pak eenzaamheid aan

8 simpele anti stress tips

Op vakantie, een weekend weg of een dagje naar de sauna zijn natuurlijk ideaal om van je stress af te komen. Maar dat is niet altijd nodig. Soms zijn het de kleine dingen die het ‘m doen! Daarom 8 handige anti-stress tips voor je innerlijke rust.

1. Lippenbalsem aanbrengen
Wie stress heeft zal al gemerkt hebben dat je de neiging krijgt om je mond aan te raken of er dingen in te stoppen, jammer genoeg meestal ongezonde dingen. Dat komt omdat het aanraken van je lippen vreemd genoeg helpt om te kalmeren, en het deel van je zenuwstelsel dat er verantwoordelijk voor is om je rustig te maken wordt geactiveerd. In plaats van te prutsen aan velletjes of een vreetbui te krijgen door stress, kan je beter lippenbalsem aanbrengen om jezelf te kalmeren.

2. Doe je schoenen uit
Haal de hippie in jezelf naar boven: schoenen uit, sokken uit en plant die voetjes maar lekker fris in het gras, als het even kan. Voeten die een hele dag “opgesloten” zitten in schoenen blokken de bloeddoorstroming af, en dat heeft invloed op alles wat zich boven onze voeten bevindt. Gevolg: spanning op het lichaam. Laat die even rustig wegebben door je schoenen uit te doen.

3. Trek een lelijk gezicht
Van stress krijg je een strak gespannen kaakbeen, een gefronst voorhoofd, hoofdpijn en tanden die net iets te stevig op elkaar staan.
Een typische oefening om een yogales mee te beginnen: geef je gezichtsspieren een inwendige massage door gekke bekken te trekken. Het haalt de spanning weg, en kan ook serieus op de lachspieren werken als je een vriend(in) bij het trucje betrekt.

4. Op selderij kauwen
Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat kauwen helpt om de hoeveelheid cortisol in het lichaam te verminderen, het hormoon dat voor stress zorgt. Kauwen werkt omdat eten het kalmerende deel van het zenuwstelsel in actie doet schieten. Vaak leidt dit tot eetbuien door stress, maar als je ervoor kiest om te kauwen op een gezond stuk selder, haal je ook nog eens voordeel uit het kalmerende bestanddeel apigenin, dat je terugvindt in de groente.

5. Neuriën
Je doet het misschien spontaan al, of je hoort een vriend of collega het wel eens doen: een deuntje neuriën helpt om rustig te worden en neemt de spanning van een situatie af. De combinatie van vibratie en vocalisatie heeft namelijk een positief effect op je bloeddruk. En je hoeft er niet eens een nachtengalenstem voor te hebben, dus laat je maar eens gaan.

6. Was je handen met warm water
Een warm bad helpt uiteraard om rustig te worden, maar dat kan nu eenmaal niet altijd en overal. Onderzoek wijst echter uit dat eender welk lichaamsdeel dat wordt ondergedompeld in warm water een kalmerend effect heeft op ons zenuwstelsel. Even een subtiel tripje naar het toilet dus, en kalmeer jezelf met een uitgebreide sessie handen wassen.

7. Gezichtsmassage
Spanningshoofdpijn rond de slapen of het voorhoofd komt er door een te krampachtige stand van de kaak, waardoor de bloeddoorstroming naar de hersenen niet meer goed verloopt. De gezichtsspieren staan dan te strak gespannen, en daar komt die ellendige hoofdpijn vandaan. Een mini-gezichtsmassage kan die gezichtsspieren terug in ontspannen toestand krijgen, inclusief je innerlijke zelf. Begin bij de wenkbrauwen, en ga via je neus opnieuw omhoog naar je slapen. Besteed extra veel aandacht aan de plekjes waar je hardnekkige hoofdpijn voelt.

8. Droedelen
Droedelen staat voor het kriebelen met een pen of potlood op een papiertje, waarbij vaak symmetrische, krullerige of net vierkante patroontjes ontstaan. Stress zorgt voor een conflict tussen onze logische linkerhersenhelft en onze emotionele rechterhelft. Droedelen kan dat weer in evenwicht brengen, als zijnde een soort yoga voor de geest. Je hoeft helemaal niet “goed” te zijn in het maken van de tekeningen, het gaat erom dat je focust op een andere activiteit, waardoor je je vrijer gaat voelen en de stress van je schouders valt.

Moniek

Ondernemer in hart en nieren | Kookt graag Italiaans voor familie en vrienden | Reist het liefst zo vaak mogelijk

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Singlessite Nieuwsbrief

Vraag de gratis nieuwsbrief aan en ontvang tips en nieuwtjes over reizen, relaties, daten, reizen en uitgaan plus onze doe mee & win acties!

Gerelateerde berichten

snacken na stappen
By Moniek ·
27 oktober 2021

Snack attack? Dit zegt het over jouw karakter

Wist je dat jouw eetpatronen iets zeggen over jouw persoonlijkheid en karakter? Nou, wij ook niet maar misschien dat je na het lezen van deze voorbeelden jezelf er ook helemaal in herkent!
aantrekkelijke mannen
By Moniek ·
25 oktober 2021

Handige verzorgingstips van mannen voor vrouwen

Het ligt niet zo voor de hand misschien, maar vrouwen kunnen op het gebied van beauty en verzorging nog beste wat leren van mannen. Deze bruikbare tips zijn reuze handig en voor vrouwen een groot pluspunt: ze kosten maar weinig tijd!
By Tijmen ·
25 oktober 2021

Tijd over? Bouw aan jezelf!

pizza
By Margret ·
22 oktober 2021

Singles recept: Pizza quattro stagione casa mia

Samen koken is bij singles een geliefde bezigheid, het is een goede manier om die ander te leren kennen. Maak samen pizza, dan heb je iets om handen, tijdens de kennismaking.
kinderwens
By Margret ·
13 oktober 2021

Single vrouwen en kinderwens

Bij single vrouwen gaat naast de leeftijd ook het wel of niet hebben van een partner meespelen bij een kinderwens. Er zijn daarnaast ook vrouwen die gewoon geen kind willen.
tips spannend voorspel
By Margret ·
29 september 2021

Vrouw verkiest ander lingerie dan haar man

Er zullen ongetwijfeld vrouwen zijn die het opwindend vinden van hun partner een mooi lingerie setje te krijgen. Persoonlijk vind ik het prettig dit kledingstuk zelf uit te zoeken en vooral goed te passen. Blijkbaar ben ik als vrouw niet de enige die daar zo over denkt.