alcohol gebruik

Alcoholgebruik hoger onder harde werkers

Ga je weer hard werken deze week? Dan willen we je even waarschuwen. Er is namelijk een groot onderzoek gedaan naar hard werken en alcohol gebruik. Wie meer dan 48 uur per week werkt, grijpt eerder naar de fles. Riskant alcoholgebruik komt vaker voor bij workaholics dan bij mensen met een standaardwerkweek. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 330 duizend mensen in veertien landen. Deze grote overzichtsstudie wijst een duidelijk verband aan tussen lange werktijden en alcoholgebruik. Harde werkers drinken meer.

Ben gewaarschuwd!

Hoewel een drankje de stress van een drukke werkdag kan verminderen, levert riskant alcoholgebruik juist vaak problemen op bij het werk. Als voorbeeld slechtere prestaties, een groter ziekteverzuim en arbeidsongevallen. Bovendien verhoogt overmatig drinken de kans op gezondheidsproblemen als leverziekten, kanker, beroerten, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen. Ben jij dus een harde werker en herken je dit, ben dan gewaarschuwd. Het nuttigen van (te) veel alcohol, sluipt er vaak langzaam in.

Gevaarlijk drankgebruik

Drinkt een vrouw meer dan 14 drankjes per week of een man meer dan 21, dan valt dat onder riskant alcoholgebruik. Langere werktijden blijken de kans daarop te verhogen vergeleken met een normale werkweek van 35-40 uur, ongeacht leeftijd, regio of sociaal-economische status van de werknemer. Harde werkers hebben ongeveer 11 procent meer kans om gevaarlijk drankgebruik te ontwikkelen, concluderen de Finse onderzoekers na een analyse van 61 gepubliceerde studies naar werktijden en alcoholgebruik. Vermoedelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat  lange werkuren stress veroorzaken. Ook spelen wellicht depressies en slaapproblemen een rol, schrijven de onderzoekers in British Medical Journal.

Ook minder harde werken drinken graag

Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg bij het AMC, noemt de studie belangrijk en goed uitgevoerd. ‘Je kunt er niet omheen dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met een grotere kans op riskant alcoholgebruik.’ Toch wijst hij erop dat de absolute verschillen tussen de groepen klein zijn. Het heeft niet alleen met hard werken te maken, ook van de groep die minder dan 48 uur per week werkt, bleek 6,3 procent gevaarlijk alcoholgebruik te ontwikkelen.

Korter werken! Minder drinken?

‘De relatie tussen lange werktijden en overmatig alcoholgebruik is duidelijk, maar waarschijnlijk complex’, zegt Van den Brink. ‘Een deel is wellicht te wijten aan persoonlijkheidskenmerken. Bepaalde mensen hebben zowel een neiging om lang te werken, de ‘workaholics’, en ook veel te drinken. Bij hen zullen kortere werktijden niet automatisch leiden tot minder drinken.’

Single, werk en alcohol?

Wij zijn benieuwd of er ook nog een verband bestaat tussen het soort relatie dat je hebt en het overmatig nuttigen van alcohol. Zijn het vooral de singles die lange dagen maken, omdat er niemand thuis op ze wacht? Die dan bij thuiskomt eerder een biertje nemen en daarna nummer twee, enz. omdat het een gewoonte wordt, of omdat er niet genoeg gegeten wordt of omdat ze zich eenzaam voelen? Of drinken mensen in een relatie juist meer, omdat dat gezellig is of omdat ze soms niet gelukkig zijn in hun relatie? In het laatste geval is er wel meer controle op elkaar. Je stemming heeft er natuurlijk ook effect op. Er zijn gezelligheidsdrinkers en mensen die drinken omdat ze juist niet blij zijn. Best ingewikkeld wanneer je nadenkt hoe je dit soort aspecten allemaal in één onderzoek zou moeten vangen.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!