alleen wonen

Alleen wonen is niet hetzelfde als alleen zijn

In BN De Stem van zaterdag 6 september kwam ik een artikel tegen over alleen wonen. Eigenlijk over alleenwoners, maar aangezien dat een heel nieuw woord is, moet ik dit nog niet te veel gebruiken, want google kent het nog niet. En als google het niet kent, dan kent de lezer het waarschijnlijk ook niet. Hier gaat vast verandering in komen. Het aantal mensen dat alleen woont stijgt namelijk fors.

Alleen wonen onder de aandacht

Nadat ik eerst enkele Jehova’s van de deur heb weggestuurd, ging ik verder lezen in de krant en zag ik dat het onderwerp alleen wonen zelfs een groot artikel in Spectrum toebedeeld had gekregen. Vanwaar ineens de aandacht voor dit onderwerp. Aandacht? Dat is het juist. Ook al bestaat één op de drie huishoudens in Nederland uit één persoon, lijkt het niemand op te vallen.  De Vlaamse Nathalie Le Blanc, die al sinds tijden alleen woont, is er onderzoek naar gaan doen en heeft er een boek over geschreven. Solo genaamd.

Alleenstaand in niet zelfde als single

Als alleenstaande moeder spreekt dit onderwerp me zeker aan.  Ik woon dan niet alleen maar samen met mijn twee kinderen van 15 en 17. Maar ik ben me bewust dat door scheidingen wel veel mensen de hele week of een deel daarvan alleen wonen. Ook al ben ik alleenstaand, dat betekent niet dat ik single ben, omdat ik wel een vriend heb. Mijn vriend woont echter niet bij mij maar met één van zijn dochters samen. Nog even dan gaat zij als single wel alleen wonen en blijft mijn vriend, als alleenstaande vader ook alleen in zijn huis wonen. Komt hij dan bij ons wonen? vroegen mijn kinderen, geen rare vraag natuurlijk. Financieel is dat zeker aantrekkelijk, maar omdat we beiden lange tijd alleen een huishouden hebben gerund is meteen samen doorgaan niet vanzelfsprekend.

Zelfbeschikking is hoog goed

Dit aspect kwam ook terug in de krant. Daar werd gezegd dat veel mensen het onnatuurlijk vinden als mensen alleen wonen. Heel vroeger gingen mensen uit veiligheid bij elkaar wonen, dat is al lang niet meer zo. Sociologen zijn het er over eens  dat de mense een nieuw evenwicht aan het zoeken is tussen gemeenschap en individualiteit. Bij een gemeenschap horen is mogelijk handig, maar het betekent zeker dat je compromissen moet sluiten. Mensen willen graag zelfbeschikking hebben over hun doen en laten. Je kunt de mensen die alleen wonen niet meer abnormaal noemen, daarvoor zijn ze met teveel. Voorspeld is dat in 2060 bij 44 procent van de huishoudens iemand het rijk alleen heeft. Het wordt steeds meer een manier om een goed en aangenaam leven te leiden.

Alleen wonen maakt  je een alleenwoner

De term “alleenwoner” is een bedenksel van Nathalie. Vrijgezel of single dekt de lading niet, en single past ook niet als je het over 80-plussers hebt. Alleenstaanden vindt ze te muf klinken en eenpersoonshuishoudens te zakelijk.  Bij de meesten gebeurt het meer per ongeluk dat ze alleenwonend zijn, het wordt een bewuste keuze. De meesten willen best een relatie, maar zijn over het algemeen zeer tevreden met het leven dat ze leiden.

Voilà, zo is het nu eenmaal

Het boek Solo is zeker niet enkel een hoera boek, maar zoals Nathalie het op zijn Frans zegt, een voilà-boek. Dit is nu eenmaal ons huidige bestaan.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

sexy kleding
By Moniek ·
6 december 2021

Waarom je een koukleum bent

Het zijn barre tijden. Althans voor de koukleumen onder ons. Heb jij de verwarming ook altijd op standje ‘bejaardentemperatuur’ staan in de winter? Pak jij je driedubbel in voordat je het huis verlaat? Je bent enige niet.
niet alles draait om geld
By Moniek ·
1 december 2021

Sparen moeilijk? Tips waarmee het jou ook lukt!

Los van allerlei aantrekkelijke ‘koopjes’ heb je soms ook onverwachte kosten. Maar met deze tips gaat het je volgende maand vast lukken!
daten december coach
By Moniek ·
24 november 2021

Werkloze single krijgt kansen op de datingmarkt

Maar liefst 81 procent van de singles geeft een leuke date de kans om te laten zien dat hij of zij geschikt relatiemateriaal is. Ook al zit diegene op dat moment zonder werk. Dit blijkt uit onderzoek van online magazine Singlessite.nl dat 755 single mannen en vrouwen vroeg naar de aantrekkingskracht van de werkloze single.
sinterklaasavond alleenstaande ouder
By Tijmen ·
8 november 2021

Tips voor een heerlijk avondje Sinterklaas

Sint zat te denken wat hij dit jaar moest schenken... Wij helpen je op weg met de leukste cadeautips en, niet onbelangrijk, het perfecte Sinterklaasgedicht!
By Tijmen ·
29 oktober 2021

Single zijn is je kracht

hutspot
By Margret ·
28 oktober 2021

Singlesrecept: originele Leidse hutspot voor Leidse singles

Met het oog op Leidens Ontzet op 3 oktober een zeer bijpassend recept, min of meer afgestemd op singles. Origineel recept was berekend op groot gezin van 4 eeuwen terug.