Man ontmoet vrouw. Man wordt verliefd op vrouw. Man en vrouw leven nog lang en gelukkig. Dat het na een lange relatie nog wel eens fout loopt, is een andere verhaal. Hier hebben we het over het begin van een relatie. Het verliefd worden, maar waarom precies op die ene?

Aantrekkingskracht is het antwoord

Man wordt verliefd op een vrouw. Niet op zomaar elk willekeurig vrouw, maar op haar. Waarom zij? Waarom niet een andere vrouw? Het antwoord hierop is attrekkingskracht. Maar wat maakt dat iemand aantrekkelijk is voor een ander? En als je denkt dat aantrekkingskracht iets onverklaarbaars is, iets mysterieus, dan heb je het mis, volgens Jenny.

Jenny heeft een workshop gevolgd over deze aantrekkingskracht. Dit was een onderdeel van een grote workshop die gericht is op het ontwikkelen van sociale intelligentie en van vaardigheden. Hier leerde zij dat aantrekkingskracht een onderdeel is van de dating evolutie, uit de tijd dat we nog reptielen hersenen hadden, miljoenen jaren geleden.

Gezondheid en status zijn de basis

Aan de basis staan gezondheid en status naast elkaar. Daarboven komt in een soort van piramide emotie en bovenaan staat het logisch denken. Zonder gezondheid en status is er geen attractie. Dat is de reden waarom deze twee de basis van de piramide vormen. Zowel status en gezondheid waren al aanwezig in breinfuncties van reptielen. Wat zijn status en gezondheid nu in deze?

Status

Status kan onderverdeeld  worden in twee soorten, namelijk intern en extern. Bij interne status horen zelfvertrouwen, vaardigheden en iemand geloven. Bij externe status moet je denken aan werk, materiele bezittingen en uiterlijke kenmerken.

Beide vormen van status zijn van belang, maar het blijkt dat vertrouwen bij de meeste mensen wat betreft de interne status aantrekkelijker is dan de externe factoren, zowel op de korte als de lange termijn.

Vertrouwen hebben in je zelf of krijgen, wordt  als heel belangrijk gevoeld. Mensen kunnen tegen je zeggen dat je vooral jezelf moet zijn, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Dit zeggen tegen iemand helpt die ander niet.  Je krijgt zelfvertrouwen door vaardigheden zodanig onder de knie te krijgen als voor jou haalbaar is. Een zangeres zal bijvoorbeeld niet bang zijn voordat ze het podium op moet, ze heeft vertrouwen in zichzelf en in wat ze doet. Maar moet zo iemand een schilderijtje ophangen met een hamer en een spijker, dan zal ze daar mogelijk niet al te veel vertrouwen in hebben, dat dit goed zal gaan. Richt je dus op je eigen kunnen en kennis. Wanneer je wilt, kun je jezelf ergens in gaan verbeteren. Verbeterde vaardigheden zullen meer vertrouwen geven.

Gezondheid

Gezondheid is eenvoudig. Het is de manier hoe je kijkt, hoe je beweegt, hoe je ruikt, wat je basis intelligentie is. Jij voelt je toch ook aangetrokken tot iemand die lekker gedoucht heeft en fris en fruitig ruikt als je een date hebt. Dat je je aangetrokken zou voelen tot iemand die niet lekker ruikt, is echt een uitzondering.

Vier typen emoties

Zodra status en gezondheid veilig gesteld is, kun je je richten op het volgende niveau, namelijk emotie. Hierin kun je vier typen onderscheiden.

1. Vertrouwen en comfort

2. Emotionele intelligentie : het vermogen om anderen zich comfortabel te laten  voelen.

3. Uniciteit: het unieke, het gevoel dat je niet weet waarom, maar het is er gewoon.

4. Onzekerheid: een bepaalde mate van mysterie die er hangt als je iemand ontmoet die je aandacht heeft.

Uiteraard is het een emotionele fase waarin we verliefd worden en een band aangaan. Dit is de kern van de hersenen van zoogdieren en dus ook van ons.

Logica is logisch denken

Aan de top van de piramide staat logica . Logica is wat de mens scheidt van andere zoogdieren, het is hoe we onze geest ontwikkelen en methoden bedenken om te overleven.

Logica helpt ook om ons te overtuigen dat we nadat we eerst in contact zijn gekomen, we ook in gesprek blijven met iemand die op de zelfde lijn zit.  Hoe denken jullie over een huwelijk? Hoe denken jullie over kinderen? Waar woon je of zou je willen verhuizen? Het argument is dat met meer overeenstemming er een grotere aantrekkingskracht is.

Omgekeerde piramide

Vergeet echter niet, voor beginnende online romances echter, is de piramide omgekeerd. Je zoekt en krijgt eerst een logische verbinding, daarna volgen de emoties en tot slot ga je je pas druk maken over status en gezondheid.

Het is daarom van belang en slim om nieuwe mensen zo snel mogelijk met elkaar in contact te brengen. Dan pas kun je ontdekken of er ook een fysische aantrekking is in de vorm van status en gezondheid.

Dat is waarom het in uw beste belang om mensen zo snel te ontmoeten mogelijk-zo kunt u zien of er een fysische aantrekking (status en gezondheid) aanwezig. In tegenstelling tot de andere twee fasen, kunnen gezondheid en status alleen beoordeeld worden bij het zien van elkaar.