bruiloft

Afspraken maken over scheiden doe je al voor de bruiloft

Trouwplannen? Dan moet je meteen harde afspraken maken over de mogelijke toekomstige scheiding. Dit om te voorkomen dat het op een vechtscheiding uitdraait. Netwerk Notarissen komt met het opstellen van huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract met een ‘antivechtscheidingsclausule’.

Kinderen

Veel bruidsparen doen elkaar de mooiste, meest romantische huwelijksgeloften. De antivechtscheidingsclausule van Netwerknotarissen is de minst romantische belofte denkbaar, maar wel een broodnodige. Want een op de vijf scheidingen waarbij kinderen zijn betrokken, verwordt tot een vechtscheiding waarin de voormalig geliefden elkaar het licht in de ogen niet gunnen. De kinderen zijn de dupe.

Tijd rekken & modder gooien

,,Wij vinden dat we als notarissen ons steentje moeten bijdragen aan het voorkomen van vechtscheidingen”, zegt Lucienne van der Geld, directeur van het samenwerkingsverband van 160 notariskantoren in Nederland. ,,Er staan afspraken in de clausule over hoe ze met elkaar communiceren, dat ze geen spullen van elkaar beschadigen en binnen welke termijnen ze op inhoudelijke berichten en documenten over de scheiding moeten reageren. Tijd rekken, moddergooien en andere zaken die de scheiding blokkeren, worden er zo veel als mogelijk mee voorkomen.”

Boete

Als de oud-geliefden er bij de scheiding niet uitkomen dan geldt wat in goede tijden werd afgesproken. Wie die oude afspraken breekt, krijgt een fikse boete. De hoogte wordt vooraf door het bruidspaar vastgesteld. Volgens de notarissen zeggen mensen die gescheiden zijn dat betere afspraken vooraf veel ellende hadden kunnen voorkomen.

Antivechtscheidingsclausule standaard

Er kan ook een kinderparagraaf aan de antivechtscheidingsclausule worden toegevoegd. Die vormt het fundament voor het ouderschapsplan dat bij scheiding gemaakt moet worden. ,,Het is makkelijker om afspraken te maken als je relatie goed en de scheiding nog niet in zicht is,” stelt Van der Geld, die de clausule bedacht. De notarissen gaan de antivechtscheidingsclausule standaard aanbieden.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!
keuze internet singles
By Tijmen ·
13 mei 2022

Wil jij ook het beste internet?

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
geld lenen singles
By Linda ·
21 maart 2022

Op deze manieren bespaar je maandelijks als single

afvallen in de overgang
By Moniek ·
10 februari 2022

Die overtollige vakantiekilo’s verlies je zo!

Baal jij ook als een stekker dat je in zomervakantie toch weer een paar kilo bent aangekomen en willen ze er maar niet af? Heel herkenbaar voor velen, hoogste tijd voor een paar gezonde tips om af te vallen dan zonder ingewikkelde toestanden.