kassa

Aardig zijn is besmettelijk

Aardig zijn. Is dat nu zo moeilijk? Ja, eigenlijk wel. Een beetje vriendelijk zijn tegen je medemens blijkt al een hele opgaaf. Misschien is het niet zo gek om er eens bewust over na te denken. En in een relatie ben je verplicht aardig te blijven, ook al wordt dat ook weleens vergeten. Niet aardig zijn is er zo ingeslopen. Gedrag is besmettelijk, aardig zijn dus ook.

Aardig doen maakt blij

Vriendelijk zijn op straat, ben jij dat? Zeg jij tegen mensen die je niet kent gedag? Het is een kleine moeite om een deur voor iemand open te houden en niet net voor iemands gezicht dicht te laten vallen. Wanneer je bewust aardig doet, wordt je ook blijer van je zelf, zul je merken. En hoe zit het in het verkeer? Hoe veel geduld heb je dan met anderen? Betrap jij jezelf er nooit op dat je zit te steunen, te zuchten of soms binnensmonds zit te vloeken als het om je heen niet rijdt zoals jij zou willen? Nou, ik wel.

Aardige vent of vriendelijke vrouw

Het verkeer kan bovenmatige irritatie oproepen. Maar dat kan ook  in een groep zoals met collega’s of in je gezin. Jij kunt misschien vinden dat je best een aardige vent bent of een vriendelijke vrouw, maar geldt dat ook in alledaagse interacties.  Heb je altijd zin om iets terug te zeggen wanneer een collega een praatje met je aanknoopt wanneer je even snel koffie wil gaan halen? Wat voor vriendelijk luisterend oor ben jij als je vrouw wanneer je thuiskomt iets wil vertellen over wat haar overkomen is?

Hoe gaat het?

In &Magazine van BN DeStem van vorig weekend stond een artikel over aardig zijn. Wat ben je weer aardig vandaag, door journalist Gijs van Sanden. Gijs was zich bewust geworden van zijn soms niet aardige gedrag in het verkeer of in winkels. Hij heeft zich ertoe gezet een maand echt aardig te gaan doen. Hoe gaat het? Vragen aan de kassière, aan een collega of aan je kind, die thuiskomt van een dagje school. Gijs merkt dat mensen eerder verbaasd zijn dan blij, wanneer hij die vraag stelt. “Alsof die vraag ze uit hun dagelijkse routine haalt,” zegt hij.

Empathische vreugde

Aardig zijn in het alledaagse leven zit hem volgens Beatrijs Ritsema, etiquette deskundige, niet zozeer in het vragen hoe het met iemand gaat, maar in heel andere dingen. Mensen voorlaten bij de kassa, een omgevallen fiets oprapen, of over het weer praten. Empathische vreugde voel je, volgens hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk, wanneer je merkt dat jouw handelen iemand helpt. Je ziet dat iemand blij ervan wordt en als resultaat word je daar zelf ook blij van.

Onbaatzuchtig altruïsme

Aardig zijn heeft een egoïstische kant. Onbaatzuchtig altruïsme wordt het genoemd wanneer je iemand helpt zonder er zelf beter van te worden. Maar bestaat dat wel? Behulpzaam zijn levert een mens namelijk altijd iets op. Het staat wel vast dat altruïstische mensen gelukkiger zijn. Om aardig te zijn moet je toenadering zoeken en dat is nog vrij lastig. Maar complimentjes geven is een kwestie van gewoon doen. Ook al voel je je ongemakkelijk erbij, je zult merken dat je erdoor in een andere gemoedstoestand komt. Je gaat je er beter van voelen. “Mensen denken dat hun gevoelens bepalen wat ze doen,” zegt Vonk, “maar het is juist omgekeerd. Wat je doet beïnvloedt je gevoel.”

Aardig zijn is besmettelijk

Als iemand tegen je scheldt, is je impuls vaak om terug te schelden. Maar daar voel je jezelf niet lekker over. In het verkeer gebeurt dat vaak. Benader je het  luchtiger, daar komt dan een andere reactie op, mogelijk een excuus. Gedrag van mensen is besmettelijk. Dit geldt ook in relaties. Het kan erin sluipen niet goed naar elkaar te luisteren, elkaar eerder af te katten dan een lief antwoord te geven. Aardig zijn vraagt wat zelf overwinning, in het verkeer, maar ook in een relatie. Tel soms even tot 10. Begin zelf in ieder geval met aardiger doen, hopend dat de ander besmet raakt.

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.