gemengde liefde

Aantrekkingskracht van gemengde liefde

Weerstand tegen gemengde relaties is van alle tijden. In 1987 was slechts 13 % van de Amerikanen voorstander van een gemengd huwelijk. In laatste kwart eeuw lijkt die mening radicaal bijgesteld. Van de jongste generatie die nu aan het daten gaan, de millenials, heeft 90% er geen probleem mee. Er gaat aantrekkingskracht uit van exotisme. En toch zal het altijd een issue zijn.

Zwarte vrouw grote verliezer op datingmarkt

Weerstand tegen de gemengde relatie komt niet alleen van blanke Amerikanen. Zwarte soulzangerer Jill Scott was een paar jaar geleden nog furieus dat een donkere succesvolle basketballer ging trouwen met een hoogblonde dame in plaats van met een sista. Maar omgekeerd gebeurt het ook dat blanke bekende acteurs trouwen met een zwarte eega, zoals Robert de Niro. Amerikaanse media melden al jaren dat zwarte vrouwen de grote verliezers zijn op de datingmarkt. Zeventig procent zou single zijn.

Buiten je eigen vijver vissen taboe

Van de zwarte mannen aan de onderkant van de maatschappij eindigen er nog steeds veel in de criminaliteit of ze worden niet oud. De jonge mannen die het wel redden en succesvol worden, zijn extreem gewild, niet alleen door zwarte vrouwen maar door alle vrouwen. En deze mannen kiezen vaak voor blank, Aziatisch of Latino. Omgekeerd, was het voor zwarte vrouwen jarenlang een taboe om buiten je eigen vijver te vissen. Hierin kwam een ommezwaai toen bekende sterren zoals Serena Williams en Halle Berry ook blanke vriendjes aan de haak gingen slaan.

Gemengbloedigen begeerde groep bij daten

Volgens het Afro Amerikaans blad Ebony is de nieuwe trend blasian, oftewel black women with Asian men. Omdat de zwarte mannen en de Aziatische vrouwen elkaar al zo goed vonden, zijn zij elkaar ook gaan opzoeken. Het moet gezegd dat ze veel geluk vinden. “Gemengdbloedigen” zijn in het Amerikaanse online daten inmiddels voor alle mono etnische groepen de meest begeerde groep, constateerde Massachussets University.

Superkoppel trend of downdaten

Omdat in Nederland na twee generaties de etnische afkomst niet meer geregistreerd wordt is de Nederlandse situatie moeilijk in beeld te brengen. Maar intussen is hier “mixed race” ook in volle gang. Ook online daten maakt dat een etnische voorkeur makkelijker dan ooit kan worden gevonden. Het CBS maakte laatst enkel superkoppel trend inzichtelijk. Hoogopgeleide blanke vrouwen die hoogopgeleide blanke mannen zoeken. Er is wel degelijk een tegentrend zichtbaar van hoogopgeleide vrouwen die kinderen krijgen van laagopgeleide mannen. Als je toch gaat downdaten dan graag met een man die je mooi gemengd kindje kan geven, is achterliggende gedachte. Geld kan die vrouw zelf wel verdienen.

Aantrekkingskracht van gemengde liefde

Liefde laat je voorbij vooroordelen kijken. Vaak is ook dat het verschil er juist voor zorgt dat de chemie aan wordt gewakkerd. “Tegengestelde aantrekkingskracht” heeft veel koppels bij elkaar gebracht. Het is toch typisch dat de Nederlandse man die op donker valt zegt dat de Nederlandse vrouw te weinig vrouwelijk is, terwijl de Nederlandse vrouw die op donker valt, zegt dat de Nederlandse mannen niet mannelijk of exotisch genoeg zijn.

Liefde overwint cultuur verschil

Exotisme kan zeker in het begin van een relatie zorgen voor passie. Later kan het juist veranderen in een bedreiging, een oppervlakkigheid. Er is een oud gezegde dat zegt: “Twee culturen op één kussen daar slaapt de duivel tussen.” Dat daar mogelijk een kern van waarheid in zit, laat de groeimarkt van interculturele relatietherapie in Nederland zien. Toch blijkt de liefde wonderwel te overwinnen. Vecht niet met elkaar, houdt van elkaar. Zeker in een huidige wereld waar vele populaties door elkaar gaan vloeien.

Bron: Harriet Duurvoort, publicist De Volkskrant 9 mei 2016

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

gratis uitjes date
By Moniek ·
24 juni 2022

Date suggesties voor zwoele zomerse dagen

Wat te doen als de warmte omslaat in een hittegolf? Daarom hier wat uitjes die je, ook in de bloedhitte, kunt ondernemen met je date.
kale man slim succesvol
By Francien ·
13 mei 2022

Stijlvol gekleed naar je eerste date

Benieuwd naar wat aantrekt naar een date? Hoe je de beste indruk krijgt en waar moet letten? Lees verder voor een aantal tips om stijlvol naar je date te gaan.
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Tijmen ·
14 februari 2022

De slimste, grappigste, boeiendste vragen om het meeste uit speeddaten te halen

670-300-doe eens gek
By Francien ·
26 januari 2022

4 originele date-ideeën: doe eens gek!

Wanneer je een date moet regelen en je kent de ander niet zo goed, dan is het best lastig om iets te verzinnen waar je elkaar leert kennen. Een sportieve activiteit is net wat anders. Het zal een date worden om niet snel te vergeten.
By Tijmen ·
17 januari 2022

Speeddaten in Rotterdam