lichtje
1 November 2016

Afscheid nemen van een dierbare met een lach

Je dierbare overledenen herdenken kun je op verschillende manieren doen. Op een bijna vrolijke manier een laatste eer bewijzen of op een ingetogen manier herdenken. Dat laatste gebeurt op 2 november bij de katholieken met Allerzielen. Op kerkhoven zie je mensen met lampjes stilstaan bij het graf van hun geliefde overledenen.

Gezellig, een begrafenis!

In BN DeStem staat vandaag een artikel met de titel “Gezellig, een begrafenis!” Eventjes kun je dan denken, wat luguber. Maar voor iedereen is het eigenlijk ook herkenbaar. Oudere mensen die dood gaan en een goed leven hebben gehad, voor hen lijkt de dood niet erg. De dood past dan beter bij het leven. Wanneer je deze persoon dan met eerbied naar zijn of haar laatste rustplaats hebt gebracht, mag er best vrolijk en met een lach terug gedacht worden aan het leven van de overledene.

Verdrietig en vrolijk

Door samen erbij stil te kunnen staan wat iemand betekend heeft voor jullie, kan een uitvaart soms intens verdrietig beginnen maar dan toch vrolijk eindigen. Het kan een ander verhaal zijn, wanneer er een jong iemand overlijdt, wanneer iemand zijn kind verliest. “Hoe kunnen de mensen zo luchtig met elkaar babbelen, terwijl ik mijn zoon net heb weggebracht en nog vol verdriet zit?”, vroeg een moeder zich af tijdens de bijeenkomst na de uitvaart. Zo’n nazit moet natuurlijk zo ingericht worden dat het voor de meest betrokkenen goed voelt. Want de nazit is zeker belangrijk.

Nazit helpt bij rouwproces

De nazit is bij een uitvaart een groter onderdeel ervan geworden. Mensen kiezen vaker voor een uitgebreide nazit. Wat vroeger een koffietafel was, tegenwoordig komt men op andere manieren samen. Betrokkenen gaan samen eten, ze heffen het glas en halen herinneringen op aan de overledene. Of ze gaan naar het café om samen te drinken. Er wordt gelachen, gehuild, gezongen, omhelsd en geknuffeld. Het kan allemaal zolang het maar in harmonie is met het gevoel van de nabestaanden. De nazit helpt mee om beter rouw te verwerken.

Vier het leven

Een uitvaart blijft een moment van grote droefenis. Het gemis is er. Er is iemand doodgegaan om wie je veel hebt gegeven. Maar er is ook een andere kant. De overledene heeft geleefd, gewerkt, bemind en was geliefd. Hij had zijn aardig- en eigenaardigheden, waarom je kon lachen of hem bewonderde. Het was een uniek leven wat gevierd moet worden. Dat is wat tegenwoordig bij uitvaarten gebeurt, het leven wordt omarmd, waarbij zeker niet voorbij gegaan wordt aan de dood. Het leven wordt gevierd.

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

gerelateerde artikelen

Jarig tijdens Covid-19? Zo kun je het toch leuk maken!

In plaats van je verjaardag met een grote groep thuis te...

Heel in 4 stappen je gebroken hart

Het beëindigen van een relatie is vaak pijnlijk en emotioneel. Het...

Flirten op een uitvaart kan wel, ruzie maken niet

Ruzie maken of dronken zijn kan echt niet op een uitvaart....

Tips voor troost en verlichting bij liefdesverdriet

Alleen de tijd kan de wonden helen, en dat duurt soms...

Filemon over de pijn van zijn scheiding

Filemon vindt dat hij blind is geweest voor zijn relatieproblemen. “Ik...

singlessite gidsen

50+ reizen gids

Met andere singles op vakantie...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

Ontmoet singles gids

Andere singles ontmoeten? Dan heb...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single reizen gids

Zin in een topvakantie met leuke...

advertentie