Alleenstaande moeders werken vaak fulltime

Alleenstaande moeders werken minder vaak dan vrouwen met kinderen die een partner hebben. Als de alleenstaanden echter wel werken, hebben zij vaker een fulltime baan dan de moeders met partner. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Het verschil hangt samen met het hogere percentage niet-westerse allochtonen onder de alleenstaande moeders.

Vorig jaar waren er 254.000 alleenstaande moeders met ten minste één kind onder 18 jaar. Van hen had 58 procent een baan van twaalf uur of meer per week.

Bij de moeders met partner had 67 procent zo’n baan. 23 Procent van alleenstaande moeders werkte fulltime. Bij de moeders met partner was dat 13 procent.

 

Allochtoon

Relatief veel alleenstaande moeders zijn van niet-westerse allochtone herkomst. In de jaren 2001 tot en met 2007 behoorde gemiddeld 28 procent tot die categorie. Bij de moeders met een partner was dat veel lager: 12 procent.

Niet-westerse allochtone moeders werken veel vaker fulltime of hebben een baan van minstens 28 uur per week. Bijna de helft van de werkende moeders van niet-westerse allochtone herkomst had een voltijdbaan. Bij de autochtone alleenstaande moeders met werk was dat een vijfde.

 

Zorg

De zorg voor het gezin is voor steeds minder vrouwen een reden om niet te werken. In 2001 waren er 735.000 vrouwen die om die reden geen baan wilden of konden aanvaarden. Zes jaar later was dat afgenomen tot 373.000 vrouwen. Het aantal mannen dat niet werkt om voor het gezin te kunnen zorgen, blijft laag.

Vorig jaar waren er drie miljoen mensen tussen 15 en 65 jaar in Nederland die niet wilden of konden werken. De meesten zijn jongeren die nog een opleiding of studie volgen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Tijmen ·
29 november 2021

Wat je moet weten over Nederlandse vrouwen daten

By Linda ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!