speak lowe if you speak love

Al dansend de liefde vieren

Het Belgische Mons is in 2015 de Culturele Hoofdstad van Europa. Als toevallige voorbijganger merk je hier niets van. Geen banners, geen reclameposters, slechts enkele kleine aanplakbiljetten. Zo wordt ook de niet onaanzienlijke wereldpremière van choreograaf Wim Vandekeybus aangekondigd. Over hoe de liefde te vieren.

Speak Low if You Speak Love

Aan de buitenkant van het Théatre Manège is niets te zien van Vandekeybus premiere van zijn wereldcreatie “Speak Low if You Speak Love”. Het is een creatie van zijn gezelschap Ultima Vez. Op 6 augustus zal deze voorstelling voor het eerst te zien zijn in Nederland als opening van Theaterfestival Boulevard in Den Bosch.

Aftastend liefdesduet met tegenwind

In de zaal opent de Zuid-Afrkaans-Vlaamse jazz-zangeres Tutu Puona de voorstelling, centraal verlicht in een maanspot. Zij blaast als koningin van de nacht een avondbries richting een vrouw, die al dansend en eveneens gesluierd een man ontmoet. Beiden raken verwikkeld in een aftastend liefdesduet, terwijl Puona hard haar best doet ze uit elkaar te zingen.

Griekse mythes over de liefde

De inspiratie voor “Speak Low if You Speak Love” is gevonden in Griekse mythes over de liefde. Het is de kapstok om de grillige gemoedstoestanden van de liefde aan op te hangen. Er worden attributen gebruikt zoals maskers, stemmen en een lasso, die steeds weer terugkeren in de steeds energieker wordende dansvoorstelling. De voorstelling die zelfs gaat dampen.

Associatie met eigen liefdesleven

De groep bestaat uit 8 dansers die heel energiek zijn. In elkaars armen springen, elkaars als trofee meeslepen, zich als geldwolven op een schaal met munten storten. Het ademt vooral fysieke vreugde. Niet alles is te begrijpen of te herleiden tot de liefde. Maar het is verrassend leesbaar. Het kan niet anders dat iedereen wel een associatie heeft uit zijn of haar liefdesleven met wat er op het podium gebeurt.

De liefde vieren

“De titelsong wordt door Puoane zo prachtig gezongen dat de lucht om haar heen bijna vlam vat” , staat in een recensie. Wanneer dit gevoel door heel de uitvoering te voelen is, dan moeten we straks in Nederland maar met velen een kijkje gaan nemen. Er is altijd nog wel iets te leren over hoe je de liefde moet vieren.

Misschien een leuk idee om met een date naar toe te gaan. Het kan bijna niet anders dat je al napratend over de voorstelling veel over elkaar en over ieders kijk op de liefde te weten komt. Ook geschikt als avondje uit voor mensen met langere relaties.  Het opent misschien deuren om zaken die in een relatie sluipen eens te bespreken.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.