uitgaan

Alleen uitgaan

Mona is een pseudoniem van Loek Kessels-Brandt (Amsterdam, 1932), een schrijfster uit het Limburgse Landgraaf. Bij het grote publiek vooral bekend geworden als biechtmoeder van het weekblad Story, waar ze de brievenrubriek Lieve Mona vulde. “Mijn vriendin wil alleen uit. Past dat in een relatie?”  Dit is een vraag die in het magazine Psychologie ooit gesteld is. Dit zou een goede vraag voor Mona geweest zijn.

Het probleem

Een man heeft 4 maanden een relatie met een vrouw die al kinderen heeft. Leeftijden worden niet vermeld. De relatie verloopt vrij goed, zegt de man. Er is één onderwerp echter waar iedere week wel een keer ruzie over is, namelijk uitgaan. De vriendin wil een paar keer per week alleen op stap. De man is hier niet blij mee en gaat dan niet akkoord. Daarover heeft hij vervolgens een schuldgevoel. De vriendin geeft aan dat ze niet met hem uit wil want dan wordt hij of zij jaloers.

Emotie of ratio

De Mona van Psychologie Magazine heet Ursela. Zij is coach. Zij gaat proberen antwoord te geven op twee vragen. Moet de man zich zelf een fout aanrekenen?  Moet hij zijn vriendin zoveel laten uitgaan als ze wilt? Beide vragen hebben een emotionele en rationele kant.

Rationele aspect

In hoeverre is het verstandig om van de uitgaanswens van jouw vriendin een probleem te maken? Bereik je met jouw houding niet juist precies het tegenovergestelde? En zet je je relatie daarmee niet op het spel? Misschien moet je haar juist haar gang laten gaan, zoveel laten uitgaan dat ze er zelf genoeg van krijgt.

Emotionele aspect

Essentiële vraag is waarom jouw vriendin niets liever wil dan alleen uitgaan? Is ze mogelijk nog niet toe aan een relatie? Of ben jij echt te jaloers? Waarom maak je er eigenlijk een heel groot probleem van? Waarom vind je niet dat dát kan? Waarom ga je niet akkoord?

Accepteer elkaar

Belangrijk is dat jullie elkaar de ruimte geven, dat jullie elkanders bewegingsruimte accepteren. Jullie moeten vertrouwen hebben in elkaar. Jullie moeten rekening houden met elkanders wensen. Het hebben van een meningsverschil is niet erg, dat is zelfs normaal. Maar luister naar elkaars opvattingen. Probeer een afspraak te maken die voor jullie beiden acceptabel is. Waar ligt jouw grens, waar ligt haar grens?

Relatie betekent samen

Wanneer ik Mona of Ursela was, zou ik bij dit probleem een raar gevoel hebben gekregen. Ik heb ook een scheiding achter de rug en een nieuwe relatie. Stel dat ik een paar keer per week perse alleen op pad wil, dan zou ik dat al raar vinden en daar voor mezelf vraagtekens bij plaatsen. Stel dat die 5 andere dagen helemaal samen gevuld worden, dan is er nog een soort van verklaring. Even een momentje voor jezelf. Maar dat vullen met uitgaan, dat vind ik erg niks zeggend, eerder ontkennend. Is dat uitgaan sporten of naar muziekles dan is het ook een ander verhaal, maar dat komt niet zo goed naar voren in de vraag.

Denk na over relatie

In een relatie moet je vooral blij zijn door de gezellige dingen die je samen doet, of dat nu binnenshuis is of elders. Maar wanneer je altijd anderen erbij nodig hebt om gelukkig te zijn, dan lijkt er wat mij betreft wat te haperen aan de relatie. Denk daar dan eerst eens over na, voordat je elkaar zaken gaat verbieden, die je elkaar niet kunt verbieden. Je blijft je eigen baas. Maar ga je beiden voor je relatie dan is het een zaak van geven en nemen. Dan kun je elkaar nog niets verbieden maar elkaar wel iets vriendelijk verzoeken.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.