niet alles draait om geld

Alimentatie indexering 2018 bedraagt anderhalf procent

Gescheiden en ontvang je alimentatie van je ex? Even opletten dan! Ieder jaar worden de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie aangepast aan de inflatie. In 2018 wordt dit bedrag geïndexeerd met 1,5 procent.

Aparte indexering voor alimentatie

Alimentatie is ieder jaar onderhevig aan indexering. Voor alimentatie geldt niet de algemene inflatiecorrectie, maar voor alimentatie is een aparte indexering. Ieder jaar wordt er in november bekend gemaakt wat het alimentatie-indexeringspercentage voor het daaropvolgende jaar is. Alimentatieontvangers en – betalers moeten dit zelf in de gaten houden en dus zelf de bedragen aanpassen. De indexering voor 2018 is op 1,5 procent gezet.

Nieuwe berekening alimentatie

Op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen is een rekentool te vinden waarmee je heel gemakkelijk de nieuwe voor jou geldende bedragen berekent. Je hoeft enkel het alimentatiebedrag in te vullen en het jaartal wanneer de alimentatie is vastgesteld.

Indexering met terugwerkende kracht?

Was je niet op de hoogte van de jaarlijkse indexering en heb je daarom vorig jaar en misschien wel het jaar daarvoor geen aangepaste en geïndexeerde alimentatie ontvangen? Dan kan je dit met terugwerkende kracht terugvorderen. Dit kent wel een maximum termijn. De verjaringstermijn is 5 jaar. Na die tijd kan je het misgelopen geld niet meer terugvorderen. Wil je proberen om misgelopen alimentatie terug te vorderen van je ex en werkt deze niet mee, dan doe je er verstandig aan om juridisch advies in te winnen van een familierecht advocaat.

Rechtsverwerking

Naast verjaring kan het recht om achterstallige alimentatie, en dus ook achterstallige indexering, te vorderen bij de ex partner ook vervallen door rechtsverwerking. Hier is sprake van als de ontvanger door bepaalde handelingen aan de betaler de indruk heeft gegeven geen aanspraak meer te maken op de achterstallige alimentatie. Dit wordt overigens niet zo snel aangenomen in de rechtspraak, daar moeten dan concrete bewijzen voor bestaan. Het enkel verstrijken van de tijd is in ieder geval niet genoeg.

Verlaging alimentatie

Als je als alimentatie betalende partij een verlaging van de alimentatie wenst, check dan voordat je je ex daarover aanspreekt of je niet een indexeringsachterstand open hebt staan. Die kan namelijk flink oplopen omdat met index over index wordt gerekend.

Als index niet wordt betaald, wacht dan niet te lang met de invordering daarvan, maar trek tussentijds (schriftelijk) aan de bel! Ook hier kan je de hulp inschakelen van het LBIO.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.