In december zijn we nog druk met de feestdagen maar in januari vallen we doorgaans toch echt wel in de winterdip. De perfecte remedie is om je garderobe voordelig uit te breiden en eens lekker te gaan shoppen in de uitverkoop! We geven je daarom met behulp van Stedentripper de aantrekkelijkste 8 steden om in januari tijdens de sale je slag te slaan.

1. Antwerpen (België)

We beginnen dan ook in België. Antwerpen kent een zeer gevarieerd aanbod, de winkels zijn gehuisvest in het historische centrum en je hebt slechts sporadisch last van verkeer. Bovendien zijn de winkelstraten goed op elkaar aangesloten en is het vooral in het centrum goed te bewandelen. De binnenstad kent zo haar eigen zones, maar daar is goed tussen de pendelen. Zo loop je rustig tussen de winkelzones als de Meir, de Wilde Zee, de Modewijk, de Leien, Quartier Latin, de Stationswijk en Het Zuid. De drukste plek is Meir, waar je vooral de grote modeketens zult vinden. Hier vind je bovendien twee grote shoppingmalls. In Modewijk vind je de meeste modewinkeltjes en stellen ontwerpers hun nieuwste creaties tentoon. Parkeren is af en toe lastig in Antwerpen, maar vanaf het Centraal Station van Antwerpen loop je eigenlijk direct de winkelstraten in.

2. Lille (Frankrijk)

Net over de Belgisch-Franse grens ligt Lille (of Rijsel) en dat is na Parijs de grootste winkelstad van Frankrijk. De grote merken zijn hier allemaal vertegenwoordigd en vind je bijvoorbeeld in het enorme Euralille (zie foto). Deze mall heeft liefst 120 winkels en kan als ‘hypermodern’ getypeerd worden. Hier zul je weinig verrassende winkeltjes tegenkomen, maar voornamelijk de bekende merken. Marche de la Vieille Bourse is een markt, waar je boeken, platen, postzegels, ansichtkaarten en kranten kunt kopen. Deze zijn voornamelijk Franstalig, met hier en daar een verdwaald Duits of Engels item. Rue de la Monnaie is de straat met vele kleine boetiekjes. Niet alleen originele kledingzaakjes, maar ook kleine banketbakkerijen of winkeltjes met leuke hebbedingetjes. De grote merken zijn niet alleen gevestigd in de Euralille, maar ook rond de Rue de Béthune. De Rue de Béthune is het drukte winkelgebied van de stad. Je vindt hier ook kleine winkeltjes. Lille is een gevarieerde, verrassende shopstad, waar je je dag kunt afsluiten in één van de vele restaurantjes. De historische binnenstad is bovendien een extra stimulans om deze stad te bezoeken.

3. Milaan (Italië)

Dé shopstad van Europa, wereldberoemd om haar mode en design, mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Het spreekt voor zich dat er dan ook erg prijzige designerwinkels te vinden zijn in Milaan, zoals in de volledig overdekte winkelstraat Galleria Vittorio Emanuele. Hier zul je Prada, Gucci en Louis Vutton vinden. Andere hippe en prijzige winkelstraten zijn de Via Montenapoleone, de Via Sant’Andrea, de Via della Spiga en de Via Manzoni in het oude centrum van Milaan (Centro Storico). Maar ook Milaan biedt voor ieder wat wils en dus ook voor iedere portemonnee. Bijvoorbeeld de Via Dante en de Corso Vittorio Emanuele, waar je wat minder exclusieve winkels zult vinden, maar bijvoorbeeld wel de H&M. De Corso Buenos Aires is één van de langste winkelstraten van Europa en ook hier kan eenieder gerust winkelen. En net zoals het in België in januari ‘solden’ is, beleeft ook Milaan in januari haar uitverkoop.

