financiële verrassing relatiebreuk

Alimentatie in 2015 niet meer geheel aftrekbaar

Veel gescheiden vaders komen in 2015 in de problemen wanneer betaalde alimentatie niet meer geheel aftrekbaar is. Dit voorspellen advocaten in het familierecht.

Wijziging alimentatie 2015

Het kabinet pakt de fiscale voordelen van alimentatie betalende ouders aan. Vanaf 2015 mogen zij een deel hiervan niet meer aftrekken. Dit scheelt zo’n 50 tot 300 euro per maand volgens voorzitter Rob van Coolwijk van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS).

Ruzie ex partners

Veel ex-partners kunnen dan het vastgestelde alimentatiebedrag niet meer opbrengen. Van Coolwijk zegt: ‘Volgens minister Asscher gaan gescheiden ouders dan zelf praten over de vermindering van de partneralimentatie, maar de praktijk laat zien dat dit veel lastiger is dan het lijkt. Ouders krijgen ruzie, kinderen hebben daar last van en de rechter moet er aan te pas komen. We zien juist vaak dat de andere partij geen krimp wil geven’. Dan volgt er een rechtszaak over een lager alimentatiebedrag voorspel van Coolwijk. En dat jaagt alle betrokkenen weer op kosten.

Advocaat

Wie een laag inkomen heeft krijgt wel een advocaat toegewezen maar er geldt altijd een eigen bijdrage van minimaal 196 euro. Die eigen bijdrage kan oplopen tot 823 euro bij een modaal inkomen. Van Coolwijk adviseert mediation wat maximaal 150 euro kost.

Gescheiden ouders die alimentatie betalen, krijgen geen kinderbijslag. Een deel van de alimentatie mogen ze nu nog als aftrekpost opvoeren. Nederland telt jaarlijks 36.000 scheidingen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.
huis inrichten single
By Moniek ·
18 december 2021

6x tips voor het inrichten van jouw huis, speciaal voor singles!

Kijk jij op tegen het inrichten van je huis als single? Of vind je dit juist een super leuk project? Maak het decoreren leuker, makkelijker en gezelliger!