financiële verrassing relatiebreuk

Alimentatie terug naar vijf jaar kan schelen in aantal vechtscheidingen

Jarenlange partneralimentatie? Niet meer van deze tijd, dus die wetgeving moet worden herzien, vond een meerderheid van de Tweede Kamer. Vrouwen kunnen inmiddels zelf wel voor een inkomen zorgen en hebben aan vijf jaar alimentatie genoeg.

Welstandsniveau

Na een echtscheiding moeten beide partners op ongeveer hetzelfde niveau van welstand blijven. Om dat te bereiken betaalt degene met het hoogste inkomen partneralimentatie aan zijn of haar ex-partner. Partneralimentatie staat los van kinderalimentatie. Wettelijk gezien kan de minder verdienende partner daar nu twaalf jaar lang aanspraak op maken. Dat moet per 1 januari 2020 naar vijf jaar, zeggen de indieners van de initiatiefwet VVD, D66 en PvdA. De meerderheid (GroenLinks, PVV en SP) steunt het voorstel.

‘Christenen kiezen voor traditionele rolverdeling’

Man en vrouw zijn gelijkwaardig, zeggen de indieners, en een ex-echtgenoot hoeft zijn of haar partner na een scheiding niet twaalf jaar lang te onderhouden. Die ex-echtgenoten zijn in de praktijk voornamelijk mannen. Het voorstel kreeg een Kamermeerderheid en ligt nu bij de Eerste Kamer. Tegenstanders zijn er niet gerust op: een traditionele rolverdeling is vaak de keuze van onze achterban, zeggen de christelijke partijen, en bij een scheiding blijven deze vrouwen berooid achter.

Gelijkwaardig M/V

Man en vrouw zijn dan wel gelijkwaardig, de huidige arbeidsmarkt geeft een ander beeld: uit de Emancipatiemonitor van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat slechts zes op de tien vrouwen met een relatie een inkomen op bijstandsniveau verdienen.

De man blijft hoofdverantwoordelijke voor het inkomen, de vrouw voor de zorg. In het Global Gender Gap Report 2018 is Nederland gestegen van plaats 32 naar plaats 27, maar in het huidige tempo duurt het nog honderd jaar voordat er economische gelijkheid is gerealiseerd tussen Nederlandse mannen en vrouwen.

‘Zorgplicht verdwijnt niet na scheiding’

Een stel dat gaat scheiden blijft altijd een lotsverbondenheid behouden. Dat klinkt tragisch-romantisch, maar is een vakterm, zegt Paul van der Ploeg, directeur van adviesbureau De Scheidingsexpert. “Door die lotsverbondenheid is er een zorgplicht naar elkaar die niet verdwijnt bij een scheiding. Partneralimentatie is daar een gevolg van.” Deze nieuwe wet past bij deze tijd, denkt de scheidingsexpert: meer vrouwen zijn economisch onafhankelijk en willen na een scheiding hun hand niet ophouden bij een ex.

Bovendien komt het helemaal niet zo vaak voor dat er twaalf jaar lang betaald wordt door een ex-partner. Krijgt iemand een nieuwe relatie bijvoorbeeld, dan vervalt het recht op partneralimentatie als ze gaan samenwonen of trouwen. Dankzij mediation of gewoon goede afspraken komen ex-partners er wel uit.

Verder lezen doe je hier..

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.