De overgang

Alles gaat hangen als je ouder wordt

Heeft het verval zich bij jou ook ingezet? Oogleden die hangen, lubberende bovenarmen, de ouderdomsvlekjes in je gezicht, hangende borsten. Het is waar wat ze zeggen. “Alles gaat hangen als je ouder wordt, alles valt dan ten prooi aan de zwaartekracht, behalve tandvlees. Dat maakt een terugtrekkende beweging en trekt zich terug.”

Alles gaat hangen als je ouder wordt

Het citaat over terugtrekkend tandvlees heb ik echt met een grote glimlach zitten lezen. Alles gaat hangen behalve tandvlees dat juist de andere kant op beweegt. Ik heb een paar jaar terug een ooglid correctie laten doen. En vorig jaar was de parodontoloog te laat om een tand te redden, dus heb ik bijna een jaar met een gat tussen mijn tanden gelopen. Ik had dat niet meteen gelinkt aan mijn 50e levensjaar. Maar toen ik dit las in BN DeStem in het artikel  “Op de helft” , was het een en al herkenning.

Welke dromen nog waar maken?

Marijke Kolk, de ik persoon in het artikel, was eerst nogal onthutst over bovenstaande gewaarwording. Haar lichtgrijze gedachten over rimpels en hangborsten werden langzaam  donkere wolken die zeggen dat ze oud is, dat ze over de helft is. Dat ze moet gaan nadenken wat ze nog wilt met haar leven. Hoeveel tijd heb ik nog om dromen waar te maken? En nog meer van belang is te weten wat haar dromen zijn.

De overgang

Door een vriendin wordt ze gewezen op een boek De Overgang. In dit boek staat dat deze periode in een vrouwenleven over veel meer gaat dan enkel lichamelijke ongemakken.  Het boek werkte voor de vriendin als troost, de herkenning te voelen en zich minder alleen te voelen. Vrouwen die nog menstueren, zijn zich er vaak niet van bewust dat de overgang al zijn entre aan het nemen is. De hormonen kunnen echter al behoorlijk aan het veranderen zijn, zodat sombere gevoelens al gaan opspelen. Je krijgt blijkbaar steeds zwakkere eicellen, die per maand minder oestrogeen uitstoten die zorgen voor een minder vrolijke stemming.

Nieuwe baan en nieuwe man

Er zijn vrouwen die in deze periode van hun leven ineens alles willen veranderen. Veel vrouwen hebben opeens genoeg van hun baan en hun baas, die dromen van een switch in hun carrière. Er zijn er ook die de overtuiging hebben dat een andere partner de oplossing is. Grote kans dat de schommelende hormonen inderdaad de oorzaak zijn van deze onrust en veranderdrang. Het is dus geen midlifecrisis, maar hormonen die met jou aan de haal gaan. De lijst van mentale overgangsklachten is lang.

In de overgang je best ware zelf ontdekken

“De overgang is de kans om je ware zelf te leren kennen”, is een uitspraak van Lisette Thooft, schrijver van het boek “De beste tijd van je leven, spiritueel door de overgang”. Wat ze daar mee bedoelt? voor de overgang word je als vrouw geregeerd door geslachtshormonen. Je bent daardoor gepitst op de ander. Die ander kunnen je kinderen zijn, je partner of je baas. Er is altijd de vraag: “Wat wil die ander van me?”   Tijdens de overgang verandert dat. Er komt ruimte voor jezelf, om je af te vragen wat jij zelf eigenlijk wilt.

Overgang naar meer innerlijke vrijheid

Mogelijk word je voor de buitenwereld een beetje minder zichtbaar door je rimpels en grijze haren. Maar je krijgt er een andere schoonheid voor terug, een innerlijke vrijheid. Je wordt er een compleet mens van. Moeten we bang zijn om oud te worden? Lisette, die 63 jaar is, vindt zeker van niet. Juist mensen tussen de 60 en 80 zijn vaak, mits ze gezond zijn, heel happy. Je kunt het zien als de zonnige herfst van het leven.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.