4. Kopenhagen (Denemarken)

De Deense hoofdstad Kopenhagen kent een prachtig historisch centrum en daar kun je ook uitstekend winkelen. Rond Kongens Nytorv (het Koningsplein) tref je diverse modehuizen en interieurwinkels aan. Hier vind je bijvoorbeeld ook de flagstore van Bang & Olufsen, met talloze gadgets op het gebied van audio en video. In Milaan ligt de langste winkelstraat van Europa, maar in Kopenhagen ligt de langste autovrije winkelstraat van Europa, Strøget. Grote warenhuizen, met werk van zowel Deense als internationale ontwerpers. Achter Strøget ligt Læderstræde, waar wat juweliers, kleine kledingzaakjes en interieurboetiekjes gevestigd zijn. Liever gewoon alle winkels bij elkaar en overdekt? Ook in het gloednieuwe winkelcentrum Torvehallerne zijn vele winkeltjes te vinden. De wijk Vesterbro is de meest trendy wijk van de stad, terwijl Nørrebro de wijk is met vele kroegen en vaak de opmaat naar een lange nacht.

5. Reykjavik (IJsland)

Misschien verrassend, maar Reykjavik is een geweldige shopstad. Althans, als je genoeg te besteden hebt, want het shoppen in Reykjavik is wel een stuk duurder dan bijvoorbeeld in Nederland. Dat het er duur is, vertaalt zich ook naar het aanbod in bijvoorbeeld dé winkelstraat van de stad: Laugavegurinn. Reykjavik heeft niet zozeer een groot centrum met een uitgebreid aanbod, maar je vindt er over het algemeen wel voornamelijk kwaliteitswinkels. Heb je toch ook weer niet zó veel te besteden, dan is er ook nog een uitgebreide vlooienmarkt (de grootste van IJsland) in een oude havenloods. Deze heet Kolaportið, waar je ook veel kwaliteitsproducten kunt vinden. Ook zijn er nog twee grote winkelcentra in de stad te vinden, Kringlan (foto) en Smáralind.

6. Hamburg (Duitsland)

Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland en een echte shopstad. De hoofdwinkelstraat is de Mönckebergstraße, waar alle grote warenhuizen gevestigd zijn. Maar Neuer Wall is toch wel the place to be. Deze Hamburgse PC Hooftstraat brengt de Duitse glamour in z’n openbaarheid. Je ziet hier veel dure auto’s, bekende Duitsers en een grote rijkdom. Er zijn natuurlijk ook andere uitersten. Bekend voorbeeld is Harry’s Hamburger Hafenbasar, waar je bizarre voorwerpen kunt kopen. Dus zoek je nog een Afrikaans voodoomasker? Precies. Je vindt deze shop in de wijk Sankt Pauli, waar vele boetiekjes en leuke winkeltjes te vinden zijn. Hier is ook de Reeperbahn , het red light district van de stad.

7. Malaga (Spanje)

Helemaal in het zuiden van Spanje ligt de strandplaats Malaga. En alsof die twee argumenten nog niet aantrekkelijk genoeg zijn: Malaga is een echte shopstad. De winkelstraat in Malaga is Calle Marqués de Larios. Boven de straat hangen schaduwdoeken, om ervoor te zorgen dat het niet té warm wordt om te shoppen. De straat is breed, autovrij en hier zijn de grote, bekende merken gevestigd. In de wintermaanden is het in Malaga gewoon nog minstens 15 graden, dus prima weer om nog buiten te vertoeven. Net buiten het centrum liggen de districten Pedregalejo en El Palo, waar ook diverse kleine maar erg leuke winkels te vinden zijn. In Malaga gaan de meeste winkels om 8 uur ’s avonds dicht en in de zomer moet je rekening houden met een sluiting in de middag in verband met de siësta.

8. Brugge (België)

Er is méér in Brugge dan alleen die bijzonder mooie historische binnenstad. Brugge is namelijk ook een hele fijne winkelstad. Je vindt hier heel veel Brugse winkels en minder grote ketens. Deze eigenheid is een goede reden om deze stad te verkennen. In de historische binnenstad vind je al vele boetiekjes, kunstgalerieën en speciaalzaakjes. De belangrijkste winkelstraat is de Steenstraat, waar je overigens wel veel ketens zult vinden. Let wel een beetje op, want er zijn in de winkelstraten nogal wat chocolatiers gevestigd. Daar schuilt in veel gevallen natuurlijk wel enig gevaar in, want de Brugse chocolade is beroemd en erg lekker. Net als in de rest van België start de ‘solden’ in Brugge op 3 januari en deze duurt tot 31