uitjes weekend singles 50+

Alcohol minder schadelijk voor vrouwen dan voor mannen

Een van de grootste studies inzake alcoholgebruik bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd toont aan dat stevig drinken het meest schadelijk is voor mannen. Geheugen en snelheid van denken houden beter stand bij de vrouwen.

Schadelijke gevolgen van alcohol

Het onderzoek, waarvan de resultaten verschenen in het tijdschrift Neurology, werd uitgevoerd bij 5.054 mannen en 2.099 vrouwen met een leeftijd tussen 44 en 69 jaar. Het toont aan dat de schadelijke gevolgen van alcohol erger zijn bij mannen dan bij vrouwen.

In het tien jaar durende onderzoek werden de testpersonen drie keer onderzocht. Onder meer de achteruitgang van het geheugen en de uitvoerende functies van het brein (zoals de snelheid van denken) door toedoen van overmatig alcoholgebruik werden daarbij getest.

Twee glazen sterke drank

Mannelijke geheelonthouders of matige drinkers bleken geen cognitieve achteruitgang te boeken. Mannen die per dag 36 gram (circa 0,03 liter) alcohol of meer dronken gedurende tien jaar hadden het meest last van geheugenverlies en konden minder snel denken dan zij die minder alcohol verzetten.

Ter vergelijking: een klassiek glas whisky is ongeveer 0,04 liter maar bevat ‘slechts’ 0,017 liter pure alcohol. De stevige drinkers zoals gedefinieerd in deze studie dronken dus dagelijks minstens twee glazen sterke drank of het equivalent in wijn (0,2 liter) of bier (0,7 liter).

Vrouwen die het etiket stevige drinker opgeplakt kregen in deze studie moesten dagelijks minstens 19 gram (0,017 liter) zuivere alcohol tot zich nemen, ongeveer de helft van de hoeveelheid van mannen. Dit verschil wordt algemeen aangenomen omdat vrouwen over een ander metabolisme beschikken.

Oestrogeen

De vrouwelijke testpersonen vertoonden opvallend minder schade aan de hersenen dan hun mannelijke lotgenoten. Ook al kon de studie daarvoor geen verklaring geven, het hormoon oestrogeen zou een rol kunnen spelen.

In een eerdere studie werd immers aangetoond dat dit hormoon als een soort bewaker voor de hersenen optreedt. Hogere oestrogeengehaltes worden ook gelinkt aan een verminderde kans op Alzheimer.

Ook al blijkt alcohol een minder schadelijke invloed uit te oefenen op de hersenen van vrouwen, toch blijft drinken met mate de boodschap. Niet in het minst wegens de schadelijke gevolgen ervan voor de lever.

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.