financiële verrassing relatiebreuk
5 April 2019

Alimentatie terug naar vijf jaar kan schelen in aantal vechtscheidingen

Jarenlange partneralimentatie? Niet meer van deze tijd, dus die wetgeving moet worden herzien, vond een meerderheid van de Tweede Kamer. Vrouwen kunnen inmiddels zelf wel voor een inkomen zorgen en hebben aan vijf jaar alimentatie genoeg.

Welstandsniveau

Na een echtscheiding moeten beide partners op ongeveer hetzelfde niveau van welstand blijven. Om dat te bereiken betaalt degene met het hoogste inkomen partneralimentatie aan zijn of haar ex-partner. Partneralimentatie staat los van kinderalimentatie. Wettelijk gezien kan de minder verdienende partner daar nu twaalf jaar lang aanspraak op maken. Dat moet per 1 januari 2020 naar vijf jaar, zeggen de indieners van de initiatiefwet VVD, D66 en PvdA. De meerderheid (GroenLinks, PVV en SP) steunt het voorstel.

‘Christenen kiezen voor traditionele rolverdeling’

Man en vrouw zijn gelijkwaardig, zeggen de indieners, en een ex-echtgenoot hoeft zijn of haar partner na een scheiding niet twaalf jaar lang te onderhouden. Die ex-echtgenoten zijn in de praktijk voornamelijk mannen. Het voorstel kreeg een Kamermeerderheid en ligt nu bij de Eerste Kamer. Tegenstanders zijn er niet gerust op: een traditionele rolverdeling is vaak de keuze van onze achterban, zeggen de christelijke partijen, en bij een scheiding blijven deze vrouwen berooid achter.

Gelijkwaardig M/V

Man en vrouw zijn dan wel gelijkwaardig, de huidige arbeidsmarkt geeft een ander beeld: uit de Emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat slechts zes op de tien vrouwen met een relatie een inkomen op bijstandsniveau verdienen.

De man blijft hoofdverantwoordelijke voor het inkomen, de vrouw voor de zorg. In het Global Gender Gap Report 2018 is Nederland gestegen van plaats 32 naar plaats 27, maar in het huidige tempo duurt het nog honderd jaar voordat er economische gelijkheid is gerealiseerd tussen Nederlandse mannen en vrouwen.

‘Zorgplicht verdwijnt niet na scheiding’

Een stel dat gaat scheiden blijft altijd een lotsverbondenheid behouden. Dat klinkt tragisch-romantisch, maar is een vakterm, zegt Paul van der Ploeg, directeur van adviesbureau De Scheidingsexpert. “Door die lotsverbondenheid is er een zorgplicht naar elkaar die niet verdwijnt bij een scheiding. Partneralimentatie is daar een gevolg van.” Deze nieuwe wet past bij deze tijd, denkt de scheidingsexpert: meer vrouwen zijn economisch onafhankelijk en willen na een scheiding hun hand niet ophouden bij een ex.

Bovendien komt het helemaal niet zo vaak voor dat er twaalf jaar lang betaald wordt door een ex-partner. Krijgt iemand een nieuwe relatie bijvoorbeeld, dan vervalt het recht op partneralimentatie als ze gaan samenwonen of trouwen. Dankzij mediation of gewoon goede afspraken komen ex-partners er wel uit.

Verder lezen doe je hier..

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Een op zes Nederlandse mannen vindt dat partner te veel verdient

Maar liefst vijftien procent van de thuiswerkende Nederlandse mannen vindt dat...

Een op vijf Nederlanders ruziet vaker met partner door coronacrisis

Maar liefst negentien procent van de Nederlanders maakte het afgelopen jaar...

Kinderen van gescheiden ouders hebben minder liefdeshormonen

Mensen die nog kinderen waren toen hun ouders gingen scheiden, hebben...

10 tips om je tweede relatie te doen slagen

Een nieuwe relattie beginnen na je scheiding is niet eenvoudig. Met...

5 tips voor een nieuw samengesteld gezin

Wat begint met een leuke date kan met een beetje geluk...

singlessite gidsen

Dating gids

Online daten is hot! Inmiddels...

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Weekendje weg gids

Weekendje weg maar niet alleen?...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie