sollicitatiegesprek

9 basistips solliciteren

Of je nu als kersvers afgestudeerde je eerste stapjes op de arbeidsmarkt gaat zetten of al jaren aan het werk bent maar toe bent aan een nieuwe uitdaging en werkomgeving, dan is het solliciteren geblazen. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

We kwamen 9 bruikbare sollicitatietips tegen van Annelies Quaegebeur die vast van pas komen!

Daar sta je dan, als twintiger met diploma in de hand aan de deur van jouw droombedrijf. Veel enger kan het niet zijn. Je hebt een goede portie lef nodig om als jong geweld je voet tussen de deur te steken. Omdat solliciteren geen les is die we allemaal uit de middelbare school meekregen, gaan niet alleen pas afgestudeerd twintigers tijdens zo’n gesprek vaak de mist in. Ook mensen met een pak werkervaring vergeten de basisregels nogal eens. Deze tips zorgen ervoor dat jij vol vertrouwen op gesprek kan gaan.

  1. Wacht niet tot je droomjob uit de lucht valt

Want dan kan je nog erg lang wachten. Voor je dromen moet je werken, er zijn erg weinig mensen die door weinig te doen hun doelen bereiken. Ga op zoek naar goede vacatures en ga op zo veel mogelijk gesprekken. Al doende leer je.

  1. Dress to impress

Een hippe millenial durft al eens té casual te zijn. Maakt niet uit bij welk bedrijf je op gesprek gaat. Zorg altijd dat je er goed uitziet. Die gescheurde broek mag dan wel jouw favoriete kledingstuk zijn, hij laat waarschijnlijk niet meteen de beste indruk na op de persoon die je interview afneemt.

  1. Kom op tijd

Je wil natuurlijk vanaf de eerste minuut een goede indruk maken. Dat begint met ervoor te zorgen dat je niet te laat komt. Slaat het noodlot toe en sta je in de file staat of komt die trein of bus weer maar eens te laat? Bel dan even naar de persoon waarmee je hebt afgesproken.

  1. Stel vragen en neem risico’s

Toon dat je écht interesse hebt in de open positie. Bedenk misschien thuis al enkele vragen, zodat je die kan stellen op een gepast moment. Niets is zo vervelend als na het gesprek thuiskomen en nog met vragen zitten.

  1. Praat niet negatief over je vorige werkgever

Ooit een (vakantie) job of stage gedaan waar je echt niet over te spreken bent? Je laat die negatieve commentaar toch maar best achterwege. Bedrijven houden er niet van om mensen aan te nemen die al vaker conflict hadden met werkgevers in het verleden.

  1. Doe je huiswerk

Bekijk goed in welke bedrijf je terecht zal gaan komen. Want de kans is enorm groot dat één van de eerst gestelde vragen ‘waarom pas jij in dit bedrijf’ is. Laat zien dat jij een verschil kan maken in het bedrijf.

  1. Let op je lichaamshouding

Lichaamstaal wordt voor 55% bepaald door jouw lichaamshouding. Probeer dus altijd op je toon en houding te letten. Zit met rechte rug en leg je handen op je schoot, zo kom je kalm en zelfzeker over. Toon daarnaast ook altijd enthousiasme. Hou altijd in je achterhoofd dat vaardigheden aangeleerd kunnen worden, enthousiasme en een positieve ingesteldheid niet. Ben je super enthousiast over een bepaalde baan? Probeer dan niet ‘cool’ over te komen maar laat blijken hoe graag je de baan echt wil.

  1. Lees tussen de regeltjes

Wat een baan nu precies inhoudt is verschillend. Het bedrijf geeft meestal weer wat zij in ideale omstandigheden zouden willen. Veel vacature omschrijvingen zijn samenraapsels van oudere vacatures. Bezit jij 75% van de gevraagde criteria? Solliciteer dan gewoon!

  1. Bedank je interviewer

Best stuur je nog de dag zelf of de dag na je sollicitatiegesprek een mailtje naar de persoon die je interviewde, om hem of haar te bedanken. Het is deels gewoon basisbeleefdheid maar wordt enorm vaak vergeten. Op deze manier zal je ook nog eens de gedachten van jouw interviewer binnendringen, waardoor je een laatste goede indruk nalaat.

Delen

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
16 september 2022

Op zoek naar een nieuwe RC?

verzekering
By Tijmen ·
30 augustus 2022

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

geldzaken
By Tijmen ·
29 augustus 2022

Welke juridische hulp kan je krijgen bij een echtscheiding?

van date naar soa
By Moniek ·
25 augustus 2022

Beschermd: Van date tot SOA

Na een geweldige date met Mr. of Mrs. Right beland je in zijn of haar bed. Leuk! Toch? Of ging het allemaal net iets te snel en is je bedmaatje de ‘day after’ toch iets minder aantrekkelijk dan de avond ervoor? Geloof me: je bent echt niet de enige die dit overkomt.
verslaap je leven niet
By Moniek ·
23 juni 2022

Tips voor ochtendmensen die moeilijk hun bed uit komen

Dankzij deze tips kom je ’s ochtends sneller uit bed en ben je productiever. 
18 mei 2022

Weekendjeweg: Tips voor Singles

Ook in Nederland zijn er prachtige plekjes te vinden voor een heerlijk weekendje weg. Wat te denken van Texel of onze Domstad Utrecht? Relaxen en plezier maken kan uitstekend dicht bij huis. Zin in een gezellige weekendbreak met een vriend of vriendin? Bekijk snel onze tips!