heimwee vakantie

8 tips om sneller een nieuwe relatie te krijgen

“Een nieuw relatie, dat moet toch vanzelf gaan?!” Voor enkele miljoenen singles gaat dit helaas niet op. Velen willen graag een relatie, maar toch lukt het maar niet. En denk dan niet meteen dat dit allemaal losers en nerds zijn. Een groot deel van deze singles is aantrekkelijk, sociaal en succesvol. En toch komen ze de ware maar niet tegen.

Wij geven 8 tips om die begeerde nieuwe relatie te krijgen. Deze tips zijn gebaseerd op de belangrijkste valkuilen die wij al vele jaren bij singles tegenkomen in onze singlescoachingspraktijk. Jij trapt hier toch niet in?

Via de datingtest van singlecoaching.nl kun je ook ontdekken hoe jij deze valkuilen ontloopt of er toch (een beetje) intrapt.

1. Wees niet te kritisch
Veel van de singles die bij ons komen hebben een stevige eisenlijst ten aanzien van de toekomstige partner. Als je als single zelf ook heel veel te bieden hebt in een nieuwe relatie is dat prima. Maar door die lange eisenlijst kan het flink wat langer duren voordat je de ware vindt. De kans is groot dat je door je kritische houding de ander niet echt leert kennen omdat deze al heel snel afvalt. Wat we vaak in dit soort gevallen zien is dat de betreffende single het eng vindt zich echt te binden. De kritische houding is dan een manier om de ander op afstand te houden. Belangrijk is na te gaan of je echt voor de ander wilt gaan en of je je eisen naar een reëel niveau kunt bijstellen.

2. Werk aan je zelfvertrouwen
Sommige singles geloven diep in hun hart eigenlijk niet dat ze een aantrekkelijke partner zijn. Zelfs al zien ze er goed uit en zijn ze sociaal, geïnteresseerd en succesvol. Als gebrek aan zelfvertrouwen je parten speelt, is de kans groot dat je dit ook uitstraalt. Daardoor vinden anderen je ook veelal minder aantrekkelijk dan je in werkelijkheid bent. Mogelijk neem je daardoor eerder genoegen met een partner die minder aantrekkelijk is dan je zou kunnen krijgen als je meer zelfvertrouwen had. Ga eens na hoe jij over jezelf denkt als partner in een relatie en werk aan je zelfvertrouwen als dit nodig is. Vraag vrienden, familie en goede bekenden naar wat ze in jou waarderen. Kijk eens of er onterechte innerlijke overtuigingen zijn waardoor jezelf gelooft dat je minder waard bent als partner. Schakel eventueel professionele hulp in.

3. Vergroot de kans dat je “de ware” ook daadwerkelijk tegen het lijf loopt
Kijk eens kritisch naar je sociale leven. Mr. of Mrs. Right belt echt niet aan terwijl je op jouw bank voor de TV zit. Vaak komen singles maar weinig personen tegen die een aantrekkelijke partner voor hen zouden kunnen zijn. Waar zij komen, komt die potentiële partner niet. Weinig mannen zullen gepassioneerd twee keer per week naar de borduurclub gaan. De kans om daar een nieuwe relatie op te duikelen is daardoor klein voor vrouwen (voor mannen geldt het omgekeerde!). Ga eens na of er geen activiteiten te ondernemen zijn die jij leuk vindt en waar je ook potentiële partners tegen kan komen. Verdiep je in de do’s en dont’s  van het internetdaten of ga eens mee met activiteiten speciaal voor singles.

4. Leg contact
Als je een aantrekkelijke persoon ziet, is het natuurlijk wel de bedoeling dat je ermee in contact komt. Als je wel aantrekkelijke mensen tegenkomt, maar geen contact legt, mis je veel goede kansen voor een nieuwe relatie. Het is belangrijk dat je je aandacht naar buiten richt en niet vooral met jezelf bezig bent. Door vooral in gedachten met jezelf bezig te zijn en je bijvoorbeeld af te vragen of je wel goed overkomt, mis je signalen die anderen naar je uitzenden. Observeer. Kijken anderen naar je? Proberen ze meerdere malen oogcontact te maken? Wordt er naar je geglimlacht? Flirt er iemand met je? Allemaal signalen dat iemand graag met je in contact wil komen. Neem initiatief en stap op iemand af, ook al vind je het eng. Als je ooit een keer afgewezen wordt, ga je daar echt niet dood aan.

5. Haal uit die date wat erin zit
Als je een date hebt, haal er dan uit wat erin zit. Anders loop je de kans dat een tweede date er niet van komt terwijl je dat wel graag zou willen. Als die tweede date er regelmatig niet van komt, ben je misschien wel te gespannen of durf je te weinig van jezelf te laten zien. Mogelijk ben je teveel met jezelf bezig. Bijvoorbeeld met hoe je overkomt en wat de ander van je vindt. Of je bent teveel bezig met te beoordelen of de ander wel goed genoeg is en voldoende bij je past. Dit gaat in belangrijk mate ten koste van de sfeer en zorgt ervoor dat je geen echte verbinding kan maken. Het belangrijkste doel van een date is dat je het leuk en gezellig hebt met elkaar. Als dat lukt, zal de ander je graag nog een keer willen zien.

