Na jaren van relatie sta je er alleen voor. Dat overkomt zowel mannen als vrouwen. Na het beëindigen van een huwelijk met kinderen, kun je niet zeggen dat je alleen bent. Kun je misschien jezelf niet eens single noemen.
Alleenstaande moeder
Sinds kort verkeer ik in de positie dat ik geen relatie meer heb, maar wel twee opgroeiende grote kinderen. In de tijd na mijn scheiding 6 jaar geleden en nu had ik een relatie. In deze periode noemde ik mezelf alleenstaande moeder. Ik had wel een LAT relatie, maar mijn vriend woonde niet bij ons en zorgde niet met mij voor mijn kinderen. Hij was hier twee dagen in de week. Mijn zoon zei toen wel eens: “mama, jij bent toch niet alleen, je hebt toch ook een vriend.”
Alleen voelen overheerst
Gedurende deze vriendschap kon ik er niets aan doen dat het gevoel een alleenstaand moeder te zijn sterk aanwezig bleef. Ik moest in mijn eentje voor de kinderen zorgen, ik moest zelf de boodschappen doen, zelf normen en waarde bijbrengen, zelf voor ze wassen en strijken, en wat je maar kunt bedenken. Ik voelde me duidelijk alleen in mijn moederschap.
Geen relatie
In die tijd voelde ik me dus alleenstaande moeder, geen single of vrijgezel. Nu die relatie is beëindigd dacht ik gisteren bij toeval na over een mogelijke nieuwe benaming voor mijn staat van zijn. Op Facebook ging ik namelijk aan mijn Profiel werken en toen kwam ik het item relatie tegen. Je kon van alles kiezen maar niet ‘geen relatie’, wel de tekentjes — , maar dat betekent dan dat relatie helemaal niet meer zichtbaar is op je Profiel.
Singles zijn alleen
Zojuist zat ik het boekje Gewoon Single van Karin Ramaker door te bladeren en toen viel me op dat gedachten over singles met name zijn dat ze alleen zijn, voor zichzelf koken of helemaal niet koken, alleen op vakantie gaan, gedacht worden zielig te zijn en verdrietig. Ik kwam nergens tegen dat singles ook kinderen kunnen hebben.
In mijn eentje
Als het woord single ‘alleen’ betekent, dan ben ik in mijn leefomgeving inderdaad niet alleen. Ik en mijn twee kinderen zijn een eenheid samen met ons drietjes. Maar qua relatie ben ik wel degelijk alleen. Als de kinderen naar bed zijn, dan zit ik toch in mijn eentje nog een CSI te kijken. Drink ik in mijn eentje een glaasje rode wijn. Toch behoorlijk single, zou ik zeggen.
Single mama
Dit schrijvend komt het woord ‘single mama’ of ‘single moeder ‘ naar voren. Woorden die waarschijnlijk al lang bestaan. Het is precies wat de lading dekt. Het mama zijn, dus het hebben van kinderen en de zorg ervoor, maar ook het niet hebben van een partner om de kinderen mee groot te brengen en je leven mee te delen. Misschien komt het er nog eens van dat ik die term voor me zelf ga bezigen. Daar ga ik over nadenken.
Werken aan je relatie
Binnenkort ga ik met een tante van mij naar een workshop. Zij mocht iets uitzoeken waar ik dan met haar naar toe zou gaan voor haar verjaardag. Zij stelde een workshop voor: “Werken aan je relatie. Ook de relatie met jezelf.” Hier moest ik even aan denken toen ik ter controle door de tekst heen liep. Zojuist zei ik qua relatie alleen te zijn. Dat is natuurlijk niet waar. Dat is alleen zo wanneer ik een intieme relatie bedoel.
Relatie met jezelf
Relaties heb je natuurlijk op meerdere vlakken en ik ben er van overtuigd dat singles juist werk maken van een heleboel relaties, zoals familie, werk, vrienden en sportverenigingen of vrijwilligerswerk. Een groot sociaal netwerk is een groot goed. En een goede relatie met jezelf is natuurlijk de basis. Daar ga ik aan werken, ook voordat ik naar die workshop ga.
What’s in the name?
Nog even terugkomend op die term ‘single mama’, wat maakt de naam eigenlijk uit? Ik ben nu vooral mama en wanneer het me van pas komt kan ik altijd nog dat woord single er voor plakken.
Margret Tielemans