Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
Andy Warhol kunst
12 mei 2016

Alle kunst is poging tot contact?

Ga je wel eens alleen naar een museum om kunst te proeven. Om kunst in je op te nemen en te bedenken wat jij er van vindt, als je er überhaupt al iets van vindt. Of voel je jezelf al eenzaam genoeg om ook nog eens de vaak eenzaamheid oproepende kunst te gaan bekijken. Kijken naar kunst is een manier om contact te maken.

Sex and the city werd ex and the city

Over de kunst van het alleen zijn, dat is de ondertitel van het boek De eenzame stad, geschreven door Olivia Laing, is door Singlessite.nl eerder geschreven. Dit was in samenhang met andere boeken over alleen zijn.

Laing ondervond de eenzaamheid aan den lijve. “Ooit vertrok ze voor de liefde naar New York, maar nadat de lente liefde voorbij was en haar liefje zijn benen had genomen, volgden vier seizoenen van eenzaamheid.” Sex and the city werd ex and the city, zoals Stefan Kuiper in Sir Edmund van De Volkskrant verwoordt. Laing pakte deze beschadigde toestand aan door zich te werpen op een honger naar kunst die ontstaan was door haar toestand van eenzaamheid.

Alle kunst is poging tot contact?

In De eenzame stad zijn analyses terug te vinden, die ze laat vervlechten met episodes uit haar leven waarin ze steeds meer in isolement geraakt. De relatie kunst en eenzaamheid, zegt Stefan, dat lijkt een makkelijke inkopper. Is niet alle kunst een poging tot contact, misschien niet altijd bewust of expliciet? Eenzaamheid zijn erg speciale plekken, werd ook wel gezongen, in het Engels dan. Die speciale plekken worden in dit boek onderzocht vanuit haar persoonlijke ervaring. In dit geval is dat zeker garantie voor een geslaagd boek.

Het toegankelijke vieren in kunst

Laing beschrijft bijvoorbeeld haar toenemende ongemak om in het openbaar te spreken. Zij verbond deze particulieren ervaring met een kunstenaar die daar ook last van had, namelijk Andy Warhol. Een man die slechts aan de buitenkant zelfvertrouwen leek te hebben. Hij gebruikte zijn creativiteit om kunst te maken waarin het toegankelijke gevierd werd. Waarin gelijkheid verbinding bracht, was haar interpretatie.

Pijn van eenzaamheid door geheimhouding

Haar boek kent meer van dit soort gedachten over het typische stadse fenomeen van eenzaam zijn en het je niet eens kunnen verbergen. Ook voor de wisselwerking tussen eenzaamheid en verslaafd zijn aan social media. weet ze geen oplossing, anders dan dat ze concludeert dat je niet langer schamen voor dit probleem het probleem al minder maakt. “De pijn van eenzaamheid, schrijft Laing heeft zoveel te maken met geheimhouding, met de neiging kwetsbaarheid te verstoppen.” “Wat is er zo beschamend aan behoefte, aan verlangens?”

Maar waarom hoort het dat je perse met iemand bent? vraagt  Laing zich op de valreep nog even af. “Ja, waarom?”, denkt ook Stefan Kuiper.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Uit en date tips voor alleenstaande ouders

Aangezien het best lastig is om aan een nieuwe relatie te...

De perfecte selfie: ontdek het Instagram-museum in Amsterdam

In 15 verschillende kamers kun je vanaf deze week het perfecte...

Ga je scheiden? Tips om deze periode te overleven

Niet alleen op de Dag van de Scheiding – 13 september...

6 op 10 singles gelooft dat technologie helpt tegen eenzaamheid

Datingservice Lexa.nl vroeg bijna 10.000 singles naar de invloed van technologie op...

Single cultuurliefhebbers gezocht voor blind date in museum

Zoals gisteren aangekondigd: in februari komt het legendarische programma Blind Date...

singlessite gidsen

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

Avontuur en cultuur reizen gids

Singlereizen zijn een avontuur!...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

advertentie