6. Bouw een warme band op
Om een stap verder te komen in het datingproces richting een relatie, is het opbouwen van een warme, emotionele band heel belangrijk. Dit krijg je voor elkaar door je open en kwetsbaar op te stellen. Je hoeft bij de eerste en tweede date natuurlijk niet gelijk je hele hart te luchten. Maar iets van gevoel en emotie laten zien, heeft een enorm positief effect op opbouwen van die warme emotionele band. Misschien heb je moeite om iets van je gevoel en kwetsbaarheid te laten zien. Onderzoek dan eens bij jezelf wat je tegen houdt. Kijk een of je bij je gevoel kunt komen en daar iets van kunt tonen. Ook het laten zien van positieve emoties zoals plezier, blijdschap, opwinding of verbazing draagt bij aan het opbouwen van een warme band.

7. Blijf uit de “vriendenzone”
Als je graag een relatie met iemand wilt, is het belangrijk dat je uit de “vriendenzone” blijft. Je wilt immers niet eindigen als “vrienden” in plaats van als “geliefden”. Als je dat overkomt, ziet de ander je tijdens het daten al snel niet meer als potentiële partner. Of de ander krijgt al snel het gevoel dat je verder niks wilt. Oorzaken hiervan kunnen zijn dat je de ander geen signalen geeft dat je geïnteresseerd bent, vermijdt om spannende onderwerpen aan te snijden, of dat je die ander fysiek niet dichterbij laat komen.

Ook kan het zijn dat je het moeilijk vindt om de stap naar intimiteit te zetten. Mogelijk mis je ook signalen van de ander als deze wel meer wilt. Om niet als “vrienden”” te eindigen is het belangrijk dat je op het goede moment de stap naar intimiteit maakt. Laat de ander merken en voelen dat je ook seksueel in hem of haar geïnteresseerd bent. Dit betekent wel dat je ook het risico moet willen lopen om afgewezen te worden.

8. Maak belemmerende relatiepatronen onschadelijk
Bij een bepaalde groep singles duurt een relatie nooit heel erg lang als ze die hebben. De kans is groot dat de reden waarom het uitgaat uiteindelijk telkens op hetzelfde neerkomt. In dat geval is er sprake van een belemmerend relatiepatroon. Een voorbeeld hiervan is dat je telkens valt op eenzelfde type man of vrouw die moeite heeft om op stabiele wijze de relatie aan te gaan. Of dat je zelf de relatie steeds uitmaakt als het wat serieuzer wordt. Mensen die dit overkomt, zijn vaak minder veilig gehecht en hebben daardoor last van bindingsangst of verlatingsangst. Als de partner emotioneel te dichtbij komt, gaat het “oude patroon” weer opspelen. Dit zorgt ervoor dat de relatie uiteindelijk weer beëindigd wordt door jouzelf of je partner. Als je je hierin herkent, is het goed eens bij jezelf te kijken wat jouw patroon is.

Ben je benieuwd waar jij je nog kunt verbeteren t.a.v. het daten? Doe dan de datingtest en je krijgt een uitgebreid persoonlijk advies hoe jij nog meer uit het daten kunt halen.

Door Hans Gierkink en Meinou Lambeck, single coaches bij singlecoaching.nl

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

bindingsangst verlatingsangst
By Francien ·
17 juni 2022

Moeite met relaties door bindingsangst of verlatingsangst?

Bindingsangst en verlatingsangst uiten zich niet altijd op een manier waarbij je ze heel duidelijk herkent. Doe de test!
luisteren
By Francien ·
10 december 2021

Laat discussie geen ruzie worden

Een woordenwisseling in een relatie is niet erg. Je moet toch af en toe kwijt wat je dwars zit. Maar doe dat rustig, zonder je stem te verheffen en met aandacht.
ontslag via whatsapp
By Moniek ·
28 november 2021

Een gebroken smartphonescherm kan je de liefde kosten

Ga je binnenkort op date, maar zit er een hele grote barst in het scherm van je smartphone? Dan kun je twee dingen doen: of je smartphonescherm heel gauw laten repareren, of de date afzeggen.
liefdesverdriet
By Moniek ·
12 november 2021

7 subtiele manieren van wraak op je ex

We weten allemaal dat we er weinig tot niets mee opschieten, maar wraakgevoelens zijn volkomen menselijk wanneer je bent gedumpt en overweldigd door liefdesverdriet. Opeens blijken we er toe in staat: wraak nemen op je ex.
sexy vrouw iedere leeftijd
By Lisa ·
8 november 2021

Mooie vrouw is reden voor vreemdgaan

Waarom mannen vreemdgaan? Het mannenblad FHM weet daar het antwoordt op. Ze deden onderzoek onder bijna 7000 mannen en wat blijkt: ze vonden de dame in kwestie is zo mooi dat ze de kans op vreemdgaan niet konden weerstaan.
perfectionist
By Francien ·
3 november 2021

Perfect is niet goed

Weet je van jezelf dat je een perfectionist bent, ben er dan van bewust dat niet alles en iedereen perfect kan zijn. Jouw lat ligt hoger dan die van iedereen. Die hoogte bepaalt iedereen voor zich zelf.