blues feestdagen

9 tips om wél te genieten van het kerstfeestje op je werk

Hoewel het leuk zou moeten zijn, zorgt het kerst- of eindejaarsfeestje op het werk vaak voor heel wat zenuwen en stress. Je weet niet goed hoe je je moet gedragen ten opzichte van je collega’s, je bent bang om iets verkeerd te doen, enzovoort.

Nou is dat nergens voor nodig, op voorwaarde dat je rekening houdt met deze 9 tips

“Er hangt een bepaald stigma vast aan personeelsfeestjes, dat je doet vrezen dat er een ramp zal gebeuren”, zegt experte Elizabeth Lombardo. “Dat blijft in je gedachten hangen, waardoor je niet kan genieten van het feest.”

Verwonderlijk is dat natuurlijk niet: op een feestje vervagen de grenzen van wat gepast is of niet, terwijl je niet weet of je je professioneel of los moet gedragen. “Toch mag je niet vergeten dat iedereen meer bezorgd is over zichzelf dan over jou. De enige die alles wat je doet in het vizier heeft, dat ben jijzelf”, stelt Lombardo ons gerust.

Wie toch nog nerveus wordt bij de gedachte aan het personeelsfeest, kan hulp vinden in de volgende negen tips.

1. Ga met een positieve attitude
Denk aan het stigma. Als je het slechtste verwacht, dan kan je niet genieten. Bekijk het daarentegen van een positieve kant. “Als je het feest beschouwt als een goede kans om je collega’s te leren kennen buiten het werk, dan heb je meer kans op een positieve ervaring”, weet Lombardo.

2. Zorg voor een goede nachtrust
Wie moe naar een feestje gaat, heeft minder zelfvertrouwen en minder zin in sociaal contact. Zorg er dus voor dat je goed uitgerust bent als je jezelf positief wil presenteren.

3. Ga niet met een lege maag
“We zijn veel kwetsbaarder als we hongerig zijn”, zegt Lombardo. Dus zelfs als je heel wat lekkers kan verwachten, mag je toch niet met een lege maag aankomen.

4. Trek gepaste kleren aan
Zelfvertrouwen is de sleutel, dus trek kleren aan waar je je goed in voelt. “Als je twijfelt, dan trek je het beter niet aan”, zegt Lombardo. “Als je denkt dat het te bloot is, dan is dat ook zo.” Vraag ook vooraf aan je collega’s wat zij zullen dragen, dan kan je je daarop afstemmen.

5.Drink met mate
‘Less is more’ als het gaat over alcohol op een kantoorfeestje. Want hoewel je de neiging hebt om meer te drinken tegen de zenuwen, moet je je bewust zijn van je eigen grenzen. “Geheelonthouding is niet nodig, maar je moet weten wanneer het voor jou genoeg is”, zegt mental coach Jon Wortmann.

Lombardo suggereert dat je op voorhand uitmaakt hoeveel je zult drinken. Dan zal je het gevoel hebben dat je alles onder controle hebt, waardoor je ook minder stress zal hebben.

6. Leer nieuwe mensen kennen
Hoewel het makkelijker lijkt om alleen bij je eigen team te zitten, is dit een uitstekende kans om al je andere collega’s te leren kennen. Om dat minder moeilijk te maken, begin je volgens Lombardo best met een voor de hand liggende zin, zoals: “Hey! Wij hebben nog nooit echt kennis gemaakt. Ik ben …”

7. Stel vragen
Weet je niet goed waarover je moet praten met je collega’s, buiten het werk? Dan is vragen stellen de beste optie.

”Wees de persoon die moeite doet om de anderen beter te leren kennen”, raadt Wortmann aan. “Vraag je collega’s naar hun gezinsleven, reisplannen, enzovoort.”

8. Hou een ontsnappingsplan achter de hand
 Door vragen te stellen kan je anderen op hun gemak stellen, maar soms kunnen je collega’s zich ook té veel op hun gemak voelen. Daardoor onthullen ze persoonlijke dingen, die je eigenlijk liever niet wil weten.

Daarom is het goed om een ontsnappingsplan achter de hand te houden. Neem een ‘telefoontje’ op van een familielid of excuseer jezelf en ga even naar het toilet, waarna je natuurlijk opgehouden wordt door andere collega’s.

9. Neem je favoriete feestvriend(in) mee
Hoewel zo’n feestje de ideale gelegenheid is om in contact te komen met je collega’s, blijf je misschien liever in je eigen comfortzone. En dat is geen probleem, al wil dat niet zeggen dat je niet naar het feest moet gaan.

“Dan zoek je beter een vriend of vriendin die met je mee wil gaan. Dat kan een partner, een goede vriend of een familielid zijn”, zegt Wortmann. Op die manier heb je wel je gezicht laten zien, maar voel je je ook op je gemak. En misschien lukt het dan wel om ook in contact te komen met anderen. Succes!

Bron: HLN

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.