Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
nieuwe vrienden
20 mei 2019

Adviezen om van je schuldgevoel in een vriendschap af te komen

Ben je verzeild geraakt in een vriendschap met iemand die heel handig inspeelt op jouw (schuld)gevoel? Heel vervelend. Want het feit dat jij moeilijk nee kunt zeggen – en je daar dan schuldig door voelt – maakt het leven niet altijd makkelijker toch? Wanneer je je leven vooral laat leiden door je gevoel van medelijden komt je steeds vaker in situaties terecht die je eigenlijk niet wilt. Daarom hier wat adviezen.

#1 Een gezonde dosis egoïsme kan geen kwaad

Het is waar dat we zijn opgevoed met het idee dat we altijd voor anderen klaar moeten staan, maar het is niet gezegd dat alles wat ons geleerd wordt, ook helemaal juist is. Een gezonde dosis egoïsme helpt je om beter te leven. Als je geen zin hebt om een bepaalde persoon te zien, zeg het dan. Hoe moeilijk het ook is. Oké, het is misschien een beetje teveel van het goede om het de persoon direct in zijn of haar gezicht te zeggen. Maar er zijn andere manieren om het hem of haar aan het verstand te brengen. Zo zou je bijvoorbeeld met ‘doorzichtige’ uitvluchten kunnen komen. Uitvluchten waarvan hij of zij op zijn of haar klompen wel aanvoelt dat die niet helemaal waar zijn.

#2 Praat er met vrienden en vriendinnen over

Misschien hebben zij hetzelfde probleem met dezelfde persoon. Of eenzelfde probleem met iemand anders. Praat erover, wissel ervaringen en meningen uit. Wellicht kom je erachter dat het iets is dat veel voorkomt, en dat iedereen het ongeveer wel met je eens is. Dat helpt je om stelling te nemen en tegenover de persoon in kwestie meer op je strepen te staan.

#3 Ga niet mee in de klaagzang van de persoon in kwestie

Stort de persoon in kwestie waarmee je de zoveelste ‘guilt-lunch’ uitzit, zoals gebruikelijk al zijn of haar problemen over je heen, geef hem of haar dan niet klakkeloos in alles gelijk. Kom met tegenargumenten en niet alleen maar met troostende woorden. Zeg hem of haar dat het nu echt tijd wordt dat hij of zij een nieuwe baan zoekt of ophoudt om te treuren om de ex die toch niet meer terugkomt. Laat merken dat je niet meer die troostende schouder bent waar hij of zij te allen tijde op kan uithuilen. Gewoonlijk is een beetje tegengas voldoende om een reactie als ‘uh… Ik dacht dat je aan mijn kant stond!’ te ontlokken. En gewoonlijk koelt de relatie hierdoor wel af (iets dat op dit punt wenselijk is).

#4 Laat je niet meeslepen door het ‘bravejongen/braafmeisjes’-syndroom

Heb je nog steeds het idee dat je altijd en voor iedereen klaar moet staan, dat je jezelf moet wegcijferen, dat je voor iedereen een luisterend oor moet hebben… Probeer dan eens uit deze rol te stappen. Je hebt er geen idee van hoe bevrijdend dat kan zijn. Wees eens voor een keertje die leerling die voor straf in de hoek staat in plaats van die leerling die braaf zijn of haar huiswerk heeft gemaakt. Er zijn mensen die al heel lang in de hoek staan, en die hebben het er reuze naar hun zin…

#5 Houd altijd voor ogen dat je niet uniek en onvervangbaar bent

Denk niet dat je kennis, vriend of vriendin ‘in nood’ het niet redt, als jij er niet bent om hem of haar elk moment op te vangen. Wees maar gerust. Als jij er niet bent, dan doet een ander het wel. En nu we het erover hebben, waarom zou je het niet eens een keertje aan een ander overlaten 🙂

Bron: Trendstyle

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Condoom.nl

gerelateerde artikelen

Bemiddelingsbureau introduceert aanpak om eenzaamheid onder jongvolwassenen aan te pakken

Het is algemeen bekend dat één op de drie jongvolwassenen zich...

Wat is een frenemy en hoe herken je haar?

en frenemy is iemand die zich voordoet als een vriendin, maar...

Voor de eerste keer mee met een singlereis

Voor de eerste keer mee gaan met een singlereis kan best...

Relatie van je vriendin voorbij? Zo help je haar door een lastige tijd heen

Als je zelf ook een relatiebreuk hebt meegemaakt dan weet je...

5 tekenen van een ongezonde relatie

Op het maatschappelijk vlak scoren is voor de meesten geen probleem....

singlessite gidsen

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Erop uit gids

Je vriendenkring uitbreiden is...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Zonvakantie gids

Dol op de zon, vitamine D en op...

Singles Vlaanderen

Ben je single en woon je in het...

advertentie

koken & tafelen algemeen