Close

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 
relatie en geld
11 januari 2018

8 tips voor een gezond financieel huishouden

Heb jij als goede voornemen: minder shoppen, meer sparen, de boekhouding op orde brengen, of eindelijk die schulden afbetalen. Hartstikke mooi! Maar hoe ga je ermee aan de slag en – nog belangrijker – hoe houd je het vol? Acht tips om je financiële voornemens waar te maken.

 1. Maak een overzicht

Geef je meer uit dan er binnenkomt? Is je administratie een puinhoop? Wil je af van die betalingsachterstanden? Schep orde en maak een overzicht, zegt Karin Radstaak van budgetvoorlichter Nibud. „Zet alles op een rijtje en controleer de bij- en afschrijvingen op je bankrekening. Als je weet waar je geld blijft, weet je ook waar het misgaat en kun je maatregelen treffen”, aldus de besparings­expert.

Het bijhouden van een kasboek of huishoudboekje kan hierbij helpen. Dat kan gewoon op papier, in een Excel-bestand, via een app of online. Digitale huishoudboekjes zijn veelal gratis en kunnen in een aantal gevallen aan je bankrekening worden gekoppeld. Dat maakt het allemaal nog net wat makkelijker. Meer informatie over het op orde krijgen van je financiën en een handig stappenplan vind je op nibud.nl.

 1. Stel een concreet doel

Wie zijn goede voornemens wil zien slagen, moet daar een concreet doel aan verbinden. Wil je bijvoorbeeld in het nieuwe jaar minder rood staan, verlaag dan de kredietlimiet of zeg die op. „Maar maak het doel niet te groot en zorg dat het haalbaar blijft”, zegt Radstaak. „Zo houd je gaandeweg vertrouwen in een goede afloop.’’

Weet je het niet vol te houden en zit je aan het einde van de maand toch weer op zwart zaad? „Wees dan niet te streng voor jezelf en stel je doelen bij”, zegt Radstaak. „Daarbij kan het helpen om jezelf te belonen, bijvoorbeeld met een middagje shoppen als je die drang al een maand hebt weten te onderdrukken.’’

 1. Schrijf je uit

Koopverslaafd of winkelgek? Wapen jezelf dan tegen de verleidingen. Radstaak: „Bijvoorbeeld door je af te melden voor nieuwsbrieven met aanbiedingen.” Wie echt ‘cold turkey’ wil afkicken, doet er goed aan de smartphone van webwinkel-apps te zuiveren. Dat maakt het eenvoudiger om de impuls tot kopen te onderdrukken.

 1. Alle kleine beetjes helpen

Een kopje koffie op het station, een broodje bij het tanken. We geven vaak achteloos kleine bedragen uit. „Maar opgeteld tikken al die kleine beetjes behoorlijk aan, gemiddeld zo’n 300 tot 400 euro per jaar”, weet Radstaak. Daar valt dus behoorlijk wat te winnen. Maar hoe houd je je hand op de knip? Radstaak: „Door bijvoorbeeld zelf je lunch te maken en die mee te nemen naar je werk of thuis dat verse kopje koffie te zetten.’’

 1. Cash is koning

Budgetcoach Jaco Brouwer helpt mensen hun financiën op orde te krijgen én te houden. Eén tip geeft hij aan iedereen die zich bij hem meldt: betaal contant in plaats van met pin. „Al pinnend verliezen we vaak ons saldo uit het oog. Betaal je contant dan zie je het geld letterlijk je portemonnee uitgaan en ben je je bewuster van wat je uitgeeft.’’

Toch liever pinnen en geen gehannes met muntgeld? „Open dan een speciale betaalrekening waarop je iedere maand een vast bedrag voor je levensonderhoud stort. Daar moet je het dan van doen”, tipt Brouwer.

 1. Ga de deur niet uit zonder boodschappenlijstje

Iedereen kent het wel: je gaat naar de supermarkt en komt thuis met meer boodschappen dan je nodig hebt. „Maak daarom vooraf altijd een lijstje en houd je daaraan”, zegt ­Brouwer. „Doe je boodschappen desnoods via het internet, dan ben je minder snel geneigd om impulsaankopen te doen.’’

 1. Zeg op, stap over en bespaar

Goedkoper bellen, internetten of stroom verbruiken. Wie niet geregeld overstapt van energie- of internetleverancier is een dief van zijn eigen portemonnee, vindt Brouwer. „Het kost niets, is zo geregeld en levert veel op. Je zit voor een dubbeltje op de eerste rang.’’

Ook op verzekeringen valt volgens de budgetcoach te besparen. Hij constateert dat mensen vaak niet weten waarvoor ze precies verzekerd zijn, waardoor ze onnodig veel betalen. „Het is bijvoorbeeld met een gezond gebit veel voordeliger om een tandartscontrole uit eigen zak te betalen dan daarvoor een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten”, aldus Brouwer.

 1. Jong geleerd is oud gedaan

Kinderen die al jong leren omgaan met geld, komen later minder snel in de financiële problemen. Brouwer raadt ouders daarom aan om vroeg te beginnen met zak- of kleedgeld. Kunst is om niet bij te schieten en ze vrij te laten in hun keuzes.

„Ze zullen ongetwijfeld fouten maken en het geld verkeerd spenderen’’, stelt Brouwer al in het vooruitzicht. ,,Maar daarmee worden ze wel bewust van geld en zullen ze een volgende keer beter nadenken voordat ze het uitgeven.’’

Bonustips van Jaco Brouwer

 1. Leef energiezuiniger. Zet de kachel op tijd uit, sta minder lang onder de douche en laat lampen niet onnodig branden. Al die kleine dingen tellen op.
 2. Weet wat er binnenkomt. Als je weet wat je netto per uur verdient, kijk je anders naar wat je aanschaft en ga je bewuster met je geld om.
 3. Shop voordelig. Let op aanbiedingen en vergelijk de prijs. Met het uitpluizen van folders kun je jaarlijks zo’n 30 procent op je huishoudbudget besparen.

Bron: AD

Delen:
Facebook Twitter Icon
 

Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Pijlers
Ja, mijn gegevens mogen gebruikt worden om mij speciale aanbiedingen te doen, ik ga daarom akkoord met de algemene voorwaarden van Singlessite.nl en het ontvangen van de nieuwsbrief.
 

advertentie

Nieuw in NL: Body Wrap luxe shapewear met kant

gerelateerde artikelen

5 tips om het meeste uit je vakantiebudget te halen

Bij het plannen van een reis worden vaak vele uren geïnvesteerd...

Kwart van de stellen ruziet over geldzaken

Soms is single zijn zo slecht nog niet. Een kwart van...

Koppig is aantrekkelijk

Over het algemeen wordt koppigheid nou niet bepaald als je meest...

Scheiding gaat Adele miljoenen kosten

Vorige week vernamen we allemaal dat zangeres Adele en haar man...

Geldwijzer Scheiden: geldzaken na de scheiding

In alle emoties en stress is het niet gemakkelijk geldzaken op...

singlessite gidsen

50+ dating gids

50 is het nieuwe dertig! Dat heeft...

Wintersport gids

Singles zijn dol op wintersport!...

Speeddaten gids

20 of zelfs 30 dates op een avond?...

Relatiebureau gids

Toe aan een échte relatie, dan...

Singlefeesten gids

Lekker een avondje dansen, swingen...

1ouderreizen gids

Ontdek ook de voordelen van eenoudervakanties!...

Single coach gids

Wil jij ook een datingprofiel waar...

Gratis dating gids

Gratis daten? Geluk is niet te...

advertentie

 mooi & gezond algemeen