. Deelnemers worden uitgedaagd vooral met originele teksten aan te komen. Het zijn vooral vrouwen die deze workshop volgen, bijvoorbeeld als onderdeel van een vrijgezellendag. Mannen vinden dit niet stoer genoeg.  Het vervolgens ophangen van die gemaakte spreuk in huis kan ook een valkuil zijn. Je kan denken dat deze actie al genoeg is, en je stopt met het in de praktijk brengen van je spreuk. Zo vinden mensen wanneer ze een Facebook pagina voor een goed doel geliked hebben, dat ze al goed bezig zijn. Echt doneren bijvoorbeeld vinden ze dan al niet meer nodig.

Alles is relatief, ook in relaties

Dit in je achterhoofd hebbend hoe zal het dan gesteld zijn met de relatie in dit huis als er op ieder trede van de trap een zin geplakt zit met de volgende tekst. “In dit huis / Hebben we plezier/ Maken we fouten / Zeggen we sorry / Beginnen we opnieuw / Worden we niet boos / Vergeven we de ander / Geven we knuffels / Horen we bij elkaar / Hebben we lief.’ Waarschijnlijk is er dan nog veel werk aan de winkel omdat het nog niet in de praktijk is toegepast.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.