wijnproeverij

Alcohol en afvallen: geen goede combinatie

Ben je het nieuwe jaar goed begonnen om wat extra kilootjes kwijt te raken en aan het diëten geslagen? Goed van je! Als single wil je natuurlijk letterlijk en figuurlijk goed voor de dag komen als je binnenkort je eerste date hebt. Maar eh.. hoe zit het met dat glaasje wijn of bier?

Koolhydraat arm dieet

De kans dat je een koolhydraatarm dieet volgt is groot. De populariteit van Dr. Frank, South Beach en Atkinson blijft onverminderd groot. Niet zo gek want door weinig koolhydraten te eten maar veel eiwitten raak je die overtollige kilootjes snel kwijt. Hou je ook van een lekker glaasje bier of wijn? Dan moeten we je teleurstellen, want in alcohol zitten veel koolhydraten in en als je wilt afvallen dan gaat dat niet goed samen.

Alcohol en aankomen

Als je alcohol drinkt, wordt dat omgezet in een zuur dat je lichaam verbrandt voor het andere calorieën verbrandt, waaronder die uit vet en suiker. Als je dus wijn drinkt bij een uitgebreid menu, sla je nóg meer vet op omdat je lichaam alle energie al uit het zuur van de wijn haalt. Daarnaast belemmert alcohol de ‘vetoxidatie’, dat wil zeggen: als er alcohol in het lichaam zit, is het moeilijker om vet te verbranden dat zich er al genesteld heeft. Aangezien vet eten de meest efficiënte manier is om een vet lichaam te krijgen (als je overtollige eiwitten en koolhydraten omzet in vet, verbrandt je nog wat calorieën, overtollig vet gaat rechtstreeks naar je heupen), is veel wijn en volvette kaas dus de eenvoudigste manier om aan te komen.

Afvallen en alcohol onderzoek

Mensen die een dieet volgen drinken vaak te veel alcohol, waardoor ze niet afvallen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Ruim een kwart van de mensen die een vermageringsdieet volgt, krijgt via alcohol een kwart van hun wekelijkse hoeveelheid calorieën binnen.  Zo’n 40 procent krijgt op één avond door het drinken van alcohol duizend calorieën binnen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek onder duizend mensen die een vermageringsdieet volgen, zo meldt de Daily Mail.

Daarnaast blijkt dat door de alcohol de wilskracht afneemt, waardoor mensen sneller naar ‘verboden’ voedingsmiddelen grijpen. Zo blijken de ondervraagden zich na het drinken van alcohol te goed te doen aan een hamburger (490 calorieën), pizza (675 calorieën), of een zak chips (312 calorieën).

Mannen en vrouwen

Bij de ondervraagde vrouwen is een glas witte wijn (185 calorieën per 250 milliliter) het meest populaire drankje. Bij de mannen is dat een glas bier (230 calorieën per 250 milliliter).  De meeste ondervraagden drinken op een gemiddelde dag twee glazen.  Tijdens een avond uit drinken de ondervraagde vrouwen gemiddeld drie glazen wijn (555 calorieën), een cocktail (260 calorieën) en een mixdrankje zoals wodka met cola (120 calorieën).

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!