financiële verrassing relatiebreuk

Alimentatie in 2015 niet meer geheel aftrekbaar

Veel gescheiden vaders komen in 2015 in de problemen wanneer betaalde alimentatie niet meer geheel aftrekbaar is. Dit voorspellen advocaten in het familierecht.

Wijziging alimentatie 2015

Het kabinet pakt de fiscale voordelen van alimentatie betalende ouders aan. Vanaf 2015 mogen zij een deel hiervan niet meer aftrekken. Dit scheelt zo’n 50 tot 300 euro per maand volgens voorzitter Rob van Coolwijk van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Ruzie ex partners

Veel ex-partners kunnen dan het vastgestelde alimentatiebedrag niet meer opbrengen. Van Coolwijk zegt: ‘Volgens minister Asscher gaan gescheiden ouders dan zelf praten over de vermindering van de partneralimentatie, maar de praktijk laat zien dat dit veel lastiger is dan het lijkt. Ouders krijgen ruzie, kinderen hebben daar last van en de rechter moet er aan te pas komen. We zien juist vaak dat de andere partij geen krimp wil geven’. Dan volgt er een rechtszaak over een lager alimentatiebedrag voorspel van Coolwijk. En dat jaagt alle betrokkenen weer op kosten.

Advocaat

Wie een laag inkomen heeft krijgt wel een advocaat toegewezen maar er geldt altijd een eigen bijdrage van minimaal 196 euro. Die eigen bijdrage kan oplopen tot 823 euro bij een modaal inkomen. Van Coolwijk adviseert mediation wat maximaal 150 euro kost.

Gescheiden ouders die alimentatie betalen, krijgen geen kinderbijslag. Een deel van de alimentatie mogen ze nu nog als aftrekpost opvoeren. Nederland telt jaarlijks 36.000 scheidingen.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!