zeur niet

9 x waarom erop uit trekken in de natuur zo goed voor je is!

Ooit in een ver verleden waren wij mensen altijd buiten! Tegenwoordig brengen we het grootste deel van de dag door achter een beeldscherm en is ‘de natuur’ iets geworden om van te genieten tijdens een vakantie. De kloof tussen oerinstinct en het moderne bestaan groeit.

1# Onderneem activiteiten die lijken op jagen en verzamelen. Uit Brits onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat stress bij vrouwen vermindert wanneer ze winkelen met vriendinnen, wat lijkt op het verzamelen van voedsel met stamgenotes. Met name mannen voelen veel ‘oergeluk’ bij activiteiten die lijken op jagen, zoals een teamsport. Net als de jacht heeft teamsport ingrediënten als lichamelijke inspanning, groepssamenwerking, het uitstippelen van een strategie, het trotseren van gevaren en het hoogtepunt: schieten op het doel.

2# Ga zo veel mogelijk naar buiten en breng tijd door in de natuur. Fiets of wandel, werk in de tuin, en neem de tijd om te kijken.

3# Stimuleer je zintuigen. Op het werk worden we visueel (staren naar een beeldscherm) en auditief (vergaderen, bellen, achtergrondgeluiden) vaak overprikkeld, maar we verwaarlozen proeven, voelen en ruiken. Neem ter compensatie een bad, doe aan sport, knuffel met je partner, en neem de tijd om eten echt te proeven.

4# Voorkom overbelasting van het brein. Reserveer elke dag een hoeveelheid ‘denktijd’ , waarin je geen afspraken plant en geen e-mails en telefoontjes ontvangt. Deel grote taken op in kleine stapjes. En als je toch opgejaagd raakt: ga iets anders doen, loop een paar trappen of maak een kruiswoordpuzzel.

5# Kijk af en toe in de verte, het liefst naar buiten, vooral als je achter de computer zit. Zorg voor groen in je omgeving, bijvoorbeeld een plant op je bureau. Zet de ramen open.

6# Probeer je zoveel mogelijk af te sluiten voor harde geluiden. Gebruik oordopjes als je gestrest raakt van alle achtergrondgeluid op het werk.

7# Zorg voor een dagelijkse portie daglicht. In tegenstelling tot kunstlicht heeft daglicht invloed op onze biologische klok, en daarmee op de aanmaak van hormonen en van stofjes die ons wakker houden of slaperig maken. Te weinig daglicht kan leiden tot gezondheidsklachten, slaapproblemen, concentratiestoornissen en winterdepressies.

8# Mensen zijn van oorsprong sociale dieren. Spreek dus vaker af met vrienden in plaats van ze te appen of mailen.

#9 Neem de tijd voor dingen, en zorg dat je rust neemt als dat nodig is. Hoewel het bestaan van een jager-verzamelaar niet gemakkelijk is, hoeft een Afrikaanse Bosjesman in een goed seizoen bijvoorbeeld maar twee of drie dagen per week te werken. De rest van de tijd kan hij besteden aan zijn gezin en stamgenoten.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

uit eten met kerst
By Moniek ·
24 augustus 2022

Beschermd: 60 date tips voor ieder seizoen

Zijn jullie een beetje inspiratieloos geworden op datinggebied of wil je iets ondernemen met je nieuwe vlam? Vind hier 60 date ideeën voor alle seizoenen!
By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.