alcohol gebruik

Alcoholgebruik hoger onder harde werkers

Ga je weer hard werken deze week? Dan willen we je even waarschuwen. Er is namelijk een groot onderzoek gedaan naar hard werken en alcohol gebruik. Wie meer dan 48 uur per week werkt, grijpt eerder naar de fles. Riskant alcoholgebruik komt vaker voor bij workaholics dan bij mensen met een standaardwerkweek. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 330 duizend mensen in veertien landen. Deze grote overzichtsstudie wijst een duidelijk verband aan tussen lange werktijden en alcoholgebruik. Harde werkers drinken meer.

Ben gewaarschuwd!

Hoewel een drankje de stress van een drukke werkdag kan verminderen, levert riskant alcoholgebruik juist vaak problemen op bij het werk. Als voorbeeld slechtere prestaties, een groter ziekteverzuim en arbeidsongevallen. Bovendien verhoogt overmatig drinken de kans op gezondheidsproblemen als leverziekten, kanker, beroerten, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen. Ben jij dus een harde werker en herken je dit, ben dan gewaarschuwd. Het nuttigen van (te) veel alcohol, sluipt er vaak langzaam in.

Gevaarlijk drankgebruik

Drinkt een vrouw meer dan 14 drankjes per week of een man meer dan 21, dan valt dat onder riskant alcoholgebruik. Langere werktijden blijken de kans daarop te verhogen vergeleken met een normale werkweek van 35-40 uur, ongeacht leeftijd, regio of sociaal-economische status van de werknemer. Harde werkers hebben ongeveer 11 procent meer kans om gevaarlijk drankgebruik te ontwikkelen, concluderen de Finse onderzoekers na een analyse van 61 gepubliceerde studies naar werktijden en alcoholgebruik. Vermoedelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat  lange werkuren stress veroorzaken. Ook spelen wellicht depressies en slaapproblemen een rol, schrijven de onderzoekers in British Medical Journal.

Ook minder harde werken drinken graag

Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg bij het AMC, noemt de studie belangrijk en goed uitgevoerd. ‘Je kunt er niet omheen dat meer dan 48 uur per week werken samenhangt met een grotere kans op riskant alcoholgebruik.’ Toch wijst hij erop dat de absolute verschillen tussen de groepen klein zijn. Het heeft niet alleen met hard werken te maken, ook van de groep die minder dan 48 uur per week werkt, bleek 6,3 procent gevaarlijk alcoholgebruik te ontwikkelen.

Korter werken! Minder drinken?

‘De relatie tussen lange werktijden en overmatig alcoholgebruik is duidelijk, maar waarschijnlijk complex’, zegt Van den Brink. ‘Een deel is wellicht te wijten aan persoonlijkheidskenmerken. Bepaalde mensen hebben zowel een neiging om lang te werken, de ‘workaholics’, en ook veel te drinken. Bij hen zullen kortere werktijden niet automatisch leiden tot minder drinken.’

Single, werk en alcohol?

Wij zijn benieuwd of er ook nog een verband bestaat tussen het soort relatie dat je hebt en het overmatig nuttigen van alcohol. Zijn het vooral de singles die lange dagen maken, omdat er niemand thuis op ze wacht? Die dan bij thuiskomt eerder een biertje nemen en daarna nummer twee, enz. omdat het een gewoonte wordt, of omdat er niet genoeg gegeten wordt of omdat ze zich eenzaam voelen? Of drinken mensen in een relatie juist meer, omdat dat gezellig is of omdat ze soms niet gelukkig zijn in hun relatie? In het laatste geval is er wel meer controle op elkaar. Je stemming heeft er natuurlijk ook effect op. Er zijn gezelligheidsdrinkers en mensen die drinken omdat ze juist niet blij zijn. Best ingewikkeld wanneer je nadenkt hoe je dit soort aspecten allemaal in één onderzoek zou moeten vangen.

Margret

Sinds 2012 actief voor Singlessite en Single2Travel | Fotograaf met een studio aan huis | Zoekt en bedenkt graag overheerlijke recepten voor singles | Doet graag leuke dingen met haar twee kinderen

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.
mosselen uit de wok voor 1
By Moniek ·
15 september 2021

Singlesrecept: gewokte mosselen op z’n Monika’s

Persoonlijk ben ik dol op mosselen. Uit de pan, lekker gegratineerd uit de oven maar tegenwoordig maak ik ze heel vaak in de wok. Heerlijk! Na tal van recepten te hebben geprobeerd heb ik er zelf eentje in elkaar gedraaid die ik echt het allerlekkerste vind.
onzeker
By Tijmen ·
24 augustus 2021

Verantwoord werken aan jouw onzekerheid

singlesrecepten
By Margret ·
21 augustus 2021

Leer elkaar kennen door voor elkaar te koken

Voor elkaar eten bereiden is een goede manier om zonder gesprekken veel over de ander te weten te komen.
shapeware eerste date
By Moniek ·
18 augustus 2021

Shapewear dragen tijdens een date?

Vrouw verkiest andere lingerie dan haar man, maar hoe zit het eigenlijk met corrigerend ondergoed? Kun je daarmee aankomen tijdens een date?