bananen van de bbq

8 tips voor een gezondere BBQ

Heb jij ook weer een gezellige BBQ op de planning met dit zomerse weer? Heerlijk! Maar wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat grillen op hoog vuur de kans op kanker kan verhogen? Daarom 8 tips om wel lekker maar wat gezonder te barbecueën.

Hoe verhoogt het roosteren van vlees door hoge temperaturen je risico op kanker?
Wanneer rundvlees, varkensvlees, vis of gevogelte wordt gekookt met behulp van hoge-temperatuurmethoden, kunnen chemicaliën genaamd heterocyclische amines (HCA’s) en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) worden gevormd. Deze HCA’s en PAK’s zijn mutageen, wat betekent dat ze veranderingen in je DNA kunnen veroorzaken, waardoor je risico op het ontwikkelen van kanker toeneemt. Het goede nieuws is dat er eenvoudige manieren zijn om die risico’s te helpen verminderen. Met slechts een beetje voorbereiding en slimme voedselkeuzes, kan barbecuen leuk, heerlijk en gezond zijn.

8 tips die kunnen helpen om het risico op het ontwikkelen van kanker tijdens het barbecueën te verkleinen:

Vermijd bewerkt vlees.
Sla bewerkt vlees zoals bacon, ham, worst en hotdogs, over. Kankerverwekkende stoffen vormen wanneer deze vetten bewaard worden. En het eten van deze vleessoorten kan het DNA van een persoon beschadigen, waardoor het risico op colorectale kanker toeneemt.

Beperk rood vlees.
Het eten van te veel rood vlees zoals varkensvlees, lamsvlees en rundvlees (inclusief hamburgers) kan iemands kankerrisico verhogen. Probeer in plaats daarvan kippenborsten zonder vel en vis te grillen.

Gebruik een marinade.
Het marineren van vlees in azijn, citroensap en kruiden zoals mint, rozemarijn, dragon of salie kan de HCA-vorming met maar liefst 96% verminderen. Slechts 30 minuten kan helpen.

Grill het vlees niet op directe hitte.
Draai de vlam op een deel van de grill en leg het vlees op het andere deel dat geen vlam heeft.

Draai het vlees regelmatig.
Als het vlees wordt blootgesteld aan directe vlammen, zorg er dan voor dat je het vaak omdraait om blootstelling aan HCA te verminderen.

Kook of verbrand geen vlees, gevogelte of vis.
Door het verkolen, branden of grillen van vlees, gevogelte en vis bij hoge temperaturen ontstaan ​​er heterocyclische amines (HCA’s). Deze HCA’s kunnen iemands genen beschadigen, waardoor het risico op maag- en darmkanker toeneemt. Als tijdens het grillen delen van het vlees verkoold worden, snijd ze dan af kort voordat je ze serveert. Dat zal ook helpen om blootstelling aan deze schadelijke chemicaliën te verminderen.

Snijd het vet af.
Kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) vormen zich in de rook wanneer vet uit vlees, gevogelte of vis op de hittebron druipt. Die met PAH gevulde rook bedekt dan je voedsel.

Zorg ervoor dat je fruit en groenten serveert samen met het gegrilde vlees.
Groenten en fruit bevatten antioxidanten die de effecten van deze kankerverwekkende stoffen tegengaan.

Bron Women Online

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

By Linda ·
29 april 2022

Ga goed voorbereid op date met deze 5 tips

By Linda ·
18 april 2022

5 tips voor het hosten van een Silent Disco!

Dus je gaat een silent disco organiseren? Nu vraag je je of wat je moet doen om het tot een geslaagd feest te maken. Met de 5 tips maak je er een prachtig ‘silent’ feestje van.
bar
By Moniek ·
7 februari 2022

13 redenen om lekker thuis te blijven

Uitgaan en singles ontmoeten, hartstikke leuk natuurlijk. Maar... als we heel eerlijk zijn is het ook niet altijd je-van-het. Daarom: 13 redenen waarom het prima is om thuis te blijven.
uitgaan
By Francien ·
22 november 2021

Alleen uitgaan

Lieve Mona, mijn vriendin wil een paar keer per week alleen uitgaan. Is dat normaal voor een relatie? Beste.....
nieuwe vrienden maken
By Lisa ·
10 november 2021

Nieuwe vrienden maken: inspirerende tips!

Pas gescheiden, net verhuisd of druk geweest met zoveel andere dingen dat je vriendenkring door de jaren heen is uitgedund? Dan is het maken van nieuwe vrienden een nieuwe uitdaging in je leven.
buiten spelen
By Francien ·
1 november 2021

Buiten sporten is beter

Sporten is goed, dat staat buiten kijf. Maar buiten sporten is gewoon nog beter. Je krijgt er bijvoorbeeld meer energie van. Denk wel na voor je aan de slag gaat.