alleen wonen

Alleen wonen is niet hetzelfde als alleen zijn

In BN De Stem van zaterdag 6 september kwam ik een artikel tegen over alleen wonen. Eigenlijk over alleenwoners, maar aangezien dat een heel nieuw woord is, moet ik dit nog niet te veel gebruiken, want google kent het nog niet. En als google het niet kent, dan kent de lezer het waarschijnlijk ook niet. Hier gaat vast verandering in komen. Het aantal mensen dat alleen woont stijgt namelijk fors.

Alleen wonen onder de aandacht

Nadat ik eerst enkele Jehova’s van de deur heb weggestuurd, ging ik verder lezen in de krant en zag ik dat het onderwerp alleen wonen zelfs een groot artikel in Spectrum toebedeeld had gekregen. Vanwaar ineens de aandacht voor dit onderwerp. Aandacht? Dat is het juist. Ook al bestaat één op de drie huishoudens in Nederland uit één persoon, lijkt het niemand op te vallen.  De Vlaamse Nathalie Le Blanc, die al sinds tijden alleen woont, is er onderzoek naar gaan doen en heeft er een boek over geschreven. Solo genaamd.

Alleenstaand in niet zelfde als single

Als alleenstaande moeder spreekt dit onderwerp me zeker aan.  Ik woon dan niet alleen maar samen met mijn twee kinderen van 15 en 17. Maar ik ben me bewust dat door scheidingen wel veel mensen de hele week of een deel daarvan alleen wonen. Ook al ben ik alleenstaand, dat betekent niet dat ik single ben, omdat ik wel een vriend heb. Mijn vriend woont echter niet bij mij maar met één van zijn dochters samen. Nog even dan gaat zij als single wel alleen wonen en blijft mijn vriend, als alleenstaande vader ook alleen in zijn huis wonen. Komt hij dan bij ons wonen? vroegen mijn kinderen, geen rare vraag natuurlijk. Financieel is dat zeker aantrekkelijk, maar omdat we beiden lange tijd alleen een huishouden hebben gerund is meteen samen doorgaan niet vanzelfsprekend.

Zelfbeschikking is hoog goed

Dit aspect kwam ook terug in de krant. Daar werd gezegd dat veel mensen het onnatuurlijk vinden als mensen alleen wonen. Heel vroeger gingen mensen uit veiligheid bij elkaar wonen, dat is al lang niet meer zo. Sociologen zijn het er over eens  dat de mense een nieuw evenwicht aan het zoeken is tussen gemeenschap en individualiteit. Bij een gemeenschap horen is mogelijk handig, maar het betekent zeker dat je compromissen moet sluiten. Mensen willen graag zelfbeschikking hebben over hun doen en laten. Je kunt de mensen die alleen wonen niet meer abnormaal noemen, daarvoor zijn ze met teveel. Voorspeld is dat in 2060 bij 44 procent van de huishoudens iemand het rijk alleen heeft. Het wordt steeds meer een manier om een goed en aangenaam leven te leiden.

Alleen wonen maakt  je een alleenwoner

De term “alleenwoner” is een bedenksel van Nathalie. Vrijgezel of single dekt de lading niet, en single past ook niet als je het over 80-plussers hebt. Alleenstaanden vindt ze te muf klinken en eenpersoonshuishoudens te zakelijk.  Bij de meesten gebeurt het meer per ongeluk dat ze alleenwonend zijn, het wordt een bewuste keuze. De meesten willen best een relatie, maar zijn over het algemeen zeer tevreden met het leven dat ze leiden.

Voilà, zo is het nu eenmaal

Het boek Solo is zeker niet enkel een hoera boek, maar zoals Nathalie het op zijn Frans zegt, een voilà-boek. Dit is nu eenmaal ons huidige bestaan.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!