Gaan jullie nog niet trouwen? Jullie zijn al 4 jaar samen en nog niet verloofd? Heeft je vriend je nog geen aanzoek gedaan? De vrouw in kwestie had het zelf ook graag anders gezien en is eigenlijk ook best teleurgesteld. Er is wel enige vooruitgang in de relatie, maar de man zegt gewoon nog niet bezig te zijn met trouwen. Hij zegt nu dat hij binnenkort een aanzoek zal doen maar dan als een verrassing.

Aanzoek laat op zich wachten

Wanneer je als vrouw al maanden zit te wachten op die verrassing dan ga je je vanzelf bedenken dat “binnenkort”een relatief begrip is. Misschien moet ze wel wachten tot ze een ons weegt, bij wijze van. In samenhang met dit vaker voorkomende obstakel zijn er zelfs studies gedaan. Een studie is uitgevoerd om te kijken of er een weerslag te zien is in een relatie, als de één graag wil trouwen en de ander komt niet over de brug. In het kort kwam naar voren dat mensen die een trouwerij gepland hebben zich meer kunnen herinneren van die periode dan geliefden die rumoerige tijden achter de rug hebben.

Schaal van 1 tot 100

Gedurende  negen maanden, hebben onderzoeker  232 niet getrouwde stellen gevolgd, die voor meer dan twee jaar samen zijn. Elke maand werden de koppels gevraagd naar de waarschijnlijkheid van hun voorgenomen huwelijk op een schaal van 1 tot 100. Aan het einde van de hele studie werden de deelnemers gevraagd hun herinneringen over hun relatie over de laatste negen maanden op papier te zetten.  Die bevindingen werden daarna vergeleken met de de echte reportage die in die tijd gedaan is.

Ontkenning

De uitkomst was dat mensen die meer toegewijd waren aan elkaar hun relatie beter konden herinneren, dan mensen die een mindere relatie hebben. Het is interessant dat stellen die minder toegewijd wérden aan elkaar, of mensen  die na een breek tot weer samen komen, wel in staat zijn positieve herinneringen boven te halen.

“Wanneer we terug kijken op hun geschiedenis, zoals zij gedurende de 9 maanden opgeschreven hebben, zagen we dat hun kans om te trouwen steeds meer als een pudding in elkaar stortte, “ volgens onderzoeker Brian. “Echter gaf hun terugblik aan dat de relatie helemaal niet zo slecht was, wat dus iets weg heeft van een ontkenning over de status van hun relatie.”

Overleven

Blijkbaar zijn we allemaal in staat over onze relatie, maar ook over andere zaken in het dagelijkse leven, de positieve kanten beter te doen voorkomen dan ze zijn. Successen worden groter gemaakt dan ze echt zijn zodat negatieve kanten overschaduwd worden.

Het is waarschijnlijk niet slecht om dit te doen. Het is mogelijk een vorm van overleven geworden. In onze huidige maatschappij moeten we nu eenmaal een partner hebben of getrouwd zijn.

Houd jezelf niet langer voor de gek

Natuurlijk hoeft niet iedereen te trouwen, maar wanneer jij dit wel wilt, dan moet je daarvoor gaan. Ga bij je zelf na of jij ook je hoofd in het zand aan het steken bent, dat je weigert te zien dat het eigenlijk op niets gaat uitlopen. Wil je allebei niet trouwen, dan is het nog belangrijk dat je af en toe nadenkt of je relatie de moeite waard is. Misschien ben je niet echt tegen trouwen maar worden die gevoelens bepaald door de persoon waar je nu mee bent. Mogelijk voel je niet de hoogst haalbare toewijding. Ook dan zou je een stap moeten maken en de relatie beëindigen, beter dan laten voort krabbelen.

Het leven is te mooi om er niet uit te halen wat er uit te halen valt.