blij met jezelf

Alleen werken aan gezamenlijke relatie

Oefeningen om je relatie te verbeteren, lijken eigenlijk al een teken aan de wand. Klinkt samen aan je relatie werken al niet bedreigend, alsof er iets mis is.  De kans dat er juist mankementen komen bovendrijven is eng. En de gedachte de ander te moeten complimenteren omdat de oefening dat verwacht, maar jij dat eigenlijk niet wil, dat gaat geen verbetering geven. Werk daarom in je eentje aan jullie gezamenlijke relatie.

Stiekem werken aan je relatie

In je eentje werken aan jullie relatie, is dat niet gek? Nee, zeker niet. In je eentje kun je je eigen liefdesleven een oppepper geven. Als één kant zachter, liever, attenter, redelijker, spannender, sprankelender en meer romantisch wordt, dat blijkt dat de ander daarin vaak mee gaat. Er zijn wel enkele regels wanneer je alleen aan jullie relatie gaat werken. Je moet geen wonderen verwachte, je moet niet verwachten dat jouw partner merkt dat je aan de relatie werkt en je moet zeker geen wederkerigheid verwachten. In een relatie kun je alleen je eigen deel veranderen. Jij gaat zelf het verschil merken. In het beste geval heeft het een positieve invloed op je partner. Werk daarom stiekem aan je relatie, de ander hoeft dat niet meteen te weten.

Solo-oefeningen voor jullie relatie

Uit een bijlage “Solo-oefeningen voor een fijner leven samen” van Psychologie Magazine heb ik enkele oefeningen gekozen. De insteek is weer enthousiast te worden over je partner, niet te praten in verwijten maar in verzoeken en beter na te gaan denken wat de ander bezighoudt.

1. Weer enthousiast over je partner

Wanneer je al even met iemand bent, vergeet je vaak hoe jullie relatie in het begin was. De nadruk komt bijna vanzelfsprekend te liggen op wat niet zo leuk meer is, in plaats van wat eigenlijk nog steeds goed is. Je moet daarom soms even de tijd nemen je zelf een paar vragen te stellen.

-Waarom viel je voor je partner in het begin van de relatie?

– Wat bewonder je aan je partner?

– Op welk moment voelde je jouw liefde voor de ander heel sterk?

– Wat maakt jullie zo’n sterk koppel?

– Maak een lijstje met de goede eigenschappen van je partner, die typisch zijn.

2. Maak geen verwijten, maar stel verzoeken

Je bent altijd weg. Je laat altijd alles achter je rug slingeren. Je luistert niet naar me. Met genoemde verwijten wil je eigenlijk iets vragen, maar in deze negatieve vorm gaat dat nooit werken. Een goede manier om vanuit je zelf de relatie te verbeteren, is te proberen je verwijten te veranderen in verzoeken. Vraag dus aan je partner die avond thuis is omdat jij dat fijn vindt. Vraag of de ander zijn eigen spullen wil opruimen. Vraag of de ander even tijd voor je heeft omdat je iets wilt vragen of bespreken.  Je moet met geweldloze communicatie proberen je behoefte duidelijk te maken. Zonder kritiek zeggen waar je behoefte aan hebt, dan omzeil je discussies.

Wat kunnen de behoeftes zijn, waar jij gebrek aan voelt? Gehoord worden, voelen dat de ander je belangrijk vindt, acceptatie, begrip, eerlijkheid, geborgenheid, respect, steun, vertrouwen, waardering, rust en warmte. Deze behoeftes zou je moeten verwoorden in handelingen, die je kunt vragen, zonder meteen deze woorden te gebruiken. “Als ik tegen je praat dan merk ik dat je op je telefoon blijft kijken, dan voel ik me niet gehoord. Ik heb meer behoefte aan bevestiging over hoe ik over iets denk. Ben je even bereid om me aan te kijken als ik tegen je praat? Dat zou ik zeer waarderen.”

Andersom is het ook een kunst om behoeftes te horen in kritiek van anderen. Elke kritiek is een onhandige uiting van een onvervulde behoefte, zegt Rosenberg. Probeer in iemand woorden niet het oordeel of de aanval te horen, maar pik er de onvervulde behoefte uit.

3. Achterhaal wat de ander bezighoudt

Wanneer je al een lange relatie hebt, gaan veel gesprekken over huishoudelijke en dagelijkse klusjes en dingen. Vooral als je het allebei druk hebt met werk, huishouden en misschien kinderen. Het zijn zeker geen gesprekken die de intimiteit tussen twee geliefden vergroten. Daarom is het belangrijk je partner af en toe eens echt te vragen naar zijn of haar diepste wens of droom. Durf de ander te vragen hoe je nog meer van je partner kunt houden. Want wat weet je eigenlijk na zoveel jaar nog precies van elkaars wensen? Er zijn enkele vragen die je eens aan je zelf kunt stellen.

– Wat houdt jouw partner op dit moment het meest bezig?

– Wat ziet je partner als ideale baan?

– Voor welke twee mensen heeft hij de grootste bewondering?

– Welk familielid ziet hij liever gaan dan komen?

– Is je partner tevreden met zijn huidige leven?

– Voor wat heeft je partner grote vrees?

– Zijn spanning van dit moment, waardoor komt dat?

– Wie is zijn grote steun en toeverlaat buiten jou?

– Waarvan word je partner seksueel opgewonden?

– Hoe ziet jouw partner de toekomst over 5 jaar?

Een goede aanzet voor een dieper gesprek is over jezelf te vertellen. Vertel als voorbeeld waar jij je zorgen over maakt, of zeg dat een bepaalde gebeurtenis je heel erg blij heeft gemaakt. Vaak wordt het egoïstisch gevonden zomaar over  je zelf te beginnen zonder eerst naar de gevoelens of de dag van anderen te vragen. Het is juist een cadeautje om je binnenste prijs te geven. Zie het als een uitnodiging tot een gesprek. Meestal gaat de ander er in mee en vertelt over zichzelf.

Mensen die een relatie hebben, laten zich ook door elkaar beïnvloeden. Luister dus naar elkaars argumenten en vraag elkaars mening, voordat je zomaar je plan trekt.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Jij kunt de ander niet meteen veranderen, maar door zelf anders in het leven te staan en een positieve houding te hebben, ben je natuurlijk het beste voorbeeld.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.